Parlamentul a decis reducerea cu aproape 31% a cotației maxime pe care statul o decontează furnizorilor de energie electrică pentru achizițiile lor din piețe, în cadrul compensărilor bugetare pentru prețurile finale plafonate aplicate consumatorilor, ca urmare a ieftinirilor angro.
Reducerea a fost promulgată acum de președintele Iohannis.
Astfel, valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică a fost scăzută de la 1.300 la 900 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Plenul Senatului a adoptat proiectul privind pensiile speciale - Senator USR: Nu ați tăiat nicio pensie specială. Reprezentant PSD: Ipocrizia USR nu are limite. Senator AUR: Nu sunt tăiate cu adevărat pensiile specialeModificarea legislației în vigoare a fost consfințită miercuri, prin votul în plen al Camerei Deputaților, cameră decizională. Amendamentul a fost introdus alături de cele adoptate ca urmare a cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.
Diminuarea prețului angro maxim decontat ″se bazează pe cantitățile de energie electrică prognozate a fi vândute prin mecanismul de alocare centralizată, luând în considerare energia electrică vândută în anul 2023. Astfel, dintr-o cantitate totală de 50 TWh destinată clienților finali de energie electrică, din care 5 TWh pentru clienții Hidroelectrica, 14,7 TWh se estimează că vor fi tranzacționați prin mecanismul de achiziție centralizat (la 450 lei/MWh – n.r.). Prețul mediu de achiziție al furnizorilor care au solicitat decontarea diferenței dintre prețul mediu de achiziție și componenta de achiziție a fost de 829,63 lei/MWh pe primele trei luni ale anului 2023″, se arată în fundamentarea amendamentului.
CITEȘTE ȘI FOTO Un restaurant din Costinești a fost închis temporar de ANPCÎn plus, a mai fost adoptată o modificare, ″astfel încât să existe siguranța că prețul final facturat clienților finali și de energie electrică este minimul (…)″ dintre prețul plafonat prevăzut de lege, prețul din contractul cu furnizorul și prețul calculat pentru clienții ce nu beneficiază de plafoane. Modificarea stabilește o modalitate de calcul similară cu cea valabilă în prezent pentru gaze naturale:
„La articolul 2, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
(4) Pentru clienții prevăzuți la art. 1 alin. (1) și (2), prețul final facturat de către fiecare furnizor de energie electrică/gaze naturale este valoarea minimă dintre: a) prețul final maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) și/sau (2); b) prețul contractual; c) prețul final calculat conform prevederilor art. 5 și 6.
La articolul 5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) În perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, pentru clienții finali de gaze naturale și energie electrică, cu excepția celor prevăzuți la art. 1 alin. (1) și (2) prețul final facturat se stabilește de către fiecare furnizor ca sumă a următoarelor componente, după caz:
a) componenta de achiziție stabilită în condițiile prevăzute la art. 6;
b) componenta de furnizare stabilită în condițiile prevăzute la art. 4;
c) componentele reprezentate de tarifele reglementate/ stabilite conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei în vigoare pe perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, pentru serviciile prestate de către operatorii rețelelor/sistemelor de distribuție și transport al energiei electrice/gazelor naturale, inclusiv pentru serviciile prestate de către operatorii depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
d) componentele reprezentate de TVA și accize.
La articolul 6, alineatul (1) se modifică și se completează după cum urmează:
(1) Componenta de achiziție se calculează de către fiecare furnizor pentru fiecare lună, denumită luna n, din perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și va include:
a) contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale achiziționate, care cuprinde și cantitățile extrase din depozitele de înmagazinare subterană, precum și cele transferate între activitatea de producție și activitatea de furnizare în cazul producătorilor care furnizează energie electrică/gaze naturale;
b) contravaloarea estimată a energiei electrice /gazelor naturale necesar a fi achiziționate din piața pentru ziua următoare/piața intrazilnică;
c) o componentă de ajustare calculată în luna n pentru luna n+1 ca diferență între componenta de achiziție luată în calcul în prețul final facturat în luna n-1 și prețul mediu de achiziție realizat în luna n-1 determinat în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2). În aceste condiții, prevederea nu se aplică la stabilirea prețului final facturat pentru primele două luni din perioada de aplicare, dar în aceste prime două luni se va include costul estimat al dezechilibrelor calculate conform art. 3 alin. (2) lit. b)”.
Pe de altă parte, a fost menținută prevederea potrivit căreia consumatorii noncasnici de gaze naturale al căror consum anual din 2021 a fost de peste 50.000 MWh, fapt care nu le-a permis să beneficieze anul trecut de plafonul de preț final de 0,37 lei/MWh, dar care în 2022 și-au redus consumul sub pragul menționat, vor beneficia de regularizare din partea furnizorilor anul acesta, care le vor refactura consumul din 2022 la prețul plafonat de 0,37 lei/MWh. Regularizarea se va face în semestrul II al anului, nu în semestrul I, cum se stipula până acum.
Senatul decisese anterior eliminarea cu totul a prevederii, cu argumentul că va duce la creșterea cheltuielilor bugetare cu compensarea furnizorilor, fără să existe studiu de impact din care să rezulte cât de mare va fi creșterea, și că măsura oricum nu mai poate fi aplicată în semestrul I 2023, iar exercițiul financiar al anului 2022 este închis.