Enel, Electrica, E.ON și CEZ, operatorii concesionari ai rețelelor regionale de distribuție a energiei electrice din România, nu vor mai putea percepe tarife de la primării pentru semafoarele, semnele de circulație, indicatoarele stradale și camerele video de supraveghere instalate de acestea pe stâlpii rețelelor de distribuție, conform unei prime decizii în Parlament. Perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum, conferință care va fi deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton, și va reuni principalii jucători în domeniu.
Detalii pot fi aflate AICI
Proiectul a fost adoptat astăzi de Senat și urmează să primească un aviz și în Camera Deputaților.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Normele legale prevăd astăzi că autoritățile locale au drept de folosință gratuită a infrastructurii rețelelor de distribuție a energiei electrice numai pentru prestarea serviciului de iluminat public.
CITEȘTE ȘI Cum vrea Primăria Capitalei să acorde 5.000 de eco-vouchere de 2.000 euro în vederea înlocuirii unor "rable" cu autoturisme noi EURO 6 non-dieselProiectul, care a fost votat de toate partidele, este argumentat prin faptul că operatorii de distribuție nu plătesc nimic primăriilor sau administrației centrale pentru porțiunile de teren aflate în proprietatea autorităților locale pe care le ocupă cu stâlpi și alte elemente ale rețelelor de distribuție, iar din 2017 nu mai datorează nici celebra "taxă de stâlp". Pe de altă parte, activele rețelelor de distribuție nu se află în proprietatea operatorilor concesionari, ci a statului.
"În schimb, aceiași operatori percep autorităților administrației publice locale tarife pentru instalarea pe stâpii de electricitate și asigurarea funcționării normale a indicatoarelor rutiere și a indicatoarelor de semnalizare stradală, a camerelor de supraveghere, precum și a altor echipamente", argumentează inițiatorii, adăugând că este vorba de o "situație total inechitabilă", care în plus constituie o "piedică în calea ridicării gradului de civilizație și siguranță al membrilor comunității locale și, în final, a dezvoltării durabile a unităților administrativ-teritoriale".
Modificarea adoptată de Senat prevede că, în cazul în care alte servicii publice decât serviciul de iluminat public sunt asigurate utilizând elemente ale sistemului de distribuție a energiei electrice, unitățile administrativ-teritoriale au drept de folosință cu titlu gratuit asupra infrastructurii acestui sistem, pe toată durata existenței acesteia, pe bază de contracte încheiate între aceste unități și proprietarii sistemelor de distribuție.
"Prin acest contract se reglementează toate aspectele cu privire la asigurarea condițiilor pentru prestarea serviciului public, cu respectarea măsurilor de protecție specifice, pentru evitarea punerii în pericol a persoanelor, bunurilor, mediului și a capacității energetice", susțin autorii proiectului.