DECIZIE ANRE a plusat ușor la majorarea unui factor-cheie din calculul tarifelor de rețea la energie și gaze, dar mai puțin decât au vrut operatorii

DECIZIE ANRE a plusat ușor la majorarea unui factor-cheie din calculul tarifelor de rețea la energie și gaze, dar mai puțin decât au vrut operatorii
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 aug 2024

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a plusat ușor la majorarea, de anul viitor, a ratei reglementate a rentabilității (RRR) capitalului investit, aplicată la stabilirea tarifelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale percepute de către operatorii de profil și suportate de consumatori pe facturi.

Până acum, legislația prevedea o RRR de 6,39%, în vigoare din 2020. În primăvară, ANRE a propus majorarea la 6,75%, iar acum, după mai multe runde de discuții cu transportatorii și distribuitorii, instituția s-a oprit la procentul de 6,94%. Ordinul de majorare a fost adoptat astăzi de către Comitetul de Reglementare al ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, majorează ratele creditelor ipotecare la minimum 20% CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, majorează ratele creditelor ipotecare la minimum 20%
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Nu a fost ceva adoptat pe repede înainte. A fost pentru prima dată când am avut consultant contractat prin SEAP, care a făcut un studiu de fundamentare ce a ținut cont de situația economică a României. Am avut și consultări multiple cu operatorii de distribuție, și individual, și la nivel de federație patronală. Am intenționat să menținem un echilibru între nevoia de investiții a operatorilor și suportabilitatea facturilor consumatorilor″, a declarat președintele ANRE, George Niculescu, într-o conferință de presă. 

El a adăugat că, printr-un alt ordin, aflat deocamdată în stadiu de proiect, în dezbatere publică, operatorii care vor efectua investiții peste nivelul minim impus prin reglementări vor fi remunerați cu o RRR majorată cu 1 punct procentual, de 7,94%, pentru plusul investit față de minim.

În plus, vot fi acordate încă 0,5 puncte procentuale operatorilor de distribuție în cazul în care se ating valori superioare ale indicatorilor de performanță ai rețelei, fiind exemplificat în acest sens indicatorul SAIDI – durata medie a întreruperilor în alimentare pentru fiecare utilizator. Practic, cine va reuși să ajungă la o durata a întreruperilor sub un anumit nivel ce va fi determinat de Autoritate va primi acel 0,5% suplimentar.

Șeful instituției a estimat că, în mod cumulat, în cei 5 ani ai perioadei de reglementare, tariful mediu de distribuție la joasă tensiune va crește cu circa 50 lei/MWh, adică cu 5 bani/kWh.

România, cea mai mare creștere anuală a vânzărilor cu amănuntul CITEȘTE ȘI România, cea mai mare creștere anuală a vânzărilor cu amănuntul

Operatorii au nconsiderat însă că, pentru remunerarea corectă și stimulativă prin tarife a investițiilor masive pe care trebuie să le facă în rețele în anii următori, pentru realizarea obiectivelor tranziției energetice asumate de România, ar fi fost nevoie de un nivel RRR de peste 8%.

Stabilirea RRR este în mod tradițional un subiect de neînțelegeri între operatori și ANRE, care în anii trecuți a dus și la procese în instanță.

INFOGRAFICE Înmatriculările de autoturisme noi în România sunt în scădere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Înmatriculările de autoturisme noi în România sunt în scădere

Propunerea inițială, de 6,75%, fusese formulată pe baza unui studiu comandat de ANRE, întocmit de subsidiara românească a Pricewaterhouse Coopers.

Pentru varianta proaspăt adoptată de 6,94%, cea mai semnificativă ajustare a elementelor ce compun RRR a fost efectuată în ceea ce privește marja capitalului împrumutat, care a fost majorată de la 0,29% la 0,91%. Marja capitalului împrumutat a fost estimată ca diferență între randamentul la maturitate al obligațiunilor corporative cu rating AAA din sectorul utilităților, cu o maturitate de 10 ani, și cel al titlurilor de stat ale Germaniei, cu rating și maturitate similare.

