Operatorul Distribuție Energie Electrică România (DEER) din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49% din capital, a încheiat un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), prin Centrul de Cercetare în Tranziție Energetică (EnTREC), în cadrul unui proiect internațional de cercetare - inovare.
Proiectul, cu denumirea “Clădiri interactive în relație cu rețelele inteligente” (Smart Grid-Efficient Interactive Buildings), cu acronimul EVELIXIA, nr. grant 101123238/2023, se derulează în cadrul apelului Horizon Europe.
Valoarea totală a proiectului este de 8.189.865 euro și se va desfășura pe o perioadă de 4 ani, consorțiul fiind format din 36 de parteneri, din 12 țări europene.
Proiectul vizează implementarea și testarea la nivel de pilot demonstrativ a conceptului de utilizator activ de rețea (prosumator) și a interacțiunii cu rețelele de distribuție a energiei.
″Pentru DEER este esențial ca atât tranziția la energia verde, cât și accesul la rețea al prosumatorilor să aibă loc în condiții de siguranță, continuitate și permanență. Proiectul EVELIXIA reprezintă o excelentă oportunitate de a testa tehnologii noi, care să răspundă provocărilor din piață, dar și de a înțelege comportamentul utilizatorului activ. Compania noastră manifestă un interes crescut în identificarea unor soluții inovative pentru asigurarea flexibilității rețelelor în relația cu prosumatorii″, a declarat directorul general al DEER, Mihaela Rodica Suciu.
După cum a relatat Profit.ro, DEER, care operează 3 rețele regionale de distribuție în țară, are în vedere și implementarea unui sistem de tip Virtual Power Plant (VPP - centrală electrică virtuală) la nivelul rețelelor administrate, de monitorizare și control în mod agregat al micilor producători și al consumatorilor dispecerizabili.