DOCUMENT La spartul târgului, PSD se dezice de OUG 114 și avansează desființarea suprataxei de 2% din energie, care a făcut să explodeze conturile ANRE

DOCUMENT La spartul târgului, PSD se dezice de OUG 114 și avansează desființarea suprataxei de 2% din energie, care a făcut să explodeze conturile ANRE
scris 13 nov 2019

Un grup de 18 deputați PSD, plus unul de la PRO România, a inițiat un proiect de lege prin care propune eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri anuală datorată de companiile din energie și gaze naturale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), introdusă prin celebra și controversata OUG nr. 114/2018 adoptată de fostul Guvern PSD la finalul anului trecut.

Inițiativa a apărut la scurt timp după ce o publicație britanică a scris că jucători români și externi de pe piață de energie au solicitat o investigație internațională privind independența ANRE, pe fondul preocupărilor legate de ingerințele politice ale PSD în activitatea Autorității, în primul rând în ceea ce privește elaborarea și adoptarea OUG nr. 114/2018, care ar fi putut duce la denaturarea semnificativă a pieței.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalii inițiatori sunt fostul vicepremier Marcel Ciolacu, deputatul PSD Alfred Simonis, fost director al sucursalei Timișoara a filialei de mentenanță SMART SA a Transelectrica și deputatul PRO România Ion Mocioalcă, fost la PSD.

Elon Musk a ales Germania pentru a construi prima fabrică Tesla din Europa CITEȘTE ȘI Elon Musk a ales Germania pentru a construi prima fabrică Tesla din Europa

Proiectul stipulează eliminarea taxei de 2% și revenirea, de la 1 ianuarie 2020, la prevederea legală potrivit căreia toate tarifele și contribuțiile bănești datorate de jucătorii din sector pentru finanțarea ANRE se stabilesc de către Autoritate și nu prin legislație primară, adică prin lege sau OUG.  

Unul din argumentele inițiatorilor este că taxa a fost recunoscută în costurile recunoscute operatorilor din energie și gaze și, astfel, a fost reflectată în majorarea prețurilor și tarifelor impuse de aceștia consumatorilor finali. Celălalt se referă la procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană, care, potrivit expunerii de motive a draftului de act normativ, a atras atenția că taxa încalcă grav legislația UE în domeniu și a solicitat abrogarea acesteia.

Programul de guvernare al Guvernului PNL condus de premierul Ludovic Orban prevede eliminarea prevederilor considerate "nocive" pentru sectorul energetic din OUG nr. 114/2018, în primul rând a plafonării prețului gazelor de producție internă și a reintroducerii prețurilor reglementate la electricitate, "de preferință" anul viitor, deși România se află de ceva timp sub presiunea procedurii de infringement declanșate pe această temă de către Comisia Europeană, iar în Parlament a început deja modificarea Ordonanței.

OUG n. 114/2018 a majorat, pentru cele mai multe companii din energie, de 20 de ori, de la doar 0,1% la 2%, contribuția bănească percepută de ANRE din cifra de afaceri anuală a acestora. Potrivit estimărilor Autorității, acest lucru poate duce la creșterea de peste 5 ori a veniturilor instituției anul acesta, arată bugetul rectificat al ANRE pe 2019.

EXCLUSIV Planul McDonald\'s: noi restaurante, servire direct la masă, servicii de livrare și programul „open doors” pentru clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul McDonald's: noi restaurante, servire direct la masă, servicii de livrare și programul „open doors” pentru clienți

Astfel, potrivit sursei citate, Autoritatea estimează prin bugetul rectificat că va avea în total venituri de peste 606 milioane lei în 2019, față de circa 118 milioane lei, cât se prognoza prin varianta inițială a bugetului, adoptată la finalul anului trecut cu 2 zile înainte de aprobarea OUG 114/2018 de către Guvern. Excedentul bugetar estimat al ANRE pe 2019 crește astfel de la doar 1,18 milioane lei la peste 486 milioane lei, bani despre care nu s-a știut niciodată cum vor fi folosiți. Au fost făcute mai multe propuneri în acest sens, dar nu a fost legiferată nici una.

În decembrie anul trecut, la conferința de presă de după adoptarea de către Guvern a OUG nr. 114/2018, consilierul de stat Darius Vâlcov declara că taxa ANRE de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din energie va fi folosită pentru ajutoarea consumatorilor vulnerabili de curent și gaze. "Dacă planurile Guvernului și ale coaliției de guvernare vor fi duse la bun sfârșit, această taxă de 2% va fi folosită în viitor pentru a ajuta consumatorul vulnerabil", spunea Vâlcov, lucru care nu s-a întâmplat.

În vară, opoziția a reușit, în Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, abrogarea din OUG nr. 114/2018 a articolelor prin care se plafonase prețul gazelor naturale de producție internă pentru populație și CET-uri la 68 lei/MWh, se reintroduseseră prețurile reglementate la energia electrică destinată consumatorilor casnici clienți ai furnizorilor de ultimă instanță și se majorase de la 0,2 la 2% taxa percepută de ANRE operatorilor din energie și gaze. În Comisia de Buget-Finanțe, însă, care are ultimul cuvânt înainte de trimiterea amendamentelor în plen, PSD a refuzat în mai multe rânduri să le ia în discuție, ultima dată invocând lipsa avizului de la Comisia de Cultură, condusă de un liberal.

DOCUMENT La spartul târgului, PSD se dezice de OUG 114 și avansează desființarea suprataxei de 2% din energie, care a făcut să explodeze conturile ANRE
DOCUMENT La spartul târgului, PSD se dezice de OUG 114 și avansează desființarea suprataxei de 2% din energie, care a făcut să explodeze conturile ANRE
Extras din expunerea de motive a proiectului de lege

Extras din expunerea de motive a proiectului de lege

viewscnt
Afla mai multe despre
anre taxa 2% cifra de afaceri
anre contributie baneasca 2% cifra de afaceri
oug nr. 114/2018
abrogare oug nr. 114/2018
suprataxa anre companii energetice
infringement ue energie
pret plafonat gaze
pret reglementat energie