Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) va achiziționa până la finalul acestui an acțiuni ale companiilor energetice cotate în valoare de aproximativ 2-3 milioane de euro, a anunțat președintele Directoratului SAPE, Bogdan Stănescu.
Operațiunea de cumpărare de acțiuni a SAPE se va extinde în următorii trei ani, valoarea totală a sumei investite de societate urmând a se majora la 20 milioane de lei.
SAPE va finanța această operațiune atât din surse proprii, din dividendele pe care le încasează de companiile la care este acționar, cât și din resurse atrase de pe piața financiară.
Profit.ro a anunțat din urmă cu 3 luni că statul român vrea să se implice ca jucător la Bursa de Valori București (BVB), prin achiziții și vânzări de acțiuni de companii energetice listate, peste jumătate dintre acestea fiind în prezent controlate majoritar de către administrația publică, fie prin Ministerul Energiei, fie prin cel al Economiei.
Datele analizate la acea dată de Profit.ro relevau că SAPE a primit aprobare oficială pentru "vânzarea-cumpărarea de participații la societăți pe acțiuni din sectorul energetic, listate la Bursa de Valori București, în limita plafonului de 20 milioane euro". SAPE urmează să contracteze servicii de brokeraj pentru tranzacțiile sale la BVB doar după ce acționarul unic va aproba fiecare tranzacție în parte.
La Bursa românească sunt listate un număr de 10 companii energetice, grupate în indicele BET-NG. Șase dintre acestea sunt controlate majoritar de stat (Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Conpet și Oil Terminal), la alte 3 statul deținând mai puțin de jumătate din acțiuni (OMV Petrom, Electrica SA și Rompetrol Rafinare).
În portofoliul de dețineri al SAPE nu se află în prezent companii listate la Bursă. Cele mai importante sunt cele la distribuitorii și furnizorii de energie controlați de grupul italian Enel în România. Luna aceasta, grupul a demarat procesul de vânzare a operațiunilor din România și se așteaptă ca activele să fie evaluate la circa un miliard de euro.
Potențialii cumpărători, în special fonduri de investiții, iau în calcul inclusiv preluarea de pachete minoritare la companiile locale prin care Enel operează în România. Pe lângă SAPE, acționar minoritar la acestea este și Fondul Proprietatea, care are ca politică asumată vânzarea deținerilor sale, pentru distribuirea de cash către acționarii proprii.
Recent, Ministerul Energiei a decis să dubleze capitalul social al SAPE, prin majorarea acestuia de la 431,23 la 868,52 milioane lei, prin încorporarea în capital a sumei de 437,28 milioane lei (peste 92 milioane euro) provenită din contul "Alte rezerve" și reprezentând o parte din profiturile anilor anteriori.
Asta după ce, din același cont, SAPE a distribuit anul acesta către minister, sub formă de dividende suplimentare, suma de 235,38 milioane lei (circa 50 milioane euro).
Banii provin din singurul arbitraj câștigat de SAPE la Paris cu Enel, cel din 2017, în urma căruia italienii au plătit companiei de stat peste 400 milioane euro.