EXCLUSIV Fiul "energeticianului-șef" al PSD Iulian Iancu a intrat într-o afacere legată de hidrogen

EXCLUSIV Fiul "energeticianului-șef" al PSD Iulian Iancu a intrat într-o afacere legată de hidrogen
scris 21 sep 2020

O firmă de PR și comunicare la care acționar-fondator, cu 50% din capital, este Horațiu Iancu, fiul deputatului PSD Iulian Iancu, până de curând președinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei, s-a asociat luna trecută într-o firmă nou-înființată, Hydrogenix Energy Development, ce are ca obiect principal de activitate producția de energie electrică și la care administrator este Horațiu Iancu.

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Iulian Iancu a fost timp de 14 ani președinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, poziție din care a acționat ca un veritabil "ministru din umbră" informal al PSD pe chestiuni energetice, având un cuvânt greu de spus la dezbaterea și aprobarea tuturor proiectelor de legi legate de sectorul energiei. Deputatul Iancu, care a fost înlocuit la începutul acestei luni de la șefia Comisiei parlamentare, mai deține în prezent funcția de președinte al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Fiul său, Horațiu Iancu (33 de ani), absolvent de ASE în 2009, este asociat-fondator, cu 50% din capital, la firma de comunicare și marketing online MAAHS Digital SRL, care oferă servicii de management al reputației în mediul virtual, administrare conturi social media și web design. "MAAHS Digital dispune de echipamentele și sistemele necesare pentru crearea unei reputații pozitive și pentru influențarea percepției din mediul online", se arată în prezentarea de pe site-ul firmei.

Romaero a împrumutat încă 14 milioane lei de la CEC Bank CITEȘTE ȘI Romaero a împrumutat încă 14 milioane lei de la CEC Bank

Mama sa, Mihaela Iancu, soția deputatului Iulian Iancu, lucrează ca salariat la MAAHS Digital SRL de la înființarea firmei, din 2016, potrivit declarațiilor de avere ale soțului său, și a încasat anul trecut din această sursă circa 2.500 lei pe lună. Partenerul lui Horațiu Iancu la MAAHS Digital, totodată administrator al companiei, este Mihai Ionuț Pop (29 de ani), doctorand la ASE. Anul trecut, firma a raportat un profit net de circa 777.000 lei, la o cifră de afaceri de puțin peste 542.000 lei, cu un număr mediu de 2 angajați.

În august 2020 a fost înregistrată la ONRC firma nou-înființată Hydrogenix Energy Development SRL, unde administrator este Horațiu Iancu. MAAHS Digital, la care Horațiu Iancu deține 50% din capital, se numără printre asociații-fondatori ai Hydrogenix, alături de D Craig Investments SA a soților Sacha și Augusta Dragic, patronii casei de pariuri Superbet. MAAHS Digital și D Craig Investments dețin fiecare câte 26% din părțile sociale ale Hydrogenix. Prin intermediul D Craig Investments SA, soții Dragic dețin o participație și la compania agricolă Holde Agri Invest, după cum a relatat Profit.ro.

Contactat prin intermediul MAAHS Digital, Horațiu Iancu nu a răspuns solicitării de informații a Profit.ro.

Printre asociații-fondatori ai Hydrogenix se mai numără Cristina Marinescu, director executiv al companiei de PR și publicitate Amicom Consulting&Strategy (24% din părțile sociale), precum și profesorul universitar de la ASE Adrian Dumitru Tanțău (5% din capital), cu experiență și în domeniul energetic (doctor în inginerie electrică și fost membru al CA-ului Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica).

PSD vrea să oblige Guvernul să nu treacă peste 40% ca datorie publică din PIB, să majoreze imediat pensiile cu 40% și să dea bani pentru Catedrala Neamului. Orban: Impactul bugetar ar fi de 6,3% din PIB CITEȘTE ȘI PSD vrea să oblige Guvernul să nu treacă peste 40% ca datorie publică din PIB, să majoreze imediat pensiile cu 40% și să dea bani pentru Catedrala Neamului. Orban: Impactul bugetar ar fi de 6,3% din PIB

Nu în ultimul rând, un asociat-fondator-cheie al Hydrogenix este Adrian Enache (19% din părțile sociale ale firmei), inginer și doctor în energetică, cercetător științific la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea. El face parte din grupul care se ocupă la institut de cercetări privind producerea și mobilitatea hidrogenului. De altfel, unul dintre obiectivele principale ale institutului este dezvoltarea și implementarea tehnologiilor energetice bazate pe hidrogen și surse regenerabile de energie.

"Hydrogenix Energy Development SRL își propune să ofere consultanță în domeniul producerii de energie utilizând surse regenerabile, în special hidrogen. Suntem la inceput, proiectele se conturează cu pași mărunți, dar deîndată ce site-ul companiei va fi gata, veți avea mai multe detalii legate de activitatea noastră", a declarat, pentru Profit.ro, Adrian Enache.

