Un important trader european, Danske Commodities A/S, subsidiară a companiei energetice norvegiene Equinor cu o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de euro și un profit brut de peste 100 milioane de euro în 2019, a intrat începând de joi pe piața de gaze din România.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Spre comparație, principalul trader de gaze de pe piața autohtonă en-gros (cu excepția producătorilor și marilor furnzori), AIK Energy, care recent a fost sancționat de Transgaz pentru neefectuarea la timp a unei plăți pe piața de echilibrare, a avut în 2019 o cifră de afacere de aproximativ 273 milioane de euro (din care 244 milioane euro în România) și un profit brut de 15 milioane de euro.
Joi, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) i-a acordat o licență de trader de gaze naturale societății daneze.
Danske Commodities a intrat pentru prima dată în România în 2011, pe piața de electricitate, deținând o licență de furnizare de energie electrică. În aprilie 2019, în momentul expirării vechii licențe de furnizare, Danske Commodities A/S a obținut de la ANRE o licență de trader de energie electrică.
În prezent, Danske Commodities activează pe 23 de piețe de gaze, atât pe cele spot, cât și pe cele futures.
Danske Commodities S/A a fost fondată în septembrie 2004 și a început să tranzacționeze energie electrică transfrontalier pe 1 noiembrie 2004, pe granița dintre Germania și Danemarca.
În 2018, Danske Commodities a fost achiziționată de compania norvegiană de energie Equinor, achiziția fiind finalizată la 1 februarie 2019. În prezent, Danske Commodities este o filială deținută în întregime de Equinor, care operează sub propriul nume și marcă.
Compania daneză s-a remarcat inițial printr-o prezență activă în special pe piețele spot de energie electrică. A început cu tranzacții semnificative pe piața pentru ziua următoare, după care, în 2007, s-a extins pe piața intrazilnică.
Pe piața gazelor a intrat în 2009, an în care Danske Commodities a adăugat obiectului său de activitate și comercializarea gazelor, dar și serviciile angro, precum achiziționarea de energie pentru companiile furnizoare și gestionarea volumului și a riscurilor pe piețele de echilibrare.
În 2011, Danske Commodities a intrat și pe piața energiei regenerabile, ocupându-se cu optimizarea producției variabile de energie eoliană și solară. În prezent, compania are în administrare aproximativ 4.700 MW de energie regenerabilă.
Danske Commodities este prezentă pe 39 de piețe de energie electrică și pe 23 de piețe ale gazelor și are 320 de angajați.
Pe lângă sediul central din Danemarca, Danske Commodities are birouri deschise în Regatul Unit (la sediul Equinor din Londra), Germania (Hamburg), Turcia (Istanbul) și SUA (Stamford).