Compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, controlată de Ministerul Energiei cu peste 77% din acțiuni, va beneficia anul acesta de un ajutor de la bugetul de stat în valoare de aproape 450 milioane lei, pentru îndeplinirea obligației legale de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) în 2023 și 2024.
Profit News TV îi va aduce împreună, în Maratonul Economia Verde, programat pentru 28 martie, pe cei mai importanți jucători din industriile care au făcut pași importanți în trecerea la economia verde și care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.
Vor participa atât miniștrii Economiei și Mediului, cât și oficiali din Ministerul Energiei și marii jucători din domeniu.
Maratonul va fi organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare.
Complexul va primi în acest scop un ajutor de stat de restructurare sub formă de grant nerambursabil în sumă de 449,01 milioane lei (90,7 milioane euro), de la bugetul de stat, prin bugetul acționarului majoritar, a decis Guvernul în ședința de miercuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grantul este pentru finanțarea: a) achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră necesare pentru îndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2022, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2023; b) achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2023, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2024.
Inițial, Ministerul Energiei avea în vedere un grant de 453,5 milioane lei.
Ajutorul va fi acordat în baza unei ordonanțe de urgență de anul trecut și are girul Comisiei Europene.
Complexul Energetic Oltenia, ca operator de instalații de producere a energiei electrice, are obligația, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare, de a preda, cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră emise în cursul anului precedent.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Premieră mondială: Ford a dezvăluit primul său automobil electric europeanNerespectarea obligației de conformare atrage o penalizare de 100 euro echivalent în lei/certificat.
Compania a terminat anul trecut cu un profit net de nu mai puțin de 3,3 miliarde lei, ca urmare a scumpirii galopante a electricității pe piețele angro, după ce în 2021 a consemnat pierderi în cuantum de peste 1,6 miliarde lei.