Activitățile grupului din care face parte Enache la ICSI vizează "dezvoltarea de sisteme automotive hibride bazate pe hidrogen și de propulsoare hibride cu performanțe îmbunătățite în ceea ce privește managementul puterii și prelungirea autonomiei de funcționare, optimizarea unui vehicul electric hibrid prin elaborarea de algoritmi și metode de control, cercetări experimentale privind realizarea unui sistem de încărcare cu hidrogen regenerabil pentru aplicații mobile și staționare și dobândirea de expertiză în ceea ce privește producerea și utilizarea hidrogenului: autorizări, legislație, norme în vederea asigurării suportului pentru implementarea directivelor/legislației europene în România", potrivit institutului. Grupul s-a ocupat și de proiectul WolfHy, un vehicul experimental pentru testarea tehnologiilor fuel-cell cu hidrogen.

Adrian Enache figurează ca inventator, alături de mai mulți colegi din institut, pe un brevet de invenție al ICSI referitor la un proiect numit "Management energetic pentru o sursă auxiliară de putere cu topologie hibridă, alimentată cu hidrogen", premiat anul trecut la Salonul internațional al cercetării de la Cluj-Napoca și la Expoziția internațională "Inventica 2019" de la Iași.  

British Airways ar putea renunța la 10.000 de angajați din cauza pandemiei. \ CITEȘTE ȘI British Airways ar putea renunța la 10.000 de angajați din cauza pandemiei. "Încă luptăm pentru supraviețuire"

Hydrogenix are ca obiect principal de activitate producția de energie electrică și a fost înființată cu un capital social de 1.000 de lei. 

La sfârșitul lunii mai a acestui an, Guvernul a adoptat un Memorandum privind includerea unui proiect numit "HUB Român de Hidrogen și Noi Tehnologii Energetice" ("Ro-HYDROHUB") ca operațiune de importanță strategică în cadrul Programului Operațional Creștere Inteligentă și Digitalizare 2021-2027, finanțat din fonduri UE. "Hidrogenul reprezintă în momentul de față cea mai spectaculoasă soluție în fața noilor provocări legate de decarbonare. El poate sta la baza unei noi revoluții tehnologice și digitale. Este nevoie de o lege specială în domeniul hidrogenului, de legislație secundară, standardizare, norme de proiectare, întreținere, exploatare a acestor rețele și aparate de utilizare și, foarte important, educație", a declarat deputatul Iulian Iancu la conferința de lansare a proiectului Ro-HYDROHUB, unde a susținut o prezentare.

La același eveniment, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că ministerul a inițiat demersurile necesare astfel încât să fie modificat Programul Operațional Competitivitate și să poată fi dezvoltat prin intermediul acestuia un proiect de furnizare de energie termică pe bază de hidrogen în comunități rurale. "Dorim ca acest proiect să prindă contur și să vedem primele rezultate ale cercetării. Hidrogenul ar putea fi soluția pentru obținerea energiei termice necesară populației. Pe lângă acest proiect, mai derulăm unul, mai mare, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice, prin care dorim ca toate aplicațiile hidrogenului în domeniul energetic să devină lucruri palpabile pentru piață. Încercăm să finanțăm acest proiect prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă. A discuta despre hidrogen ca sursă alternativă de energie, înseamnă a discuta despre viitor", a spus ministrul. 

Ulterior, în ultima parte a lunii iunie, Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că este în curs de semnare un proiect strategic de 23 milioane lei pentru soluții de stocare a energiei pe bază de hidrogen și pentru dezvoltarea de parteneriate și colaborări care facilitează transpunerea tehnologiei de laborator în mediul comercial. Anunțul a fost făcut cu ocazia unei vizite a ministrului Boloș la ICSI Râmnicu Vâlcea.  

Loteria Română și Autoritatea pentru Digitalizarea României au semnat contractul pentru platforma informatică de comercializare a jocurilor loteristice online CITEȘTE ȘI Loteria Română și Autoritatea pentru Digitalizarea României au semnat contractul pentru platforma informatică de comercializare a jocurilor loteristice online

În primăvara lui 2017, MAAHS Digital, la care fiul lui Iulian Iancu, este asociat cu jumătate din capital, a preluat 50% din părțile sociale ale unei alte firme de PR, publicitate și comunicare, Digitix Media SRL, înființată în 2014, care anul trecut a avut un profit net de peste 1 milion de lei și rulaj de aproape 1,8 milioane lei, cu un număr mediu de 5 angajați. Cele două firme își au, de altfel, sediile la aceeași adresă, ocupând camerele 1 și 3 ale imobilului din strada Doctor Nicolae Tomescu nr. 5 din Capitală. Mihai Ionuț Pop, partener cu fiul lui Iulian Iancu la MAAHS Digital și administrator al acesteia, deține poziția de manager de proiect la Digitix Media.  

