Grupul ceh de energie și utilități CEZ a primit scrisori de interes de la peste 30 de potențiali cumpărători pentru activele din România, iar aceștia vor fi invitați să depună oferte luna viitoare, dar procesul de vânzare va fi închis abia în prima jumătate a anului 2021.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Calendarul stabilit acum de CEZ prevede ca ofertele angajante pentru activele din România să fie prezentate în al doilea trimestru al anului viitor, tranzacția urmând însă să fie finalizată doar în prima jumătate a anului 2021.
Ultimele date, prezentate anterior de Profit.ro, indicau că peste 20 de potențiali cumpărători și-au exprimat până la acel moment interesul pentru achiziția activelor CEZ din România. Procesul de vânzare se află în etapa preselecției investitorilor.
Unul dintre candidați este compania românească de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, care este interesată de activele de producție de energie regenerabilă ale CEZ, respectiv parcul eolian Cogealac și unitățile hidro deținute de cehi.
De asemenea, Eurohold Bulgaria, cea mai mare companie listată la bursă din țara vecină, prezentă pe piața românească prin intermediul asigurătorului Euroins, este interesată de preluarea activelor CEZ din România. Ar fi a doua tranzacție a bulgarilor în sectorul energiei, după acordul din vară pentru preluarea subsidiarelor CEZ din Bulgaria, în schimbul a 335 de milioane de euro.
În septembrie, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times. CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading.
CITEȘTE ȘI Allen&Overy, Clifford Chance și Linklaters au primit mandate într-o tranzacție în domeniul energetic evaluată la 2,3 miliarde euroAstfel, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.
Vânzarea subsidiarelor din România și Bulgaria face parte din noua strategie aprobată recent de CEZ, care prevede renunțarea graduală la activele din cele două țări, precum și la cele din Turcia și, parțial, din Polonia. Excepție fac companiile ESCO, pe care grupul vrea să le dezvolte în continuare.
Recent, însă, preluarea activelor CEZ de către Eurohold a fost interzisă în Bulgaria.
Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018).
Profitul net al grupului CEZ în România a scăzut cu peste 46% în primul semestru din 2019, la 481 milioane coroane (circa 19 milioane euro), veniturile operaționale crescând în schimb cu 24%, la 8,13 miliarde coroane (peste 315 milioane euro).
Divizia românească de producție de energie a CEZ a obținut venituri superioare comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a creșterii producției, grație în primul rând condițiilor meteo favorabile. Majorarea producției de energie a dus și la o alocare superioară de certificate verzi.