Minele cu resurse minerale neenergetice (altele decât cele de cărbune și uraniu) închise definitiv prin hotărâri de guvern vor putea fi redeschise, inclusiv de către companii de profil deținătoare de licențe miniere aflate în insolvență, a decis astăzi Executivul, printr-o ordonanță de urgență de modificare și completare a Legii minelor.
Potrivit OUG, vor putea fi redeschise: a) mine sau părți din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, închise, pentru care operatorii economici au deținut licențe ori au desfășurat activități pe baza avizelor la programele anuale de exploatare și/sau programelor anuale de lucrări; b) mine sau părți din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice care au constituit obiectul unei concesiuni miniere a cărei perioadă de valabilitate a expirat; c) mine sau părți din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice, situate în interiorul unor perimetre de exploatare cu activitatea oprită înainte de intrarea în vigoare a OUG și care nu fac obiectul unei licențe.
A fost eliminată din lege prevederea potrivit căreia Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) suspendă licențele și permisele miniere ale societăților aflate în reorganizare judiciară sau faliment.
″Se instituie posibilitatea continuării activități miniere pentru societățile aflate în procedură de insolvență, prin păstrarea licenței în cadrul unui program de reorganizare″, scrie în nota de fundamentare a OUG, care stipulează că noile norme privind redeschiderea minelor ″se aplică și titularilor (de licențe – n.r.) aflați în perioada de observație din cadrul procedurii insolvenței, cu condiția aprobării măsurii în cuprinsul planului de reorganizare de către creditori și confirmării acestuia de către judecătorul sindic, plan care prevede reluarea activității de exploatare la aceste obiective miniere″.
Acolo mai scrie că redeschiderea minelor sau a unor părți din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice a căror închidere definitivă a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului se poate face, la solicitarea persoanelor juridice interesate, cu avizul ministerului de resort (Ministerul Economiei), emis potrivit strategiilor și politicilor din domeniu, prin hotărâre a Guvernului, la inițiativa autorității competente (ANRM), care verifică îndeplinirea criteriilor privind capacitatea tehnică și financiară a solicitanților, precum și cu respectarea legislației de mediu în vigoare.
Dat fiind că, în vechea formă a Legii minelor, nu era prevăzută posibilitatea reofertării perimetrelor cu activitate încetată, înainte și după terminarea lucrărilor de închidere, OUG-ul stipulează că redeschiderea minelor a căror închidere definitivă a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului se face în urma organizării unor concursuri publice de oferte.
Ordonanța reglementează și valorificarea iazurilor de decantare și a haldelor de steril, prin punerea în exploatare și relocarea acestora, precum și posibilitatea dezvoltării și valorificării golurilor miniere din saline care pot fi utilizate din punct de vedere turistic sau medical.
CITEȘTE ȘI Un miliardar american vrea să cumpere TikTok și să creeze un „nou internet”Executivul justifică modificarea Legii minelor inclusiv prin prisma noii legislații europene privind stimularea reducerii dependenței UE de importuri de materii prime critice, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și a intensificării adversității geopolitice cu China.
″Dintre cele 31 de tipuri de materii prime critice identificate de către Comisia Europeană, clasificate astfel deoarece sunt expuse unui risc mai ridicat privind sursa de aprovizionare și exercită un impact mai important asupra economiei comparativ cu majoritatea celorlalte materii prime, în România sunt prezente următoarele: din categoria resurselor nemetalifere: grafit și nisipuri cuarțoase, minerale de bor, fosforite; din categoria resurselor metalifere: magneziu, bismut, galiu, germaniu și telur, stibiu, titan, wolfram și pământuri rare (TR)″, se arată în nota de fundamentare.
CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare retailer alimentar de proximitate din Polonia a decis unde va deschide primele magazine din afara Bucureștiului. Recrutări cu salarii atractiveÎn baza noului Regulament UE de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice (Critical Raw Materials Act – CRMA), proiectele declarate strategice pot beneficia de sprijin pentru obținerea de finanțare.
″Cu ocazia primei reuniuni a Critical Raw Materials Board, Comisia Europeană a lansat primul Apel pentru propuneri de proiecte strategice. Data limită pentru depunerea cererilor este 22.08.2024, ora 12:00 CET″, se precizează în document.
CITEȘTE ȘI VIDEO Italienii merg tot înaintea contractului și aduc peste 1.000 muncitori la Autostrada Sibiu - Pitești, plus o macara de 700 toneProiectul de OUG fusese elaborat încă din primăvara anului trecut, după cum a relatat Profit.ro la acel moment, însă a rămas ″la sertar″ până acum.
Principalul beneficiar al modificării legislative este societatea de stat Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin Baia Mare SA, aflată în insolvență de nu mai puțin de 15 ani.
Insolventă este și Sinarom Mining Group, o subsidiară românească a britanicilor de la Vast Resources care operează mina polimetalică Mănăila din județul Suceava, aflată în conservare și mentenanță, însă cu intenții de majorare a capacității de extracție și prelucrare. Sinarom are deja elaborat și aprobat un plan de reorganizare.
Vast Resources exploatează și mina polimetalică Băița Plai din Bihor, prin Vast Băița Plai SA.
CITEȘTE ȘI LEGE Scutire de impozit extinsă pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoricActivitatea Remin, controlată integral de Ministerul Economiei, constă de mulți ani în lucrări de conservare-închidere la 16 perimetre istorice de minereuri neferoase pentru care Guvernul a aprobat sistarea activității, printre care Aurum, Baia Sprie, Baia Sprie Vest, Herja, Șuior, Ilba, Nistru, Băiuț, Cavnic, Borșa Iaz Novăț, Penigher, Turț Răzoare sau Rodna.
La finalul lunii trecute, a avut loc o ședință la sediul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), principalul creditor al Remin, la care au mai participat reprezentanți ai Ministerului Economiei, șefii Remin și administratorul judiciar al companiei de stat.
La ședință s-a discutat situația licențelor de exploatare ale Remin, stadiul modificării Legii minelor, în sensul eliminării prevederii privind suspendarea licențelor miniere ale companiilor insolvente, precum și ″oportunitatea unor măsuri/inițierea unor demersuri menite să contribuie la stabilirea unei colaborări în procedura de atragere a unui potențial partener pentru Remin, în vederea redeschiderii perimetrelor miniere″, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Andreea Pipernea - votată la Chișinău. Fosta șefă de la la NN Pensii intră în board-ul celei mai mari bănci din Republica Moldova, cu planuri de la listare la BVBCeva asemănător fusese încercat și în urmă cu aproape 2 ani. În octombrie 2022, compania de stat lansase o ofertă publică pentru a găsi potențiali investitori interesați să se asocieze cu Remin SA pentru ″identificarea posibilităților de repornire a activității productive, rezolvarea problemelor de mediu stringente și eventuala completare a planului de reorganizare″, iar ulterior pentru ″reluarea activităților miniere în perimetrele identificate cu potențial economic, în cadrul procedurii de reorganizare judiciară″.
În urma procedurii, fusese declarată câștigătoare oferta companiei britanice Vast Resources Plc, însă întregul proces a fost contestat de un competitor al acesteia. A urmat un litigiu în justiție, soluționat favorabil în mod definitiv pentru Remin. Compania de stat a negociat și un draft de memorandum de înțelegere cu Vast Resources, care însă nu a mai fost semnat în cele din urmă.