DECIZIE Licitație de subvenții CfD pentru 1.500 MW de regenerabile până la finalul anului. Alți 3.500 MW în 2025. Se speră ca sprijinul să nu fie suportat de consumatori pe facturi

DECIZIE Licitație de subvenții CfD pentru 1.500 MW de regenerabile până la finalul anului. Alți 3.500 MW în 2025. Se speră ca sprijinul să nu fie suportat de consumatori pe facturi
scris 6 aug 2024

Ministerul Energiei a aprobat schema de ajutor de stat constând în subvenționarea prin contracte pentru diferență (CfD) a unor proiecte de unități de producție de energie regenerabilă, eoliană și fotovoltaică, cu putere însumată de 5.000 MW, pentru care vor fi organizate licitații anul acesta și în 2025.

Schema de sprijin CfD este menită să asigure constanța veniturilor în etapa de exploatare a unui proiect de investiții în producția de energie verde. Astfel, în esență, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare", preț care să-i asigure un anumit nivel minim de rentabilitate. În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar în acest caz investitorul este obligat să returneze diferența.

Urmărește-ne și pe Google News

Următorul pas va fi să emitem ordinul privind aprobarea regulilor de licitație, unde vor fi incluse atât condițiile de participare, cât și prețurile maxime de exercitare″, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
O frică pe burse cum nu s-a mai văzut de la corona. S-a terminat? Analiști ai unor instituții puternice spun că încă nu e gata, alții sunt mai calmi: NU intrați în panică, am sărit pe fereastră de la un etaj destul de înalt pentru că am urcat multe scări! CITEȘTE ȘI O frică pe burse cum nu s-a mai văzut de la corona. S-a terminat? Analiști ai unor instituții puternice spun că încă nu e gata, alții sunt mai calmi: NU intrați în panică, am sărit pe fereastră de la un etaj destul de înalt pentru că am urcat multe scări!

Proiectele care vor beneficia de subvenție CfD urmează să fie selectate prin licitații. Prima va avea loc până la finalul acestui an, pentru 1.500 MW de capacitate instalată totală, din care 1.000 MW eolian onshore și 500 MW fotovoltaic.

Până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului viitor, va fi organizată o nouă licitație, pentru capacități însumată de 3.500 MW, din care 1.500 MW eoliene onshore și 2.000 MW fotovoltaice.

Ministerul Energiei a anunțat anterior că prețurile maxime de exercitare, la prima licitație, vor fi de 91 euro/MWh pentru solar și 93 euro/MWh pentru vânt, instituția anticipând că acestea vor scădea în cursul procedurii competitive.

Două oferte depuse la licitația pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Constanța-Mangalia CITEȘTE ȘI Două oferte depuse la licitația pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Constanța-Mangalia

Cadrul general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon a fost aprobat de Guvern prin hotărâre în aprilie.

Banii pentru subvenții vor veni în primul rând dintr-o finanțare europeană nerambursabilă de 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, aprobată în martie de către Executivul de la Bruxelles. Guvernanții speră ca banii europeni să fie suficienți pentru a acoperi costurile cu necesarul de plăți asumat de statul român pentru acest mecanism de sprijin și să nu fie nevoie ca aceste costuri să fie suportate și de consumatorii români pe facturile lor de curent, cum se întâmplă în prezent cu sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă prin intermediul celebrelor certificate verzi.

Totuși, legislația schemei prevede că ″Finanțarea mecanismului de sprijin CfD este asigurată prin mecanismul de colectare a contribuției CfD aplicat tuturor consumatorilor finali și/sau prin fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene″.

Tesla suspendă extinderea fabricii din Europa, după o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice. „Nu vom cheltui miliarde dacă piața nu cere asta!” CITEȘTE ȘI Tesla suspendă extinderea fabricii din Europa, după o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice. „Nu vom cheltui miliarde dacă piața nu cere asta!”

Banii de la UE nu acoperă însă și cheltuielile administrative ale OPCOM și Transelectrica cu mecanismul de sprijin CfD, potrivit Deciziei Comisiei Europene de aprobare a ajutorului de stat. Astfel că populația și firmele din România vor avea din toamnă pe facturi noua contribuție CfD, care va fi însă suportată de furnizori până la expirarea prețurilor plafonate, după cum a relatat Profit.ro.

Oricum, contribuția CfD pentru cheltuieli administrative este estimată de ANRE la un nivel nesemnificativ, de 0,2 lei/MWh. Asta înseamnă, pentru o gospodărie cu consum lunar de curent electric de 300 kWh, o cheltuială în plus cu factura la energie de 6 bani pe lună, respectiv de mai puțin de 1 leu pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutor de stat contracte pentru diferență cfd energie regenerabilă
licitație subvenții cfd regenerabile
contribuție cfd facturi consum energie
proiecte producție energie regenrabilă