Guvernul le va impune producătorilor de energie electrică ce au în portofoliu capacități de producție de cel puțin 10 MW, cu excepția producătorilor de energie regenerabilă care beneficiază de subvenții prin certificate verzi, a celor în cogenerare ce livrează și energie termică pentru încălzirea centralizată a populației și a unităților intrate în funcțiune după 1 aprilie 2022, un preț unic reglementat de vânzare angro de 450 lei/MWh, prin instituirea unui așa-numit ″mecanism de achiziție centralizată de energie″, cu ″achizitor unic″.
Noul sistem se va aplica de la 1 ianuarie 2023 până la 31 martie 2025, conform ordonanței de urgență aprobate astăzi de Guvern.
Achizitorul unic va fi OPCOM, operatorul pieței centralizate de energie. Acesta va cumpăra energie de la producători și o va vinde furnizorilor care au contracte încheiate cu clienți finali, precum și operatorului de transport și sistem Transelectrica și operatorilor de distribuție. Vânzările către transportator și distribuitori vor fi destinate acoperirii consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.
″Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh. Achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate, prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, cu prețul de 450 lei/MWh″, scrie în draftul de act normative elaborat de Executiv.
Producătorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite la Transelectrica și OPCOM spre știință, până la data de 24 noiembrie a anului anterior anului de aplicare, situația privind: a) prognoza cantității de energie electrică ce va fi livrată în sistem în anul de aplicare; b) în cazul producătorilor care contractează servicii de echilibrare, cantitatea de energie electrică prognozată necesară pentru asigurarea serviciilor de echilibrare contractate; c) cantitatea de energie electrică din producția anului de aplicare care a fost deja contractată la vânzare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență; d) cantitatea de energie electrică disponibilă pentru anul de aplicare, defalcată pe luni, rezultată din diferența între prognoza cantității de energia electrică ce va fi livrată și cantitatea de energie electrică aferentă asigurării serviciilor de echilibrare, conform prevederii lit. b), precum și cantitatea de energia electrică contractată deja la vânzare, conform prevederii lit. c).
Transelectrica va centraliza și analiza cantitățile prognozate transmise de producătorii de energie electrică și le va compara cu propriile sale prognose, realizate în baza datelor statistice pe care le deține, în termen de 7 zile de la primirea acestora. În cazul în care, din comparația prognozelor cantităților de energie electrică ce vor fi livrate în anul de aplicare și a cantităților de energie electrică necesare pentru asigurarea serviciilor de echilibrare contractate, transmise de producători, cu prognozele determinate de Transelectrica rezultă diferențe mai mari de 3%, Transelectrica va solicita clarificări producătorului, iar acesta ca fi obligat să transmită în termen de 3 zile la Transelectrica documente justificative pentru diferențele prognozate sau valorile corectate ale prognozelor, după caz.
CITEȘTE ȘI PMHH finalizează oferta pentru Swedish Match și devine proprietarul a 82,59% din acțiuni. Compania extinde perioada de ofertă și ajustează prețul pentru acțiunile rămase datorită dividendului programat″Pentru desfășurarea mecanismului de achiziție centralizată, participanții la piață cărora li se aplică prevederile pezentului act normativ au obligația transmiterii la OPCOM și/sau Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, după caz, a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM. OPCOM organizează o procedura anuală de achiziție, în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate transmise de către ANRE, și câte o procedură de achiziție lunară, care are ca scop suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate, în cadrul procedurii anuale. Cantitățile de energie electrică anuale și lunare rezultate în urma mecanismului de achiziție centralizată constituie obligații ferme ale participanților la piață cărora li se aplică prevederile prezentului act normativ″, se menționează în nota de fundamentare.
Furnizorii cu clienți finali în portofoliu, Transelectrica și distribuitorii, care vor cumpăra de la OPCOM energie la 450 lei/MWh, vor avea obligația de a transmite la OPCOM prognoze de consum anuale, precum și cantitățile de energie electrică care au fost deja contractate la cumpărare la data intrării în vigoare a proiectului de ordonanță de urgență, defalcate lunar, până la data de 10 decembrie a anului anterior anului de aplicare. OPCOM centralizează prognozele de consum și cantitățile de energie electrică care au fost deja contractate la cumpărare și le transmite ANRE în termen de 2 zile lucrătoare.
