Ministerul Energiei: Acționariatul societăților deținute de KMG Internațional în România rămâne neschimbat

Ministerul Energiei: Acționariatul societăților deținute de KMG Internațional în România rămâne neschimbat
scris 15 dec 2016

Ministerul Energiei a precizat, joi, că acționariatul societăților deținute de KMG International în România rămâne neschimbat, iar „România rămâne un stat deschis investițiilor străine, mai ales în sectorul energetic”. Precizările vin după ce compania KMG International (KMGI), prin care grupul kazah de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, a anunțat joi că negocierile dintre KazMunayGas și compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea pachetului de 51% din acțiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.

„Faptul că mai mulți investitori deschid operațiuni în România întărește faptul că piața energiei din România este atractivă. O intrare a investitorilor chinezi ar fi cea mai recentă dintr-o serie de noi investiții în explorare de resurse petroliere, energie electrică și acum în rafinare”, a precizat Ministerul Energiei, într-o poziție oficială transmisă presei.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, tranzacția dintre cele două companii private nu a fost încă finalizată, subliniază Ministerul Energiei, care ține să precizeze că „România rămâne un stat deschis investițiilor străine, mai ales în sectorul energetic, urmărind ca toate drepturile ce se cuvin statului, inclusiv cele din tranzacții anterioare, să fie pe deplin respectate”, scrie News.ro.

"O intrare a investitorilor chinezi ar fi cea mai recentă dintr-o serie de noi investiții străine, nu neapărat chineze", a mai afirmat ministerul.

KMG International a anunțat joi că negocierile dintre KazMunayGas și compania chineză China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea pachetului de 51% din acțiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.

„De aceea, acordul între KMG NC și CEFC care atestă angajamentul ferm de a efectua tranzacția urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând astfel parteneriatul solid dintre cele două companii”, arată comunicatul companiei.

KazMunayGas susține că a ajuns în etapa finală în negocierile cu chinezii de la CEFC privind vânzarea Rompetrol CITEȘTE ȘI KazMunayGas susține că a ajuns în etapa finală în negocierile cu chinezii de la CEFC privind vânzarea Rompetrol

Activele deținute și operațiunile  desfășurate de KMGI în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare și vor viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional, susține KMG International.

„Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC și KMGI și va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creșterea economică și socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România”, arată compania.

KazMunayGas este un grup controlat de statul kazah, cu activități de explorare, producție, rafinare și transport de hidrocarburi din Kazahstan.

Țara a fost lovită în ultimii ani de scăderea prețului petrolului, care a redus încasările la buget și i-a făcut pe liderii kazahi să accepte cedarea unor active, spun analiștii.

CEFC este o companie chineză care are operațiuni în energie, servicii financiare și investiții.

În 27 iulie, KazMunayGas a inițiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participații de control către o companie chineză.

Conform procedurilor, după ce a înștiințat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID.

"Sperăm că această perioadă de trei-șase luni va fi suficientă pentru a găsi împreună o soluție. Ne exprimăm îngrijorarea față de tratamentul aplicat de autoritățile române investiților noastre, care sunt protejate de tratatele internaționale. Au existat consecințe negative, precum sechestrul, limitarea posibilității de a ne dezvolta, acțiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzacții”, a afirmat Zhangulov, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii români de la finalul lunii iulie.

Toți acești factori îi aduc grupului pierderi și prejudicii, susține reprezentantul companiei kazahe.

În ultimă instanță, grupul kazah va cere statului român să plătească prejudiciile aduse grupului în urma acțiunilor sale, a precizat reprezentantul grupului, fără a spune despre ce sumă este vorba.

KazMunayGas și KMG International, filială înregistrată în Olanda care controlează afacerile din România, au transmis autorităților române pe 22 iulie o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Țărilor de Jos și Guvernul României și ale Tratatului Cartei Energiei.

Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor și statul român. Disputa între grupul KazMunayGas și statul român în fața unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investițiile KazMunayGas în trei companii care au aparțiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions -OEBS), Vega SA și Rompetrol Rafinare SA (RRC).

Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari și convingerea companiei că, aparent, autoritățile intenționează să pună sechestru și să naționalizeze active controlate de grupul kazah.

ICSID este cea mai importantă instituție în ceea ce privește arbitrajul în domeniul investițiilor.

După o perioadă, care este de trei luni - în cazul tratatului de investiții bilateral semnat cu Olanda și Tratatului privind Carta energiei - sau de șase luni - în cazul tratatului de investiții bilateral semnat cu Kazahstan -, în funcție de acordul de investiții pe care KazMunayGas decide să îl invoce, dacă nu se va ajunge la o soluție acceptabilă, investitorul poate începe procedura de arbitraj propriu-zisă, prin transmiterea unei solicitări de arbitraj către Secretariarul ICSID.

Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat în primăvară un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.

În 29 aprilie, KazMunayGas și CEFC au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participație majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia și Vega, și o rețea de distribuție.

Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiția românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacției cu grupul chinez.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
kmg