DOCUMENT Gazele din Marea Neagră sunt cel mai scump proiect ExxonMobil gata de lansare: "Continuăm discuțiile cu Guvernul"

DOCUMENT Gazele din Marea Neagră sunt cel mai scump proiect ExxonMobil gata de lansare: "Continuăm discuțiile cu Guvernul"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 mar 2019

Perimetrul offshore de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre reprezintă cel mai scump proiect de producție de hidrocarburi cu lucrări de explorare finalizate și gata să fie lansat din portofoliul de 40 de astfel de proiecte al gigantului american ExxonMobil, având costuri de explorare capitalizate în valoare de peste jumătate de miliard de dolari, se arată într-un raport anual pe 2018 al companiei, depus la Comisia de supraveghere a pieței de capital din SUA.

Astfel, potrivit sursei citate, la Neptun Deep au fost capitalizate sub formă de active costuri de explorare în valoare de 536 milioane dolari în perioada scursă între 2012, anul descoperirii zăcămintelor, și 2016, când au fost finalizate lucrările de explorare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Continuăm discuțiile cu Guvernul (român – n.r.) cu privire la planul de dezvoltare", menționează ExxonMobil.

UPC România a închis 2018 pe minus la clienți și pe plus la abonamente CITEȘTE ȘI UPC România a închis 2018 pe minus la clienți și pe plus la abonamente

Suma este mai mare decât cele aferente proiectelor Gorgon Area Ullage din Australia, care va extrage gaze în vederea lichefierii (318 milioane dolari în perioada 1994 - 2015) și Papua LNG (246 milioane dolari în 2017), următoarele două din clasament.

Potrivit regulilor contabile specifice aplicate în sectorul de petrol și gaze, costurile sondelor prin care se descoperă zăcăminte exploatabile comercial sunt capitalizate ca active până la demararea producției, iar ulterior sunt recunoscute treptat la cheltuieli.

Situația costurilor de explorare capitalizate la Neptun Deep de către ExxonMobil este identică cu cea de anul trecut, când americanii, care sunt operatori ai perimetrului, ar fi trebuit să ia decizia finală de investiție, alături de partenerii de concesiune de la OMV Petrom. Cele două companii dețin fiecare câte 50% din drepturile aferente concesiunii.

ULTIMA ORĂ Proiect inițiat de Dragnea și Nicolae Șerban: BNR, obligată să aducă în țară aproape toată rezerva de aur CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiect inițiat de Dragnea și Nicolae Șerban: BNR, obligată să aducă în țară aproape toată rezerva de aur

Decizia de investiție a fost amânată însă pe termen nedefinit deocamdată, din cauza prevederilor Legii offshore și a OUG 114/2018, considerate dezavantajoase și împovărătoare de către companiile petroliere.

Guvernul a decis la finalul lunii ianuarie prelungirea cu 15 ani, până în 2045, a acordului petrolier dintre stat și concesionarii ExxonMobil și OMV Petrom privind perimetrul de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, semnat inițial în anul 2000 cu valabilitate până în 2030, prin încheierea în acest sens a unui act adițional la acord

"În prezent, este în curs de derulare perioada de explorare, în timpul căreia titularii au explorat perimetrul XIX Neptun într-o manieră responsabilă, ce a implicat un nivel ridicat al investițiilor, care a depășit în mod semnificativ programele de lucrări cu privire la acest perimetru. Etapa de dezvoltare offshore în ape de mare adâncime implică investiții masive în tehnologie sofisticată, fiind necesar un nivel ridicat de rezerve pentru a justifica dezvoltarea economică a zăcămintelor. Costurile de dezvoltare ajung, în mod obișnuit, până la câteva miliarde dolari. Pe lângă aceasta, este nevoie de o perioadă suficientă în vederea creării infrastructurii și capacităților de producție offshore și pentru exploatarea resurselor comerciale potențiale. Ținând seama de împrejurările menționate anterior, s-a apreciat că, în vederea maximizării șanselor de obținere a producției de hidrocarburi din perimetrul XIX Neptun, într-o perioadă de timp rezonabilă, este esențial ca titularul acordului de concesiune să dispună de timpul adecvat, astfel că se impune prelungirea duratei concesiunii cu cincisprezece (15) ani. Acest lucru implică modificarea acordului de concesiune printr-un act adițional, având ca obiect extinderea duratei concesiunii", se menționează în nota de fundamentare a HG-ului adoptat de Guvern.

Dăncilă urmează exemplul lui Cioloș și reînființează Cancelaria de la Guvern. Boc și Grindeanu o desființaseră CITEȘTE ȘI Dăncilă urmează exemplul lui Cioloș și reînființează Cancelaria de la Guvern. Boc și Grindeanu o desființaseră

Hotărârea de Guvern a fost adoptată la scurt timp după ce Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, a declarat la Viena că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în Neptun Deep. Oficialul OMV a făcut această declarație într-un context în care a susținut că Europa are nevoie de o relație stabilă cu Rusia și de implementarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2, pentru a-și asigura securitatea aprovizionării sale cu gaze din import de la Gazprom.

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep.

Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

DOCUMENT Gazele din Marea Neagră sunt cel mai scump proiect ExxonMobil gata de lansare:
DOCUMENT Gazele din Marea Neagră sunt cel mai scump proiect ExxonMobil gata de lansare:
DOCUMENT Gazele din Marea Neagră sunt cel mai scump proiect ExxonMobil gata de lansare:
Sursă: Securities and Exchange Commission

Sursă: Securities and Exchange Commission

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale marea neagra
gaze marea neagra
oug 114
omv petrom
exxonmobil