Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a primit din nou, conform datelor analizate de Profit.ro, o singură ofertă, la cea de-a șasea tentativă consecutivă din ultimii ani 8 ani de a contracta retehnologizarea amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție de electricitate din România, după ce cele 5 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.
Hidroelectrica a lansat în februarie o nouă procedură de licitație pentru retehnologizarea Vidraru, valoarea totală a contractului fiind estimată la 188,71 milioane euro plus TVA, cu 30% mai mare decât cea de la precedenta încercare, demarată în 2023, de 145,637 milioane euro plus TVA.
La cea de dinainte, inițiată în 2020 și anulată la începutul lui 2022, contractul fusese estimat la o valoare totală de numai circa 87 milioane euro plus TVA.
″Retehnologizarea AHE Vidraru implică, în principal, realizarea: a) lucrărilor de montaj pentru întreg ansamblul de echipamente mecanice și electrice aferente uvrajelor amenajării, precum și integrarea instalațiilor deja modernizate, inclusiv realizarea lucrărilor de construcții necesare ca urmare a înlocuirii/reabilitării echipamentelor; b) lucrărilor de construcții și instalații aferente construcțiilor hidrotehnice existente (baraj, derivație sub presiune, centrală, bloc tehnic) în vederea consolidării acestora în conformitate cu normativele de construcții în vigoare, lucrări de reparații ale structurii de rezistență, construire depozit pentru deșeuri și materiale refolosibile; c) unui sistem automat de comandă - control al funcționării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice și a serviciilor de sistem de la distanță, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală; d) lucrărilor de arhitectură în centrală (refacere pardoseli și finisaje în spațiile tehnologice, recompartimentări spații) și blocul tehnic (amenajare cameră de comandă); e) serviciilor de evaluare a stării tehnice a instalațiilor, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, cu scopul finalizării unui întreg care să confirme indicatorii tehnico-economici aprobați ai investiției; f) activităților de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcțiune în vederea realizării unui proiect de retehnologizare. In conformitate cu prevederile art. 172 alin. (2) din Legea 99/2016 cu modificarile si completarile ulterioare″, scrie în documentația de atribuire a licitației demarate în februarie 2024.
Într-un comunicat de presă ulterior, Hidroelectrica transmitea că reluarea licitației pentru modernizarea Vidraru pornește de la rezolvarea problemelor identificate în cadrul procedurilor defășurate în trecut. Potrivit sursei citate, înainte de a relansa proiectul, specialiștii Hidroelectrica au avut o serie de consultări cu companiile potențial contractoare pentru a identifica atât idei noi, cât și provocările sau incertitudinile cu care acestea se confruntă, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar. Astfel, a fost realizată o amplă cercetare de piață, cu scopul de a obține o estimare corectă a valorii lucrărilor, într-o perioadă caracterizată de volatilitate crescută, dar și pentru a alinia clauzele contractuale cu practica internațională, astfel încât să fie asigurate premisele pentru o participare cât mai largă atât pentru contractorii români, cât și pentru cei internaționali.
”Știm că este un proiect extrem de complex, cu multiple variabile și riscuri, însă este de maximă importanță și prioritate atât pentru Hidroelectrica, cât și pentru sistemul energetic național. Avem încredere că aceste schimbări pe care noua echipă care formează directoratul și le asumă vor conduce la atribuirea cu succes a contractului și la realizarea efectivă a lucrărilor”, declara în urmă cu 3 luni Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica.
CITEȘTE ȘI VIDEO Samsung și-a prezentat primul inel inteligentTermenul limită inițial de depunere a ofertelor a fost 2 aprilie 2024, acesta fiind prelungit ulterior până pe 9 mai.
SIngura ofertă depusă a venit de la consorțiul Electromontaj - Koncar Engineering-Butan Grup, care a fost ofertant unic și la licitația Vidraru de anul trecut.
Compania românească Electromontaj, liderul asocierii, este unul dintre cei mai mari și mai vechi constructori de obiective energetice din România, fiind controlată indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana. Electromontaj a preluat în 2022 societatea Hidroconstrucția, specializată în lucrări hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran.
CITEȘTE ȘI La o lună până la alegeri, statul nu poate cere Meta, Google și TikTok să elimine conținutul online ilegal în câteva minute. Ivan: Lucrez la un ordin de ministruDin consorțiu mai face parte parte ca ofertant compania croată Koncar Engineering, specializată în lucrări de inginerie energetică și feroviară, precum și în automatizări.
Subcontractant este firma românească Butan Grup, controlată și condusă de Octav și Viorel Butan, care face proiectare, fabricație, montaj și punere în funcțiune de instalații de ridicat.
CITEȘTE ȘI VIDEO O dronă a parcurs o distanță record și a lovit o rafinărie Gazprom″Prin puterea instalată de 220 MW, centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic național (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem″, se menționează în documentație.
Retehnologizarea amenajării Vidraru a fost considerată prioritară de către Hidroelectrica încă din 2014, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din portofoliul companiei, inclus și în planul de afaceri pentru perioada 2020-2024.
Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.