Deși a promis în campania electorală că va relansa industria cărbunelui, președintele Donald Trump contabilizează chiar la capătul primului an de mandat un an cu cea mai mică producție pe acest segment al industriei extractive.
În ultima săptămână a anului 2017, producția de cărbune din SUA a fost cu puțin sub 10,5 milioane tone, potrivit statisticilor publicate de Administrația pentru Informații în Energie preluate de Zero Hedge. Este cel mai scăzut nivel din de la începutul calculării datelor în anul 1992, depășind și precedentul minim consemnat în 2016.
Matt Preston, analist pentru industria cărbunelui la Wood Mackenzie Ltd., explică acest recul prin faptul că în această perioadă mai mulți moineri și muncitori feroviari și-au luat zile libere. Totuși, nu este vorba numai despre faptul că a fost o perioadă a Sărbătorilor. Producția este cu 28% mai mică din săptămâna corespondentă a anului trecut.
Este și o consecință a dificultăților cu care se confruntă sectorul, pe segmentul energiei cărbunele confruntându-se cu o acerbă competiție din partea gazelor naturale, dar și a electricității obținute în domeniul solar și eolian.
Trump a promis o nouă eră pentru industria cărbunelui
Considerantă poluantă, industria cărbunelui a fost afectată și de o serie de reglementări, însă președintele SUA a câștigat alegerile pe o platformă care promite o creștere a locurilor de muncă, înclusiv în industrii tradiționale precum cea siderurgică, auto și minerit. Politica de la Casa Albă este de relaxare a cadrului de reglementare, însă deocamdată rezultatele nu se văd pe industria cărbunelui.
Datele statistice pun în dificultate poziția lui Trump care nu mai departe de jumătatea lunii iunie a acestui an, la inaugurarea unei noi mine de cărbune în Pennsylvania, lansa pe contul său de Twitter un mesaj de felicitare proclamând o „Eră Trump” pentru industria de profil.
Congratulations!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 12, 2017
'First New Coal Mine of Trump Era Opens in Pennsylvania' https://t.co/aIRllxNLQA
Nu este singurul caz în care promisiunile lui Trump încă se lasă așteptate pentru sectoarele care integrează masiv forță de muncă. Un articol New York Times publicat în ultimele zile ale anului trecut menționat impasul pe care îl traversează industria siderurgică, în pofida anunțurilor făcute de actuala Administrație de la Casa Albă. O serie de oțelării au trecut la noi concedieri, iar importurile de oțel au crescut cu 20% în anticiparea tarifelor pentru oțelul adus din străinătate, exact opus țintelor politicilor preconizate de Trump.