Complexul Energetic Hunedoara, producătorul de energie pe bază de cărbune controlat integral de stat prin Ministerul Energiei și aflat într-o situație financiară dezastruoasă, are în plan angajarea a peste 300 de persoane anul acesta, la exploatările miniere funcționale Vulcani și Livezeni. Închiderea minelor Lonea și Lupeni, programată pentru anul trecut, a fost amânată inclusiv din cauza unor riscuri de accidente, cu acordul Comisiei Europene.
"Numărul de personal preliminat la finele anului 2018 este de 3.846 persoane, cu 323 de persoane mai mare decât numărul de 3.523 persoane aprobat în bugetul pe anul 2018, urmare faptului că au fost disponibilizate în anul 2018 doar 597 de persoane din cele 920 persoane prevăzute în Decizia C(2018) 1001/final" a Comisiei Europene, se arată într-un document guvernamental.
Potrivit sursei citate, sucursalele miniere Lonea și Lupeni ar fi trebuit să înceteze activitatea de producție la sfârșitul anului 2018, însă în perioada de după autorizarea ajutorului de stat accesat pentru închiderea minelor necompetitive, CE Hunedoara s-a confruntat cu probleme legate de agravarea fenomenelor de subsidență (deformări ale suprafeței datorate exploatării cărbunelui efectuate în subteran) pe de o parte, precum și de apariția unor fenomene de autoîncălzire pe de altă parte. Din aceste motive au fost înregistrate întârzieri legate de viteza de avansare a abatajelor aflate în exploatare la Lonea și Lupeni, astfel că la finele anului 2018 au rămas neexploatate rezerve de cărbune pregătite și zone unde rezervele de cărbune trebuie extrase pentru realizarea în condiții de siguranță a programului de închidere a activității.
CITEȘTE ȘI Executivul prelungește până pe 26 mai perioada de înscriere pentru Programul de internship al Guvernului"Trebuie avut în vedere că închiderea celor două mine este necesar să se efectueze în condiții de siguranță, cu conservarea straturilor de cărbune și evitarea oricăror accidente care ar putea să apară în acest proces. În scopul lămuririi naturii cauzelor și provenienței riscurilor deja aduse la cunoștința Comisiei Europene, poziția acesteia a fost de a agrea efectuarea unei expertize care să evalueze existența unor astfel de riscuri și amplitudinea lor de către un expert independent", se menționează în document.
Numărul de personal prognozat pentru finele anului 2019 va fi de 4.088 persoane, rezultând în principal din încetarea rapoartelor de muncă a unui număr de 5 salariați până la finele anului 2019, urmare a ieșirilor la pensie, conform prevederilor legale, rezultând necesitatea angajării unui număr de 302 persoane specializate, pentru ca activitatea în subteran să nu fie afectată, la cele două unități care își continuă activitatea, respectiv Sucursala Exploatarea Minieră Vulcan și Sucursala Exploatarea Minieră Livezeni, precum și din disponibilizarea colectivă a unui număr de 55 persoane indirect productive, în anul 2019, din unitățile aflate în închidere, respectiv Sucursalele Exploatarea Minieră Lonea și Lupeni, conform Deciziei CE nr. C (2018)1001 final din 16.02.2018.
Astfel, se estimează că CE Hunedoara va avea 4.088 de salariați la finalul anului în curs, față de 3.846 la sfârșitul lui 2018.
CITEȘTE ȘI VIDEO Drumarii au început să curețe zăpada de pe Transfăgărășan. Stratul de zăpadă are în unele locuri peste șapte metri"Rezultatul brut estimat pentru anul 2019 este unul negativ, respectiv o pierdere totală de 397,096 milioane lei, cu 34,68% mai mică decât cea realizată la finele anului 2018, în sumă de 607,888 milioane lei. Nivelul pierderii este datorat în principal condițiilor economice în care își desfășoară activitatea societatea, prin eliminarea pieței reglementate, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara SA îl are ca urmare a faptului că utilizează cel mai scump combustibil este accentuat de sistemul concurențial de pe piața de energie, în care prețul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile. La nivelul societății au fost luate măsuri de reorganizare și restructurare în condițiile legii, efectele acestora se vor vedea în anii următori", mai afirmă Guvernul.
Numai că celebra și controversata OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului trecut, prin care au fost reintroduse prețurile reglementate la energie pentru consumatorii casnici, îi obligă pe unii producători de energie "să livreze furnizorilor de ultimă instanță, în perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE", iar printre aceștia se numără și CE Hunedoara.
De altfel, ANRE a emis în februarie o "Decizie privind stabilirea prețurilor reglementate pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate în perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019 de Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA", decizii similare fiind adoptate pentru Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, CET Govora, Termoficare Oradea și Veolia Energie Iași.
CITEȘTE ȘI Facebook a eliminat 265 de conturi false care aveau legături cu IsraelulÎntr-un alt document de anul acesta, prezentat de Profit.ro în martie, Guvernul considera că nu se mai poate pune problema luării unor măsuri de relansare a CEH, ci doar de eventuala identificare a unor modalități legale de salvare a activelor încă viabile ale acestuia, în condițiile în care CEH nu a putut nici măcar să onoreze sprijinul acordat de Executiv anul trecut, care i-a garantat vânzări de energie de rezervă până în 2020, din cauza lipsei de materie de primă și a indisponibilității centralelor sale, iar pe 9 martie a expirat termenul de recuperare a ajutorului de stat de 60 milioane euro declarat ilegal de Comisia Europeană.
La finalul lunii martie, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de OUG prin care vrea să șteargă datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică ce se confruntă cu probleme financiare, precum CEH sau Electrocentrale București (ELCEN). Proiectul conține o procedură prin care acești producători vor putea să dea în plată Ministerului Energiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor respective, vitale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Măsura ar urma să se aplice până la 31 decembrie 2021.
"Măsura de ștergere a datoriilor se justifică "ținând cont de situația economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Societatea Electrocentrale București S.A. care dețin capacități de producere a energiei electrice cu importanță deosebită în menținerea nivelului de siguranță în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, respectiv unități dispecerizabile definite și reglementate prin legislația secundară emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în calitate de autoritate competentă", se menționa în nota de fundamentare a draftului de act normativ, care deocamdată nu a fost adoptat de Guvern.