CITEȘTE ȘI În primul e-mail trimis angajaților Twitter, Musk interzice munca de la distanță și avertizează că urmează vremuri dificileANRE verifică prognozele de consum pe baza datelor statistice disponibile 6 din anul anterior. În cazul în care, din comparația prognozelor de consum cu datele statistice, rezultă diferențe mai mari de 3%, ANRE solicită clarificări operatorilor economici respectivi. Aceștia sunt obligați să transmită, în termen de 3 zile, documente justificative pentru diferența prognozată sau valoarea corectată a prognozei, după caz.
ANRE validează prognozele de consum și transmite către OPCOM, până la data de 20 decembrie a anului anterior anului de aplicare, următoarele date: a) în cazul operatorului de transport și de sistem energie electrică și a operatorilor de distribuție energie electrică, 75% din prognozele de consum validate, diminuate cu cantitățile din contractele de achiziție energie electrică deja încheiate, b) În cazul celorlalți furnizorilor și distribuitorilor, 80% din prognozele de consum validate, diminuate cu cantitățile din contractele de achiziție energie electrică deja încheiate.
CITEȘTE ȘI Xi Jinping a ordonat armatei chineze să se concentreze pe pregătirea pentru război″OPCOM însumează cantitățile de energie electrică prevăzute pentru consum, respectiv pentru producție, din care ia în considerare, pentru procedura de achiziție anuală, un procent de 50% din cantitățile de energie electrică însumate. Cantitățile de energie electrică obținute sunt comparate în vederea acoperirii consumului de energie electrică. În cazul în care cantitatea de energie electrică pe care producătorii au obligația să o vândă este mai mică decât cantitatea de energie electrică necesară acoperirii consumului, OPCOM va reduce cantitatea de energie electrică necesară acoperirii consumului, după cum urmează: i) pentru operatorul de transport și de sistem energie electrică și operatorii de distribuție energie electrică se va asigura întregul consum conform prognozelor; ii) pentru restul operatorilor economici prevăzuți la art. 2 alin. (2) (furnizorii – n.r.) se reduce proporțional, după scăderea cantității de energie electrică prevăzută la lit. i). În cazul în care cantitatea de energie electrică pe care producătorii au obligația să o vândă este mai mare decât cantitatea de energie electrică necesară acoperirii consumului, OPCOM va reduce proporțional cantitatea de energie electrică pe care producătorii au obligația să o vândă″, stipulează proiectul de OUG.
Mecanismul lunar de achiziție centralizată se va derula în mod similar.
CITEȘTE ȘI Finanțele împrumută aproape 3 miliarde de lei într-o singură zi. Randamentele sunt în scădere″OPCOM elaborează și publică pe pagina proprie de internet, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare, contractul-cadru, procedurile și convențiile utilizate în vederea funcționării mecanismului Pentru activitățile și serviciile desfășurate, OPCOM are dreptul să perceapă participanților la piață tarife/comisioane la nivelul costurilor înregistrate prin organizarea mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică″, mai prevede draftul.
Nerespectarea obligațiilor aferente mecanismului de achiziție centralizată va constitui contravenție și se va sancționa de către ANRE cu amendă contravențională de la 1% la 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancționării.
Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a afirmat că în luna februarie a anului 2023 se va face regularizarea la facturile de energie și încadrarea în consumul efectiv realizat de consumatori în cursul anului 2022.
“Unul dintre lucrurile care în opinia noastră a dus la denaturarea sistemului a fost remanența cu care operatorii din sistem și-au actualizat la prevederile legale sistemele informatice, motiv pentru care au apărut acele valuri de facturi greșite. Ăsta este unul dintre motivele pentru care nu încercăm acum să schimbăm din mers mecanismele și să le asigurăm o perioadă mai lungă de valabilitate pentru a nu fi nevoiți ca ei să schimbe sistemele informatice la o lună sau la un trimestru și să ne lovim cu acel val de facturi greșite.
Pentru că ne raportam la acel nivel de consum de la 2021 el la această dată este cert. Consumul anului 2022 îl vom ști începând cu luna februarie, martie a anului viitor, ori ordonanța intră în vigoare de la 1 ianuarie, iar legea de adoptarea de ordonanței sperăm să fie promulgată până în finalul acestui an”, a explicat Marian Neacșu.