Alte două companii, Dornacor Invest și Restart Energy, ultima care-și anunțase retragerea de pe piață de la 1 ianuarie 2022, vor rămâne fără licență de furnizare a gazelor, pe ordinea de zi a Comitetului de reglementare al Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) aflându-se două proiecte de ordine în acest sens.
Astfel, în ședința de marți, ANRE va discuta Proiectul de decizie pentru aprobarea retragerii Licenței de furnizare a gazelor naturale, la cererea titularului acesteia, pentru societatea Dornacor Invest S.R.L. și Proiectul de decizie privind aprobarea retragerii Licenței de furnizare a gazelor naturale societății Restart Energy One S.A..
Motivul pentru care furnizorii concrențiali doresc să renunțe la activitatea de furnizare este explozia prețurilor pe piața angro, care au condus la situația în care costul de achiziție al gazelor este superior prețului facturat clienților.
CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul webClienții celor două companii, din care mai mulți deține Restart Energy (între 18.000 și 23.000, potrivit unor surse din piață), vor fi preluați de Engie, desemnat FUI de ANRE pentru această lună în urma prețului cel mai mic licitat dintre cele prezentate de cei 6 FUI desemnați de ANRE, 612,69 lei/MWh. Aceștia vor achita însă prețul plafonat de Parlament, de 370 lei/MWh, diferența urmând a fi achitată Engie de guvern.
Engie a mai preluat în regim de FUI în această lună și clienții Tulcea Gaz (15.630) și pe cei ai Progaz P&D SRL (4.500)
În octombrie, clienții Hargaz Harghita Gaz SRL (9.531 consumatori), și Măcin Gaz SRL (73 consumatori), care au renunțat la rândul lor la licența de furnziare, au fost preluați în regim de FUI de Electrica Furnizare S.A., care câștigase licitația pentru luna precedentă, cu un preț de 341,72 lei/Wh.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiileRestart Energy One anunțase deja retragerea sa de pe piața de gaze, însă nu imediat, cum se pare că va avea loc, ci de la începutul anului viitor. “După o analiză atentă, am decis renunțarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022 și concentrarea pe energie electrică și soluții de energie regenerabilă, pentru a putea să oferim investitorilor noștri valoare adăugată într-un cadru predictibil și stabil”, declara, pe 12 noiembrie, Armand Domuța, General Manager Restart Energy.
Potrivit unui document al companiei analizat de Profit.ro, Restart Energy One a atras 25.000 de clienți de gaze, dar și electricitate, în primele șase luni ale anului, dubându-și numărul de clienți. Compania spera să depășească suma de 50.000 clienți până la finalul anului.
Restart Energy One a raportat o pierdere la 6 luni de 3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 64 milioane lei, pe seama creșterii cheltuielilor totale ale perioadei într-un ritm mai accelerat (+18%) în raport cu veniturile totale (+8%).
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlineDatoriile totale au crescut cu 49% (sau 16 milioane de lei) în primul semestru, la aproape 50 milioane lei, atât ca urmare a contractării unui împrumutului obligatar, cât și din sume reprezentând datorii pe termen scurt către furnizorii de energie (6 milioane lei).
Cealaltă companie care a solicitat renunțarea la activitatea de furnizare gaze, Dornacor Invest S.R.L. îi are ca asociați pe Cornel Brighilă, Carmen Decu și Narcis Decu (câte 33%), administrator fiind Dorin Petre Decu, potrivit temene.ro.
Potrivit propriei pagini web, Dornacor Invest și-a început activitatea în anul 2020 și este operator licențiat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru distribuția și furnizarea gazelor naturale în următoarele unități administrativ-teritoriale rurale din Călarași: Fundeni, Frumușani, Pădurișu, Pițigaia, Postăvari.