Acționarii companiei de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, au fost convocați de conducerea societății într-o AGA extraordinară, pentru a aproba reorganizarea companiei prin divizare parțială, precum și înființarea unui joint-venture cu Alro Slatina în vederea construirii unei noi centrale pe gaze naturale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, conducerea companiei propune divizarea parțială a acesteia, în scopul separării operațiunilor de minerit de lignit de cele de producție de energie și înființarea unei filiale care să se ocupe exclusiv cu extracția minieră.
CITEȘTE ȘI Noi reguli propuse de Comisia Europeană pentru vânzarea jucăriilor: toate produsele, inclusiv cele vândute online, vor avea pașaport digital
Separarea activității de minerit de lignit se numără printre angajamentele asumate de CE Oltenia față de Comisia Europeană drept condiții pentru aprobarea de către Bruxelles a planului de restructurare și decarbonare al companiei. Anul trecut, în același scop, a fost separată activitatea de producție de agent termic, prin înființarea Electrocentrale Craiova.
În AGA se va discuta și aprobarea înființării efective, alături de producătorul de aluminiu Alro Slatina, a unei companii denumite CCGT Power Ișalnița SA, pentru implementarea proiectului de construire a unei centrale cu ciclu combinat pe gaze naturale cu putere instalată de 850 MW la Ișalnița. În prealabil, se va decide asupra acordului acționarilor cu privire la noua societate, ce include modalitatea de stabilire a strategiei de vânzare a energiei ce va fi produsă, precum și asupra actului constitutiv al acesteia.
CITEȘTE ȘI Scandal bancar în Marea Britanie: Un CEO și-a dat demisia, iar BBC i-a cerut scuze lui Nigel Farage, un aliat al lui Donald Trump
Capitalul de pornire al noii companii va fi de 90.000 lei, CE Oltenia urmând să dețină 59,9% din acțiuni, iar Alro Slatina – restul de 40,1%. Ulterior, capitalul va fi majorat pentru finanțarea proiectului centralei, compania de stat urmând să contribuie cu aport în natură reprezentând terenuri și alte bunuri necesare investiției.
Consiliul Concurenței a aprobat de principiu în mai înființarea acestui joint-venture.
CITEȘTE ȘI VIDEO Tesla, acuzată de manipularea autonomiei și anulări pe bandă rulantă a reclamațiilor, cu echipă secretă. "Fiecare anulare de programare era celebrată cu o lovitură într-un xilofon, urmată de aplauze ale colegilor."
″Astfel, în urma procedurii de selecție a investitorilor privați finalizate în luna octombrie 2022, Alro a fost selectată drept ofertant câștigător pentru construirea unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița, care va înlocui blocul 7 și, respectiv, blocul 8 (de la Complexul Energetic Oltenia – n.r.), ambele de 315 MW pe lignit″, se arată în decizia de neobiecțiune a Consiliului.
Complexul Energetic Oltenia a semnat recente contracte de finanțare europeană prin Fondul de Modernizare atât pentru parcurile fotovoltaice pe care vrea să le construiască în parteneriat cu OMV Petrom, cât și pentru parcurile solare și centrala pe gaze planificate să fie ridicate în joint-venture cu Tinmar Energy.