DOCUMENT Planul pentru mini-reactorul NuScale din România

DOCUMENT Planul pentru mini-reactorul NuScale din România
scris 14 ian 2022

Pe fondul parteneriatului dintre Nuclearelectrica și NuScale, în vederea construcției unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR), guvernanții cred că România are potențialul să dezvolte un lanț intern de producție și să devină un hub regional pentru producția și asamblarea componentelor acestui tip de reactoare, indică un document analizat de Profit.ro. Totodată, România poate deveni o bază pentru pregătirea operatorilor acestui nou tip de tehnologie în alte state, având în vedere că Nuclearelctrica și NuScale vor dezvolta primul simulator pentru camera de comandă unui reactor modular, în scopul pregătirii noilor generații de ingineri. Sursa citată menționează că ”fiecare centrală NuScale (6 module), 462 MWe” va genera 193 de locuri de muncă permanente și alte câteva mii în construcție și industria aferentă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Compania americană NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp., a semnat în noiembrie un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa. Profit.ro a relatat că modelul de business al NuScale presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant: Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a primit un grant nerambursabil de circa 1,27 milioane dolari de la Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru finanțarea asistenței tehnice necesare identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România, SNN fiind interesată de evaluarea dezvoltării acestor tehnologii ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. 

Confruntată cu scumpirile și penuria de pe piețele energetice, Alro își face la Slatina centrală pe gaze mai mare decât cea neterminată de Romgaz la Iernut CITEȘTE ȘI Confruntată cu scumpirile și penuria de pe piețele energetice, Alro își face la Slatina centrală pe gaze mai mare decât cea neterminată de Romgaz la Iernut

Acum, un document oficial indică planurile pe care și le fac autoritățile române cu privire la beneficiile pe care construcția mini-reactorului american le-ar aduce industriei locale.

Sursa citată arată că, pe măsură ce tehnologia NuScale va parcurge pașii necesari implementării la nivel european/național, în paralel, NuScale Power va realiza demersuri pentru dezvoltarea unui lanț de aprovizionare la nivel european, de planificare a activităților de livrare și de punere în funcțiune a viitoarelor centrale.

”Implicațiile creării unui lanț regional național de aprovizionare pot fi deosebit de benefice pentru economia națională în contextul în care le în care centralele NuScale necesită cabluri, conducte, oțel, ansambluri de combustibil și alte componente”, se arată în document, care menționează și necesarul de locuri de muncă pentru o centrală cu 6 module.

”Fiecare centrală NuScale (6 module), 462 MWe, va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă pe perioada construcției, 2.300 de locuri de muncă în producție, adică operatori de utilaje grele, electricieni, tehnicieni, instalatori de conducte, instalatori, zugravi, izolatori, muncitori, fierari, sudori, zidari, tinichigii, tencuitori, asistență administrativă etc.”, arată documentul.

GRAFIC Sistemul bancar a trecut neașteptat pe deficit de lichiditate. BNR a ajuns din nou în poziția de creditor net al sistemului bancar. Astăzi, prima ședință de politică monetară din 2022 CITEȘTE ȘI GRAFIC Sistemul bancar a trecut neașteptat pe deficit de lichiditate. BNR a ajuns din nou în poziția de creditor net al sistemului bancar. Astăzi, prima ședință de politică monetară din 2022

Pe fondul parteneriatului dintre Nuclearelectrica și NuScale, autoritățile cred și că: ”România are potențialul să dezvolte un lanț intern de producție, să devină un hub regional pentru producția și asamblarea componentelor, dar și o bază pentru pregătirea operatorilor acestui nou tip de tehnologie în alte state”.

În acest din urmă scop, ”SNN și NuScale vor dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui reactor modular, în scopul pregătirii unei noi generații de ingineri”.

DOCUMENT Planul pentru mini-reactorul NuScale din România

EXCLUSIV Guvernul simplifică decontarea de la bugetul de stat către furnizori a costurilor reducerii facturilor la energie și gaze pentru populație și IMM-uri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul simplifică decontarea de la bugetul de stat către furnizori a costurilor reducerii facturilor la energie și gaze pentru populație și IMM-uri

Inițial, Casa Albă transmisese că președinții Biden și Iohannis urmează să anunțe un acord comercial pentru o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România și cu potențialul de a duce la dezvoltarea altor 30.000, pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

Într-un comunicat care a urmat anunțului constricuției mini-reactorului, Departamentul de Stat al SUA menționa că o unitate NuScale cu 12 module ar necesita o forță de muncă de 270 de angajați, care să lucreze cu normă întreagă, iar lanțul intern de aprovizionare pentru producția a trei unități NuScale pe an ar putea genera aproximativ 13.500 de locuri de muncă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
nuscale
reactor
nuclearelectrica
loc
munca
lant
productie
simulator
comanda
document