Sursă: ANRE

Sursă: ANRE

FOTO Hili Properties, parte a grupului care se ocupă de dezvoltarea restaurantelor locale McDonald’s, devine unicul proprietar al clădirii de birouri MIRO CITEȘTE ȘI FOTO Hili Properties, parte a grupului care se ocupă de dezvoltarea restaurantelor locale McDonald’s, devine unicul proprietar al clădirii de birouri MIRO

ANRE a avut în vedere ca valoarea indicatorului macroeconomic (RRR - n.r.) să se afle în concordanță cu realitatea din cadrul economiei naționale și europene, în scopul evitării recunoașterii în cadrul structurii tarifelor reglementate a unor costuri de capital excesive și în vederea menținerii unui echilibru între interesele operatorilor și ale utilizatorilor unor servicii publice, respectiv ale consumatorilor finali. De altfel, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare a Energiei (ACER) recomandă autorităților de reglementare compararea parametrilor cu valori utilizate în alte state membre UE, considerând că analiza comparativă este un instrument important în definirea sau aprobarea unor parametri relevanți″, a arătat Autoritatea.

Documentul de fundamentare a propunerii de RRR de 6,94% poate fi citit aici.

Federația Asociațiilor Companilor de Utilități din Energie (ACUE) a transmis luna trecută că operatorii de distribuție vor trebui să investească în următorii 5 ani, din surse proprii, pe lângă fondurile europene disponibile, cel puțin 6 miliarde euro în dezvoltarea și adaptarea rețelelor electrice pe care le operează, pentru a face față tranziției energetice.

ULTIMA ORĂ BERD devine acționar minoritar la AROBS, în cea mai mare operațiune de majorare de capital social a unei companii de tehnologie listată la BVB CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BERD devine acționar minoritar la AROBS, în cea mai mare operațiune de majorare de capital social a unei companii de tehnologie listată la BVB

ACUE a făcut atunci o serie de scenarii și a calculat că, în cazul celui mai optimist, pentru un nivel triplu de investiții, impactul acestora în tariful de distribuție ar crește progresiv în următorii 5 ani, până la aproximativ 5 bani/kWh în 2030, ceea ce, pentru un consum lunar de 150 kWh, înseamnă un cost suplimentar, estimat la nivelul anului 2030, de circa 8 lei.

Calculul se referea exclusiv la impactul creșterii cheltuielilor cu investițiile în rețele, fără a ține cont de alți factori care pot afecta valoarea veniturilor reglementate sau a tarifelor, considerând un volum constant de energie distribuită în următorii 5 ani și o rată reglementată de rentabilitate considerată adecvată de operatorii de distribuție.

Germania înregistrează prima creștere a comenzilor industriale din ultimele șase luni CITEȘTE ȘI Germania înregistrează prima creștere a comenzilor industriale din ultimele șase luni

Pe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, Guvernul interimar din Franța a decis recent să suspende majorarea tarifelor pentru transportul și distribuția energiei electrice, care era programată să intre în vigoare începând de luna următoare, și a cerut Autorității de Reglementare în Energie din Hegaxon să asigure prețuri stabile, până când utilizatorii vor putea beneficia de recentul declin al cotațiilor la electricitatea-marfă de pe piața angro. Creșterile de tarife ar fi urcat facturile gospodăriilor cu circa 1%, conform Executivului de la Paris.

Majorările tarifelor pentru transportul și distribuția energiei electrice sunt necesare pentru modernizarea rețelelor învechite, în cadrul tranziției verzi a Franței. Operatorul sistemului energetic național din Franța a anunțat recent că, până în 2040, trebuie să investească aproximativ 100 de miliarde de euro pentru a retehnologiza rețeaua și a conecta la sistem noile capacități regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife transport distribuție energie gaze
majorare tarife rețea energie gaze
investiții operatori transport distribuție energie gaze
scumpire energie gaze