OMV Petrom și-a revizuit estimarea pe termen lung a cotației țițeiului Brent, folosită în fundamentarea bugetului, de la 70 de dolari pe baril la 60 dolari pe baril, și a anunțat o depreciere a valorii activelor de aproximativ 350 milioane lei după impozitare, determinată de revizuirea estimărilor de prețuri. Deprecierea de 72 milioane euro reprezintă 12% din deprecierea totală a activelor, de 600 milioane euro, anunțată de compania mamă OMV pentru întreg grupul austriac.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru 2021, compania estimează o continuare a efectului macroeconomic al pandemiei COVID-19 și confirmă estimarea de preț al țițeiului de 50 USD/bbl.
În schimb, estimările prețului țițeiului pentru 2022 și 2023 au fost reduse la 60 dolari pe baril de la 70 dolari pe baril, respectiv 75 dolari pe baril.
Pentru perioada 2024 - 2029, compania estimează o cotație a țițeiului Brent de 65 dolari pe baril, cu 10 dolari pe baril sub cea anterioară.
Până în 2035, OMV Petrom estimează că prețul barilului de petrol Brent va scădea gradual la 60 dolari, iar începând cu 2035, compania folosește o cotație a țițeiului Brent de 60 dolari pe baril, cu 10 dolari sub cea anterioară de 75 dolari pe baril.
CITEȘTE ȘI Combustibilul de avion este atât de ieftin încât este utilizat și de nave maritimeToate estimările după anul 2025 sunt în termeni reali, la nivelul anului 2025.
Compania precizează că actualizarea estimărilor de preț al țițeiului vor conduce la ajustări nete de depreciere nemonetare de aproximativ 800 mil lei după impozitare, care includ atât ajustări de depreciere pentru active necorporale de explorare, cât și ajustări nete de depreciere pentru active corporale.
“În Downstream Gas, estimările de preț pe termen lung pentru energie electrică și certificatele CO2 au fost revizuite, având în vedere condițiile mai bune din piața producției de energie electrică. Aceasta a determinat reversarea integrală a ajustărilor de depreciere aferente centralei electrice cu ciclu combinat de la Brazi, de aproximativ 450 mil lei după impozitare”, suține OMV Petrom.
Ca urmare a modificărilor enunțate mai sus privind prețurile anticipate ale mărfurilor, OMV Petrom estimează ajustări nete de depreciere de aproximativ 350 mil lei după impozitare în trimestrul al treilea al acestui an.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 802 benzinării, la sfârșitul lunii iunie 2020, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Aktiengesellschaft deține 51,011% din acțiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea 6,997%, iar 21,353% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.