Decizia OPEC+ de reducere a producției de petrol a amplificat tensiunile dintre Casa Albă și familia regală a Arabiei Saudite

Decizia OPEC+ de reducere a producției de petrol a amplificat tensiunile dintre Casa Albă și familia regală a Arabiei Saudite
scris 9 oct 2022

Decizia din această săptămâna a OPEC+ de a reduce producția de petrol, în pofida opoziției dure a SUA, a înrăutățit și mai mult relațiile deja tensionate dintre Casa Albă a președintelui Joe Biden și familia regală a Arabiei Saudite, cândva unul dintre cei mai fideli aliați ai Washingtonului din Orientul Mijlociu, conform interviurilor cu aproximativ o duzină de oficiali guvernamentali și experți din Washington și din zona Golfului, transmite Reuters.

Casa Albă a făcut eforturi pentru a preveni reducerea producției OPEC, au spus aceste surse.

Urmărește-ne și pe Google News
Danezii de la European Energy sunt gata să înceapă construcția primului lor parc solar din România. Compania intenționează să devină un jucător important la nivel mondial CITEȘTE ȘI Danezii de la European Energy sunt gata să înceapă construcția primului lor parc solar din România. Compania intenționează să devină un jucător important la nivel mondial

Biden speră să împiedice creșterea din nou a prețurilor la benzină din SUA înainte de alegerile intermediare, în care partidul său democrat se luptă să mențină controlul asupra Congresului SUA, scrie News.ro.

Washingtonul dorește, de asemenea, să limiteze veniturile din energie ale Rusiei în timpul războiului din Ucraina.

Administrația americană a făcut lobby la OPEC+ timp de mai multe săptămâni. În ultimele zile, înalți oficiali americani de la echipele de energie, politică externă și economică și-au îndemnat omologii lor străini să voteze împotriva reducerii producției, potrivit unor două surse familiare cu discuțiile.

Amos Hochstein, reprezentantul de top pentru energie al lui Biden, împreună cu oficialul pentru securitate națională Brett McGurk și cu trimisul special al administrației în Yemen, Tim Lenderking, au călătorit luna trecută în Arabia Saudită, pentru a discuta probleme legate de energie, inclusiv decizia OPEC+.

Ei nu au reușit să prevină o reducere a producției, la fel cum s-a întâmplat și cu Biden după propria sa vizită din iulie.

Oficialii americani ”au încercat să poziționeze problema ca ”noi versus Rusia””, a afirmat o sursă informată despre discuții, spunând oficialilor saudiți că trebuie să facă o alegere.

Acest argument a eșuat, a spus sursa, adăugând că saudiții au spus că dacă Statele Unite vor mai mult petrol pe piețe, ar trebui să înceapă să producă mai mult.

Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare producător de petrol din lume și, de asemenea, cel mai mare consumator, conform datelor Administrației pentru Informații în Domeniul Energiei din SUA.

Franța a lansat planul de economisire a energiei: fără apă caldă în toalete, viteză limitată la mașini guvernamentale, lumina stinsă CITEȘTE ȘI Franța a lansat planul de economisire a energiei: fără apă caldă în toalete, viteză limitată la mașini guvernamentale, lumina stinsă

Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns solicitărilor trimise prin e-mail de Reuters de comentarii cu privire la discuții.

”Suntem preocupați în primul rând de interesele Regatului Arabiei Saudite și apoi de interesele țărilor care au avut încredere în noi și sunt membre ale OPEC și ale alianței OPEC+”, a declarat miercuri ministrul Energiei, prințul Abdulaziz, la televiziunea saudită.

OPEC își cântărește interesele cu ”cele ale lumii, deoarece avem un interes în a sprijini creșterea economiei globale și a furniza aprovizionarea cu energie în cel mai bun mod”, a spus el.

Gestionarea de către Washington a acordului nuclear cu Iranul și retragerea sprijinului pentru operațiunile militare ofensive ale unei coaliții conduse de Arabia Saudită în Yemen i-au supărat pe oficialii saudiți, la fel ca și acțiunile împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

O presiune a SUA pentru limitarea prețului petrolului rusesc provoacă incertitudine, a declarat ministrul Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, pentru Bloomberg TV, după decizia OPEC de reducere a producției de petrol, remarcând ”lipsa de detalii și lipsa de claritate” cu privire la modul în care va fi implementată.

O sursă informată de oficiali saudiți a spus că regatul consideră plafonul ”un mecanism de control al prețurilor care nu este de piață, care ar putea fi folosit de un cartel de consumatori împotriva producătorilor”.

O vânzare impusă de Biden a 180 de milioane de barili de petrol din rezerva strategică de petrol a SUA, în martie, a exercitat presiuni de scădere a prețului petrolului.

În martie, OPEC+ a declarat că va înceta să mai folosească datele de la Agenția Internațională pentru Energie (IEA), un organ de supraveghere a petrolului din Vest, din cauza preocupărilor conduse de Arabia Saudită că Statele Unite ar avea prea multă influență.

Joi, Biden a numit decizia saudită ”o dezamăgire”, adăugând că Washingtonul ar putea lua măsuri suplimentare pe piața petrolului.

”Uite că este clar că OPEC Plus se aliniază cu Rusia”, a declarat miercuri, Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe. Ea nu a detaliat modul în care reducerea producției ar afecta relațiile dintre SUA și Arabia Saudită.

În Congresul SUA, democrații lui Biden au cerut retragerea trupelor americane din Arabia Saudită și au vorbit despre retragerea armelor.

”Am crezut că scopul vânzării de arme statelor din Golf, în ciuda abuzurilor lor asupra drepturilor omului, a Războiului fără sens din Yemen, a lucrului împotriva intereselor SUA în Libia, Sudan etc., a fost că, atunci când vine o criză internațională, Golful ar putea alege America în locul Rusiei/Chinei. ”, a declarat senatorul Chris Murphy, democrat, pe Twitter.

Ministrul de stat pentru Afaceri Externe din Arabia Saudită, Adel Al-Jubeir, a declarat vineri, în remarci pentru Fox News, când a fost întrebat despre criticile SUA: ”Arabia Saudită nu politizează petrolul sau deciziile legate de petrol”.

”Cu tot respectul, motivul pentru care aveți prețuri mari în Statele Unite este pentru că aveți o lipsă de rafinare care există de mai bine de 20 de ani”, a adăugat el.

La câteva săptămâni după ce Biden a preluat funcția de președinte, Washingtonul a publicat un raport care leagă uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018, de prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Prințul, fiul regelui Salman, în vârstă de 86 de ani, a negat că a ordonat uciderea, dar a recunoscut că a avut loc ”sub supravegherea mea”.

Prințul a devenit prim-ministru luna trecută, iar avocații săi au susținut într-un tribunal american că acest lucru îl face imun la urmărirea penală în moartea lui Khashoggi.

Călătoria lui Biden la Jeddah, Arabia Saudită, în iulie, pentru un summit din Golf, a avut ca scop refacerea relațiilor, dar acesta a exprimat și critici dure la adresa lui bin Salman din cauza uciderii lui Khashoggi.

Ben Cahill, membru senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că saudiții speră că reducerile de producție vor oferi OPEC+ control asupra prețurilor petrolului și vor asigura suficiente venituri din petrol pentru a-și proteja țara de o recesiune. ”Riscul macroeconomic se înrăutățește tot timpul, așa că trebuie să răspundă”, a spus Cahill. ”Sunt conștienți că o reducere va irita Washingtonul, dar gestionează piața”.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec+
petrol