Compania austriacă OMV, principal acționar al OMV Petrom, susține că majorarea stocurilor din România ca urmare a intrării în revizie a rafinăriei Petrobrazi au avut un efect negativ asupra rezultatelor consolidate, de 25 de milioane de euro, din al doilea trimestru, confirmând previziunile Profit.ro de la începutul lunii mai.
Majorarea stocurilor OMV Petrom din România sunt legate de intrarea în revizie a rafinăriei Petrobrazi despre care Profit.ro a scris aici. Revizia a fost una programată, așa că OMV Petrom și-a luat toate măsurile necesare pentru a-și putea alimenta în continuare stațiile cu carburanți. De obicei, la începutul intrării în revizie a rafinăriei, stocurile de produse (benzină, motorină, GPL etc.) sunt la un nivel maxim, iar cele de materii prime la unul minim, pentru ca la finalul perioadei situația să fie una exact opusă.
Intrarea în revizie a rafinăriei Petrobrazi, operată de OMV Petrom, dar și a instalațiilor de prelucrare a petrolului din Austria, au condus la reducerea ratei de utilizare a rafinăriilor OMV de la 90% în trimestrul întâi la 72% în trimestrul al doilea, se precizează într-un comunicat OMV adresat investitorilor.
CITEȘTE ȘI Închiderea rafinăriei Petrobrazi pentru o lună ar putea afecta rezultatele OMV Petrom pe trimestrul doiComunicatul OMV confirmă anticipațiile Profit.ro, care, la începutul lunii mai, susținea că intrarea în revizie a rafinăriei Petrobrazi va influența negativ rezultatele companiei pentru cel de-al doilea trimestru al anului. Pe primul trimestru al anului, grupul OMV Petrom a înregistrat un profit de 360 milioane de lei din activitatea de downstream (față de profitul de 345 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut) și o pierdere de 80 de milioane de lei din cea de upstream (față de profitul de 164 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut).
Rezultatul pozitiv al activității din downstream era explicat prin majorarea ratei de utilizare a rafinăriei la 94% (față de 86% în perioada similară a anului trecut). Comunicatul OMV confirmă estimările Profit.ro, potrivit cărora închiderea temporară, timp de o lună, a rafinăriei a redus considerabil rata de utilizare a acesteia, undeva la 66-70%.
Marja de rafinare a OMV a scăzut la rândul său de 5,08 dolari pe baril în primul trimestru la 4,67 dolari pe baril în cel de-al doilea trimestru ca urmare a majorării prețului mediu al petrolului Urlas de la 32,29 la 43,21 dolari pe baril.
OMV susține că prețul mai mare al petrolului și reducerea costurilor de producție au avut un efect pozitiv asupra rezultatelor financiare ale grupului în trimestrul al doilea.