Guvernul se pregătește să acorde derogări de la legislația în vigoare pentru a permite primăriilor să acceseze împrumuturi suplimentare din banii din privatizări de la Trezoreria Statului pe perioade de până la 20 de ani, în scopul de a-și achita restanțele înregistrate la plata subvențiilor pentru încălzirea populației.
"Prin derogare de la prevederile art. 61 alin. (1) și art. 63 alin. (41 ) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, precum și de la prevederile art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 14/2019 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 700 milioane lei, pentru plata subvențiilor restante aferente furnizării energiei termice către populație", prevede un proiect de ordonanță de urgență.
În cazul în care, ulterior, primăriile vor înregistra restanțe la rambursarea împrumuturilor luate de la Trezorerie, Guvernul le va tăia banii alocați de la centru, respectiv finanțarea prin cote defalcate din impozitul pe venit și prin sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente, atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii.
CITEȘTE ȘI Proprietarii Dedeman au lansat fondul pentru IMM. Laurențiu Ciocîrlan, Head of Investment Banking la Raiffeisen Bank - recrutat"Având în vedere solicitările primite, este necesar a se crea cadrul legal pentru ca autoritățile administrației publice locale să poată accesa împrumuturi și pentru cheltuieli curente de natura celor menționate (achitarea subvențiilor restante pentru energia termică furnizată populației – n.r.), deoarece în prezent acestea pot contracta împrumuturi numai pentru cheltuieli de capital, și, în același timp, exceptarea de la limita de trageri din finanțările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, aferentă anului 2019, care a fost angajată integral", se menționează în nota de fundamentare a draftului de act normativ.
Pentru anul în curs, limita de trageri din împrumuturi fusese fixată la 1,2 miliarde lei, iar valoarea aferentă finanțărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, fusese stabilită la cel mult 100 milioane lei anual.
În plus, se derogă de la prevederea din Legea finanțelor publice locale potrivit căreia primăriile care au înregistrat plăți restante la data de 31 decembrie a anului anterior, neachitate până la data solicitării avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, sau care au înregistrat deficit al secțiunii de funcționare la sfârșitul anului anterior solicitării nu au dreptul la contractarea sau garantarea de împrumuturi.
CITEȘTE ȘI SONDAJ Românii consideră corupția, o nouă criză economică și un eventual război în zonă cele mai mari amenințări pentru țarăCea mai mare problemă este cea din Capitală. În prima parte a lunii, Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, a trimis o scrisoare membrilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) în care avertiza că, din cauza neachitării de către Primăria Capitalei a subvenției destinate RADET pentru acoperirea diferenței dintre costurile Regiei și prețul redus plătit de gospodăriile populației pentru căldură și apă caldă, RADET avea la acea dată o datorie scadentă față de ELCEN în sumă de 120 milioane lei.
Blocajul se propagă în lanț. Fără banii de la RADET, ELCEN întâmpină dificultăți la plata facturilor aferente gazelor naturale livrate de producătorul de profil Romgaz.
Creditele pe care primăriile le vor putea accesa de la Trezorerie pentru a achita subvențiile restante pentru încălzirea populației vor fi indexate la mult-hulitul indice ROBOR la 3 luni (detalii aici și aici), la care se va adăuga o marjă stabilită în funcție de scadență.