Celălalt asociat al Digitix Media SRL este o companie de PR și comunicare semnificativ mai mare și mai notorie, Amicom Consulting&Strategy, înființată în 2005, cu profit net de aproape 2 milioane lei și cifră de afaceri de 8,9 milioane lei anul trecut. La Amicom a lucrat și Nicoleta Iancu (fostă Tortolea), nora deputatului PSD Iulian Iancu, până în 2018, când a fost angajată expert la Serviciul relații publice și comunicare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit AMICOM, Digitix Media este "un spin-off al AMICOM, (înființat – n.r.) pentru a completa dimensiunea online a comunicării". Printre serviciile oferite de Digitix se numără și "ameliorarea articolelor negative" apărute la adresa clienților pe Internet.

Turcia a început testarea pe oameni a unui vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de China CITEȘTE ȘI Turcia a început testarea pe oameni a unui vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de China

"Aparițiile în mediul online generează reacții din partea comunităților. Astfel, pot exista situații în care mesajele transmise pe/către/cu referire la paginile administrate de clienții noștri să afecteze imaginea acestora. Pentru aceste situații suntem pregătiți să intervenim în sprijinul clienților, păstrând discreția și confidențialitatea. Sistemul nostru unic de confidențialitate asigură o securitate de calibru militar în acest proces", se afirmă în prezentarea Digitix de pe portalul AMICOM.

MAAHS Digital, la care fiul și soția vicepremierului Iancu, deputat de Constanța, au calitatea de asociat, respectiv salariat, a preluat în 2017 jumătate din Digitix Media de la fostul asociat al Digitix Radu Petrescu, care deține încă din 2005 funcția de director de comunicare globală al companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), cel mai mare contractor și furnizor român de servicii petroliere offshore la Marea Neagră.

GSP este controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu și este și client al Amicom. Petrescu, șef de comunicare la GSP al lui Comănescu, a înființat Digitix Media în 2014, alături de Amicom.

Gyula Fatér, OTP Bank: Am decis să continuăm investițiile. Portofoliul de credite a crescut cu 14% în ultimul an. Aproape 28.000 de clienți au amânat ratele CITEȘTE ȘI Gyula Fatér, OTP Bank: Am decis să continuăm investițiile. Portofoliul de credite a crescut cu 14% în ultimul an. Aproape 28.000 de clienți au amânat ratele

La rândul său, Amicom, înființată în 2005, este deținută și condusă de Mihai Florin Radu și de soția sa, Iulia Radu. Mihai Florin Radu a fost, în perioada 2000-2006, director de comunicare al companiei IT Softwin. Potrivit prezentării personale, în această poziție, el "a supervizat toate activitățile de comunicare și imagine legate de brandul BitDefender, inclusiv relațiile cu media, atât românești, cât și internaționale".

Amicom Consulting&Strategy are și calitatea de membru al organizației profesionale a industriei energetice românești Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, condusă de Iulian Iancu.

Printre clienții Amicom Consulting&Strategy s-au numărat, în perioada 2011-2013, petroliștii americani de la Chevron, care au vrut să exploateze gaze de șist în România, dar au abandonat în cele din urmă demersul în 2015, plătind și despăgubiri consistente statului român.

Lanțul Smyk, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte, jucării și accesorii pentru copii din Polonia, se extinde cu un nou magazin CITEȘTE ȘI Lanțul Smyk, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte, jucării și accesorii pentru copii din Polonia, se extinde cu un nou magazin

"Strategia folosită de Amicom Consulting&Strategy a înglobat capabilitățile de relații publice și de relații cu autoritățile ale agenției. Campania coordonată pentru compania americană a debutat cu studii de piață și strategii cuprinzătoare, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra posibilităților de poziționare ale clientului. Apoi, următorul pas a fost abordarea decidenților politici relevanți și evidențierea întregului spectrul de capabilități ale clientului, precum și potențialul economic al acestuia. De asemenea, mesajele media au fost concentrate pe subiecte precum independența energetică, protecția socială și grija pentru mediu. Atragerea dezbaterii publice pe un teren al rațiunii, în care specialiștii din domeniul energetic să-și spună cuvântul, a fost etapa finală a strategiei media elaborată pentru compania Chevron. Rezultatul campaniei coordonate de Amicom Consulting & Strategy a fost înțelegerea necesității dezvoltării gazelor de șist în Româna, precum și aprobarea explorării", se arată în studiul de caz Chevron prezentat de Amicom.

Alt client menționat de Amicom cu studiu de caz este compania militară britanică BAE Systems, care s-a ocupat de mentenanța celor două fregate cumpărate de România de la Marea Britanie în mandatul Guvernului Adrian Năstase și care a fost acuzată ulterior că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.

Printre clienții din portofoliul Amicom se mai numără Grup Servicii Petroliere, Roșia Montană Gold Corporation, RWEA, Electromagnetica, HP, AAA Auto, KPMG, Skoda și compania turistică spaniolă THR.

viewscnt
Afla mai multe despre
deputat psd iulian iancu
fiul lui iulian iancu
tehnologii energetice hidrogen
fonduri ue proiecte hidrogen
superbet sotii dragic