Decizia finală privind gazele din Marea Neagră, tot mai aproape: ExxonMobil testează piața pentru un contract de peste 1 miliard de dolari

Decizia finală privind gazele din Marea Neagră, tot mai aproape: ExxonMobil testează piața pentru un contract de peste 1 miliard de dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 apr 2017

Gigantul american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, fiind și operator al concesiunii, testează piața de construcții și inginerie petrolieră cu o propunere de contract de lucrări de dezvoltare a perimetrului în vederea demarării producției de gaze în valoare de peste 1 miliard de dolari, TVA inclusă.

Astfel, americanii au lansat un anunț de intenție în această privință, vrând să consulte piața de construcții și inginerie petrolieră cu privire la un posibil contract, în valoare de maximum 900 milioane dolari plus TVA, de lucrări de proiectare, construire și punere în funcțiune de instalații, inclusiv achiziții de echipamente și materiale, pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaze din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

Urmărește-ne și pe Google News

Anunțul de intenție este o etapă premergătoare anunțului de participare, adică lansării propriu-zise a licitației. ExxonMobil vrea să vadă dacă există firme interesate și capabile să execute un astfel de contract, la prețul estimativ afișat.

Șeful BP este cel mai bine plătit CEO din Europa, în pofida unei reduceri de 40% a remunerației în 2016 CITEȘTE ȘI Șeful BP este cel mai bine plătit CEO din Europa, în pofida unei reduceri de 40% a remunerației în 2016

Contractul ar urma să aibă o durată de 3 ani de la adjudecare. ExxonMobil nu menționează o dată estimativă de semnare a acestuia și precizează că nu s-a luat încă decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep.

Potrivit documentației ExxonMobil, proiectul de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră presupune în principal, în actualul stadiu de planificare, construirea a trei centre de foraj submarin, a unei platforme maritime de producție integrată cu echipamentele de foraj și controlată de la distanță de pe țărm, a unei conducte de export de gaze care să facă legătura cu țărmul, în lungime de 160 de kilometri, precum și a unor facilități de măsurare a gazelor, situate pe țărm.

Americanii mai sunt interesați să testeze piața de furnizori de tuburi, cabluri și racorduri necesare proiectului Neptun Deep, pentru un posibil contract pe 3 ani în valoare estimată de circa 50 milioane dolari, TVA inclusă. Echipamentele respective trebuie să reziste la adâncimi submarine de până la 1.100 de metri și să aibă o durată de viață de 20 de ani.

Schema proiectului Neptun Deep. Sursa: ExxonMobil

Schema proiectului Neptun Deep. Sursa: ExxonMobil

Piața berii a crescut în 2016 cu 6-7%, la 2 miliarde euro, deși cantitatea de bere consumată a stagnat CITEȘTE ȘI Piața berii a crescut în 2016 cu 6-7%, la 2 miliarde euro, deși cantitatea de bere consumată a stagnat

În plus, ExxonMobil a lansat o consultare similară pentru a vedea în ce măsură la țărmul Mării Negre, în apropiere de Tuzla, Mangalia și Constanța, există facilități industriale și șantiere capabile să execute o parte din echipamentele și instalațiile necesare proiectului Neptun Deep, printre care platforme de foraj, echipamente de foraj submarin și sisteme de control al instalațiilor. 

O altă consultare vizează găsirea de firme românești de logistică capabile să asigure suportul necesar pentru un proiect de asemenea magnitudine, de la punerea la dispoziție de depozite la țărm și alte facilități portuare la servicii de transport de materiale și echipamente, precum și la servicii de management de personal și de gestionare a relațiilor cu autoritățile vamale.

ExxonMobil și OMV Petrom estimează că vor lua decizia finală de investire cu privire la zăcămintele de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în 2018. Analiza viabilității comerciale a zăcămintelor este în plină desfășurare, iar producția propriu-zisă ar putea începe în deceniul următor.

Enel a ajuns la 200.000 de clienți rezidențiali în România, pe piața concurențială de energie electrică CITEȘTE ȘI Enel a ajuns la 200.000 de clienți rezidențiali în România, pe piața concurențială de energie electrică

"În ianuarie 2016, am finalizat cu succes cea mai ambițioasă campanie de foraj de explorare din sectorul românesc de ape adânci al Mării Negre, care a inclus în total forarea a șapte sonde, majoritatea lor identificând gaze. Rezultatele campaniilor de foraj sunt suficient de încurajatoare pentru a continua analiza detaliată în vederea stabilirii viabilității dezvoltării comerciale. Investițiile făcute în perioada 2008-2016 au depășit 1,5 miliarde dolari (din care 50% OMV Petrom). Dezvoltarea potențială a resurselor descoperite (dacă se vor dovedi a fi viabile comercial) va implica investiții adiționale de câteva miliarde de dolari", se arată în raportul anual pe 2016 al OMV Petrom.

În plus, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, companie controlată de statul român cu peste 56% din acțiuni, a depus recent la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul conductei subterane Tuzla-Podișor, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport, investiție de peste 278 milioane euro, cu termen de finalizare estimat pentru anul 2020.

Proiectul beneficiază de o lege adoptată anul trecut de Parlament la inițiativa Guvernului Cioloș, care a eliminat interdicția în vigoare până atunci privind construirea de conducte de gaze naturale în zona de coastă a Mării Negre, inclusiv pe plaje.

OMV Petrom și ExxonMobil au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Previziunile analiștilor financiari pentru finele anului: cele mai profitabile investiții, curs de schimb, inflație, PIB CITEȘTE ȘI Previziunile analiștilor financiari pentru finele anului: cele mai profitabile investiții, curs de schimb, inflație, PIB

Cele două companii s-a întâlnit la începutul acestei luni cu premierul Sorin Grindeanu, cu care au discutat despre investițiile în România și despre valorificarea resurselor energetice.

A fost cea de-a doua întâlnire oficială la nivel înalt între reprezentanții ExxonMobil și OMV Petrom și cei ai noului Guvern, după cea din luna februarie. Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, un apropiat al șefului PSD Liviu Dragnea, care a și participat la cea de-a doua întâlnire, și Radu Cojocaru, fost deputat PNL și în prezent reprezentant al ALDE în Comisia Prezidențială privind Proiectul de Țară de la Cotroceni, au fost propuși recent de către Ministerul Energiei pentru a ocupa cele două poziții de reprezentant al statului român în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, propunerile urmând să fie supuse votului acționarilor companiei în AGA din 25 aprilie.

Companiile energetice așteaptă să afle care va fi politica guvernului român în ceea ce privește taxarea hidrocarburilor, în special în privinșa noilor redevențe care ar trebui stabilite de guvern în următoarea perioadă pentru exploatarea resurselor din România.

Guvernul a aprobat în ședința din 2 martie un Memorandum prin care s-a decis înființarea Comitetului interministerial privind asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potențial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre realizate de ExxonMobil și OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
exxonmobil
neptun deep
gaze naturale marea neagra
gaze naturale
zacaminte offshore gaze naturale
transgaz
conducta tuzla-podisor