Greenpeace: Peste jumătate din termocentralele pe cărbune din România funcționează ilegal

Greenpeace: Peste jumătate din termocentralele pe cărbune din România funcționează ilegal
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 sep 2017

Un raport asupra stării termocentralelor din România, realizat de organizația Greenpeace, arată că 15 de cele 28 de grupuri energetice care utilizează cărbune funcționează fără să aibă autorizație integrată de mediu.

“Guvernul României tolerează de ani de zile funcționarea ilegală a unor termocentrale pe cărbune. Aceste instalații nu au capacitatea de a funcționa cu respectarea limitelor de emisii prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industrial, prin urmare multe termocentrale nu dețin o autorizație integrată de mediu, fără de care funcționarea este ilegală”, potrivit raportului Greenpeace.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele 15 grupuri care pot funcționa doar ilegal sunt instalații aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unități), Govora (2 unități), Drobeta (4 unități), Paroșeni (o unitate) și Mintia (5 unități). Doar termocentralele din Iași (o unitate), Rovinari (4 unități), Ișalnița (2 unități), Craiova (2 unități) si o parte de la Turceni (4 unități) pot funcționa legal, acestea deținând o autorizație integrată de mediu valabilă, iar emisiile se încadrează in limite datorită așa numitelor derogări - scutirea de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a închide sau retehnologiza termocentrala până la un anumit termen stabilit.

ANAF anunță facilitățile fiscale de care vor beneficia firmele care optează pentru plata defalcată a TVA CITEȘTE ȘI ANAF anunță facilitățile fiscale de care vor beneficia firmele care optează pentru plata defalcată a TVA

“Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa - nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deși Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investițiilor menite să protejeze mediul înconjurător și a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcționa fără autorizație integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenție și, în prezent, termocentrala funcționează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile, deși nu mai are autorizație integrată de mediu din 2013. Cerem, astfel, Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităților scumpe și poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficiență energetică, stocare a energiei și interconectarea sistemelor electrice", afirmă Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România. 

Față de anul trecut, numărul de grupuri energetice pe cărbune din România care funcționează fără autorizație integrată de mediu a scăzut la 21 la 15, potrivit raportului citat.

“În 2016, 21 din cele 31 de grupuri energetice pe cărbune din România puteau funcționa doar ilegal. (...) Analiza din 2016 a fost făcută la sfârșitul unei perioade de 8-9 ani în care termocentralele pe cărbune trebuiau să realizeze investiții pentru reducerea poluării aerului și conformarea cu standardele europene de emisii. O parte dintre termocentarle au realizat investiții pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot și pulberi. Unele dintre aceste s-a închis pentru că nu au reușit să reducă poluarea, în timp ce altele au continuat să funcționeze, dintre acestea o bună parte fără a respecta standardele de emisii (cu depășiri chiar și de peste 10 ori ale standardelor aplicabile) și în multe cazuri fără autorizații integrate de mediu valabile. Practic, vorba de un impact ridicat asupra sănătății populației, ce la nivelul anului 2009 era cuantificat la 6,4 miliarde de euro anual”, se adaugă în raport.

Anul acesta, Uniunea Europeană a introdus noi limite de poluare pentru emisiile de substanțe toxice ale termocentralelor pe bază de cărbune, gaz, păcură și alți combustibili fosili, precum și ale platformelor petroliere marine, astfel că acestea au la dispoziție patru ani să investească în modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere și a apelor reziduale, pentru ca până în 2021 să se alinieze standardelor europene.

“Anul 2017 aduce noi reglementări privind emisiile, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a noilor concluzii privind cele mai bune tehnici disponibile care trebuie să fie implementate și în România în următorii patru ani. Noile reglementări, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui să se conformeze până în 2021, presupun lucrări de retehnologizare a termocentralelor pe cărbune sau închiderea lor”, afirmă reprezentanții Greenpeace.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentarlem carbune
combustibili fosili
cet
greenpeace
mediu
emisii
poluare