Cotațiile petrolului sunt pe cale să încheie cel mai bun an din 2009 încoace, după ce au înregistrat creșteri de peste 50% în ultimele 12 luni, pe fondul revenirii cererii de carburanți, care a avansat mult mai rapid ca oferta.
Deși scad în ultima zi a anului, prețurile țițeiului au avut, în 2021, cea mai bună evoluție din 12 ani, în contextul revenirii cererii după o prăbușire abruptă în 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contractele futures pentru referința americană West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu circa 57% de al începutul anului, iar referința globală Brent a înregistrat o creștere de circa 53%. O performanță mai bună a fost consemnată ultima oară în 2009, când cotațiile au urcat cu pete 70%.
Maximele anului au fost atinse spre finalul lunii octombrie, când WTI a depășit 85 dolari/baril, iar Brent s-a apropiat de 87 de dolari/baril.
"Ne-am confruntat cu Delta și Omicron și tot felul de blocaje și restricții de călătorie, dar cererea de petrol a rămas relativ fermă. Putem atribui acest lucru efectelor pe care măsurile de stimulare le-au avut asupra cererii, dar și restricțiilor asupra ofertei", a declarat economistul șef al CommSec, Craig James, citat de CNBC.
Anul trecut, cotațiile petrolului au pierdut peste 20%.
Producătorii de petrol din alianța OPEC+ se vor reuni pe 4 ianuarie pentru a dezbate majorările graduale ale producției.