O firmă controlată de fostul deputat și prefect PSD de Gorj Mugurel Surupăceanu a obținut recent licență de administrare a piețelor centralizate de gaze naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ceea ce înseamnă că are acum dreptul legal de a-și înființa o platformă de tranzacționare a gazelor similară cu cele deținute în prezent de Bursa Română de Mărfuri (BRM) și OPCOM.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, ANRE a acordat licență de administrare a piețelor centralizate de gaze naturale firmei Humintrade SRL din Târgu Jiu. Aceasta este deținută direct de o alta, Euraida SRL, unde Mugurel Surupăceanu are 99% din părțile sociale, restul capitalului fiind în posesia soției sale, Bianca Aida Surupăceanu.
Potrivit site-ului propriu, principala activitate actuală a Humintrade este comerțul cu produse fertilizante. Firma a fost înființată anul trecut, pe care l-a terminat cu un profit net de peste 2,5 milioane lei și o marjă excelentă, dat fiind că cifra de afaceri înregistrată a fost de circa 2,7 milioane lei. Legislația în vigoare prevede că un operator de piețe centralizate de gaze naturale trebuie să mențină, pe durata de valabilitate a licenței, resurse financiare prin care să asigure desfășurarea activității de administrare a piețelor de cel puțin 1 milion de euro, din capitaluri proprii, linii de credit sau împrumuturi bancare.
CITEȘTE ȘI România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în luna maiPână în 2016, Surupăceanu controla direct și un furnizor de energie electrică și gaze naturale, Qia Energy, cedat ulterior surorii sale Delia Moianu, însă unde administrator este tot soția fostului deputat PSD. Firma, condusă chiar de Surupăceanu ca director general, a obținut în 2017 un profit net de 4,64 milioane lei, la un rulaj de 32,5 milioane lei. Administrator unic și director general al Humintrade SRL, proaspătă deținătoare de licență de administrare de piețe centralizate de gaze, este Adrian Romeo Stanciu, care deține totodată postul de director comercial la Qia Energy.
Furnizarea și tradingul de gaze naturale sunt așteptate să se dezvolte masiv în perioada următoare, pe fondul liberalizării prețurilor de vânzare a gazelor pentru populație de către producători către furnizori, al demarării producției din zăcămintele offshore din Marea Neagră, dar și al avansului interconectărilor sistemului național de transport de gaze operat de Transgaz, atât către Est, cât și către Vest. După cum Profit.ro a relatat în exclusivitate la momentul respectiv, grupul Trafigura, cel mai mare trader de metale și al doilea mare trader de petrol la nivel global, după Vitol, a obținut în primăvară licență de furnizare a gazelor naturale pe piața românească de la ANRE.
România are două burse de gaze naturale înregistrate oficial, administrate de BRM și OPCOM, însă doar pe cea a BRM s-au derulat până acum tranzacții. Operatorul estimează că circa 90 TWh de gaze naturale vor fi tranzacționate la BRM în acest an, adică 75% din consumul la nivel național. În 2017, procentul a fost de 56% din consum, respectiv o cantitate de 67,7 TWh.
CITEȘTE ȘI AT&T a finalizat acordul de preluare a Time Warner pentru 85 de miliarde de dolariBRM percepe tarif de înscriere de 450 lei pe an de la fiecare participant la piața de gaze, tarif de 150 lei pentru introducerea unui ordin de vánzare sau cumpărare și comision de administrare de la părțile implicate în fiecare tranzacție încheiată, care merge de la 35 lei/1.000 MWh pentru cantități tranzacționate de peste 200.000 MWh la 150 lei/1.000 MWh pentru cantități mai mici sau egale cu 1.000 MWh.
Plenul Camerei Deputaților a aprobat recent un proiect de modificare a Legii energiei prin care s-a renunțat la o idee anterioară a Comisiei de Industrii a Camerei, dominată de PSD și condusă de social-democratul Iulian Iancu, de a se conferi OPCOM, companie controlată de Transelectrica, statutul de operator unic al piețelor centralizate de gaze naturale, în condițiile în care, în prezent, toate tranzacțiile cu gaze încheiate prin licitații deschise au loc la BRM.
În toamna anului trecut, Comisia introducea, ca amendament la Legea Energiei, obligația pentru toți participanții la piața de gaze ca minimum 70% din cantitatea totală de gaze vândută într-un an să fie vândută prin contracte încheiate pe piețele centralizate administrate de OPCOM. Comisia Europeană, dar și Guvernul, s-au opus acestor măsuri, în special instituirii monopolului OPCOM asupra operării piețelor centralizate de gaze. În cele din urmă, prevederea privind monopolul OPCOM a fost eliminată, iar procentul anual obligatoriu de vânzare pe bursă a fost redus la 50%.
CITEȘTE ȘI România - cea mai mare creștere a pieței auto din UE, în 2018. Dacia a ajuns între Skoda și SEAT ca pondere în piață2012 a fost ultimul an de mandat al lui Mugurel Surupăceanu ca deputat PSD de Gorj, el fiind ales în această poziție la alegerile parlamentare din 2008. Anterior, în perioada 2004-2005, Surupăceanu a fost prefect al județului, fiind numit în această funcție de către Guvernul condus de premierul Adrian Năstase.
În aprilie anul acesta, Surupăceanu a fost achitat la prima instanță de către Tribunalul Gorj, într-un dosar în care fusese acuzat de DNA de instigare la complicitate la abuz în serviciu, cu rezultatul păgubirii regiei de stat Romsilva, prin cumpărarea unui buldozer la preț supraevaluat.
A fost a doua achitare din "palmaresul" fostului deputat și prefect. Prima dintre acestea a fost definitivă și a fost decisă în 2015 de către Curtea de Apel Craiova, în alt dosar, în care Surupăceanu fusese acuzat de aceeași DNA de prejudicierea Complexului Turceni, prin impunerea cumpărării de către companie a unui utilaj multifuncțional, de la un intermediar, la un preț de patru ori mai mare decât costul inițial de achiziție.