Distribuitorul de energie al Electrica SA, grant UE pentru un proiect de cercetare legat de prosumatori, alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Distribuitorul de energie al Electrica SA, grant UE pentru un proiect de cercetare legat de prosumatori, alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
scris 2 oct 2023

Operatorul Distribuție Energie Electrică România (DEER) din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49% din capital, a încheiat un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), prin Centrul de Cercetare în Tranziție Energetică (EnTREC), în cadrul unui proiect internațional de cercetare - inovare.

Proiectul, cu denumirea “Clădiri interactive în relație cu rețelele inteligente” (Smart Grid-Efficient Interactive Buildings), cu acronimul EVELIXIA, nr. grant 101123238/2023, se derulează în cadrul apelului Horizon Europe.

Urmărește-ne și pe Google News
Încă o persoană care a suferit arsuri în urma exploziei de la stația GPL din Crevedia a decedat CITEȘTE ȘI Încă o persoană care a suferit arsuri în urma exploziei de la stația GPL din Crevedia a decedat
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Valoarea totală a proiectului este de 8.189.865 euro și se va desfășura pe o perioadă de 4 ani, consorțiul fiind format din 36 de parteneri, din 12 țări europene.

Proiectul vizează implementarea și testarea la nivel de pilot demonstrativ a conceptului de utilizator activ de rețea (prosumator) și a interacțiunii cu rețelele de distribuție a energiei.

Efectele secundare ale Programului Rabla: înmatriculările de autoturisme au scăzut în septembrie CITEȘTE ȘI Efectele secundare ale Programului Rabla: înmatriculările de autoturisme au scăzut în septembrie

Pentru DEER este esențial ca atât tranziția la energia verde, cât și accesul la rețea al prosumatorilor să aibă loc în condiții de siguranță, continuitate și permanență. Proiectul EVELIXIA reprezintă o excelentă oportunitate de a testa tehnologii noi, care să răspundă provocărilor din piață, dar și de a înțelege comportamentul utilizatorului activ. Compania noastră manifestă un interes crescut în identificarea unor soluții inovative pentru asigurarea flexibilității rețelelor în relația cu prosumatorii″, a declarat directorul general al DEER, Mihaela Rodica Suciu.

După cum a relatat Profit.ro, DEER, care operează 3 rețele regionale de distribuție în țară, are în vedere și implementarea unui sistem de tip Virtual Power Plant (VPP - centrală electrică virtuală) la nivelul rețelelor administrate, de monitorizare și control în mod agregat al micilor producători și al consumatorilor dispecerizabili.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori energie
rețele inteligente energie
deer electrica sa