România a devenit, începând cu luna iulie, importator net de energie electrică, ceea ce a declanșat o îngrijorare cu privire la insuficiența capacităților de producție din România. Însă importurile nu sunt neapărat o problemă, ci structura lor. România importă energie electrică ziua, la prețuri ridicate, și exportă noaptea, la prețuri scăzute. Această problemă poate fi însă rezolvată mult mai simplu, prin digitalizarea rețelelor, în special prin instalarea de contoare inteligente, care pot corecta dezechilibrul de consum pe perioade de zi, respectiv noapte.
În luna august, de exemplu, România a exportat 106 GWh la un preț de 215 lei/MWh și a importat peste 620 GWh, la un preț cu o treime mai ridicat, de aproape 300 lei/MWh.
În prezent există foarte puține contracte cu tarife diferențiate, flexibile, de tip noapte/zi, de exemplu. Contoarele inteligente pot însă facilita reorientarea clienților către acest tip decontracte.
Toată lumea ar avea de câștigat: clienții, inclusiv cei casnici, ar putea să-și programeze marii consumatori (mașinile de spălat, boilere electrice, alimentarea de mașini electrice, etc) să funcționeze noaptea, când prețul energiei este mult mai mic. Și acesta e doar începutul, pentru că, în viitorul apropiat, electrocasnicele inteligente vor putea citi automat din contorul inteligent tarifele diferențiate și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.
În plus, pentru că transmiterea datelor este continuă, clienții ar avea o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare – pe viitor, atunci când furnizorii vor dezvolta oferte dedicate, se va putea opta pentru tarife flexibile (contorul inteligent permite stocarea mai multor tipuri de tarife), configurabile la nivel de intervale orare sau zile, săptămână, lună, sezon, alături de flexibilitate la perioada de facturare (nu neapărat lunar sau la trei luni).
Astfel ar fi atenuată presiunea pusă pe preț la ore cu consum de vârf, o parte din consum mutându-se în intervale orare cu consum redus.
În cazul prosumatorilor, celor care și-au instalat turbine eoliene sau panouri fotovoltaice prin programul Agenției Naționale de Mediu (ANM), și nu numai, un contor inteligent ar putea măsura bidirecțional și permite integrarea facilă a instalațiilor fotovoltaice în sistem. Contorul va măsura separat energia livrată în rețea și pe cea pe care o absorbită din rețea.
În plus, de instalarea contoarelor electrice ar beneficia și distribuitorii, care pot reduce, prin digitalizare, o parte din costuri, cu cititul contoarelor, de exemplu.
Distribuitorii, implicit și clienții finali, ar avea un acces mult mai rapid la informații în cazul penelor de curent. Contorul poate oferi informații valoroase cu privire la poziția, tipul și magnitudinea incidentelor (la medie și înaltă tensiune), reducând timpul pentru intervenții, întrucât unele pot fi făcute de la distanță.
Iar furnizorii ar putea avea permanent o imagine “în direct” a evoluției consumului, care le-ar putea facilita prognozele, pentru a nu fi sancționați pe piața de echilibrare, unde prețurile pot ajunge la prețul pieței pentru ziua următoare (PZU) + 400 lei/MWh.
Enel - în acest moment jucătorul cu cea mai extinsă rețea de contoare inteligente instalate în România și cele mai ambițioase planuri de extindere a acestei infrastructuri
Companiile E-Distribuție investesc anul acesta peste 53 milioane lei în proiectul de instalare a contoarelor inteligente, astfel că până la finalul anului, peste 671.000 de clienți ai companiilor E-Distribuție vor beneficia de contoare inteligente.
Până la finalul anului 2028, rata de penetrare a contoarelor inteligente în baza de clienți E-Distribuție va depăși 60%. Astfel, în cazul E-Distribuție Muntenia, compania va instala contoare inteligente pentru 65% din totalul utilizatorilor. E-Distribuție Dobrogea va instala contoare inteligente pentru 70% din totalul clienților, în timp ce procentul pentru E-Distributie Banat va fi de 60% din totalul consumatorilor.
De asemenea, ca urmare a programelor ample de investiții în modernizarea rețelelor, s-a îmbunătățit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distribuție ale grupului fiind în topul celor mai performanți operatori de distribuție energie electrică din România.