COVID-19 și obligațiile de vânzare la prețuri de pornire plafonate taie profitul, veniturile și investițiile Romgaz cu peste 25%. Noul Iernut, gata doar în iunie 2021

COVID-19 și obligațiile de vânzare la prețuri de pornire plafonate taie profitul, veniturile și investițiile Romgaz cu peste 25%. Noul Iernut, gata doar în iunie 2021
scris 23 sep 2020

Conducerea producătorului de gaze naturale Romgaz, controlat de stat prin Ministerul Economiei, cu 70% din acțiuni, propune acționarilor rectificarea bugetului pe 2020 al companiei în scădere cu circa 25% în ceea ce privește profitul, veniturile și investițiile realizate, în principal din cauza scăderii cererii, a producției și a cotațiilor din piață, din cauza pandemiei COVID-19, dar și a noilor obligații legale de ofertare de gaze pe burse prin licitații cu prețuri de pornire plafonate, așa-numitul program de gas release.

 

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Astfel, Romgaz estimează o scădere cu 25,3% (peste 1,3 miliarde lei) a veniturilor din exploatare față de bugetul inițial pe 2020, de la 5,36 la 4,01 miliarde lei, în pofida liberalizării segmentului de piață al consumatorilor casnici de la 1 iulie.

Veniturile din gaze livrate din producția internă sunt estimate în scădere cu 28,4%, de la 4,31 la 3,09 miliarde lei, ca urmare a scăderii prețurilor și a cantităților comercializate.

PNL va ataca la CCR proiectul de rectificare bugetară, după ce majorarea pensiilor cu 40% a fost votată în Parlament CITEȘTE ȘI PNL va ataca la CCR proiectul de rectificare bugetară, după ce majorarea pensiilor cu 40% a fost votată în Parlament

Cheltuielile de exploatare sunt proiectate și ele în scădere, cu 25,2%, de la 3,71 la 2,77 miliarde lei. Romgaz prognozează că va obține anul acesta un profit net de 1,065 miliarde lei, cu 26% mai mic decât prevedea bugetul inițial (1,439 miliarde lei).

Sumele virate către bugetele statului sub formă de obligații fiscale în 2020 sunt estimate să scadă cu peste 39%, de la 978,75 la 595,77 milioane lei, din cauza reducerii cantităților de gaze extrase, precum și a prețurilor la care se calculează redevențele și impozitul pe veniturile suplimentare pentru acestea.

"Pentru anul 2020, Romgaz își propune realizarea unui program de investiții total de 853 milioane lei, cu 25% sub programul aprobat prin bugetul inițial, de 1,14 miliarde lei", se arată într-un document al companiei.

Autoritățile au stabilit trei zone de unde pot fi exploatate midii și vongole din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Autoritățile au stabilit trei zone de unde pot fi exploatate midii și vongole din Marea Neagră

Romgaz precizează că a decalat data de punere în funcțiune a noii centrale de la Iernut pentru iunie 2021. Estimarea anterioară viza finalul anului în curs.

Romgaz și-a diminuat profitul net cu 17.9% în primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a scăderii vânzărilor și, implicit, a reducerii producției, de peste 30% în trimestrul al doilea. Prețurile de import mai favorabile consumatorilor au fost principalul motiv invocat de companie pentru justificarea rezultatelor.

Trimestrul al doilea, în care compania și-a redus producția cu 30%, a fost cel mai dificil pentru Romgaz, profitul net diminuându-se cu aproape 50% față de perioada aprilie-iunie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit romgaz
investitii romgaz
pret gaze naturale
finalizare centrala iernut
pret plafonat gaze
liberalizare piata gaze consumatori casnici