Primăria Capitalei se pregătește să cumpere, cu 155 milioane euro, pachetul de acțiuni de la ELCEN, astfel încât să fie posibilă fuziunea cu RADET, a anunțat primarul general Gabriela Firea, precizând că ședința de astăzi a Consiliului General al Municipiului București a fost suplimentată cu un proiect redactat în acest sens.
Profit.ro a anunțat anterior că preluarea de către Municipiul București a participației de 97,51% din capital a Ministerului Energiei la producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), la valoarea nominală a acțiunilor companiei, ar însemna pentru bugetul local al Capitalei o cheltuială de 698 milioane lei, echivalentă cu peste 17% din veniturile programate pentru anul 2017.
Capitalul ELCEN este deținut în proporție de 97,51% de către Ministerul Energiei, restul de 2,49% din acțiuni fiind în posesia companiei de stat Romgaz, care este și cel mai mare creditor al producătorului de energie termică aflat în insolvență. La valoarea nominală de 10 lei pe acțiune, participația Ministerului Energiei la ELCEN ar avea prețul total de circa 697,98 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suma ar reprezenta 17,2% din veniturile programate ale bugetului local al Municipiului București pe anul acesta, cifrate la 4,044 miliarde lei. Totalul veniturilor bugetului general al Capitalei se ridică la 5,27 miliarde lei, însă acesta include, pe lângă veniturile bugetului local, și pe cele ale instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții, plus veniturile din credite și din fonduri UE nerambursabile.
Pachetul integral de acțiuni al ELCEN, de 100% din capital, are valoarea nominală de 715,83 milioane lei.
Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), cel mai mare datornic al ELCEN, urmează să fuzioneze prin absorbție cu furnizorul de energie termică, iar datoriile reciproce se vor șterge, declara în martie avocatul Gheorghe Piperea de la Rominsolv, administratorul judiciar al Regiei. Acesta preciza, pentru News.ro, că fuziunea ar putea avea loc abia la un an de la confirmarea planului de reorganizare, estimată pentru noiembrie în acest an.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Alain Delon a aflat la Cluj că românii își comandau în regimul comunist un "alendelon" la croitor”Va urma o fuziune prin absorbție, în care viitorul RADET va înghiți ELCEN, urmând ca datoriile reciproce să se șteargă și să rămână un sold care urmează să fie acoperit. De asemenea, acțiunile Ministerului Energiei la noua entitate vor fi transferate către Primăria Capitalei. Fuziunea ar putea să mai dureze un an după ce se confirmă planul de reorganizare. Este o procedură care presupune transformarea regiei în societate, după aceea niște adunări generale, două, una după alta la ambele entități, după aceea niște calcule, niște evaluări, niște expertize și după aceea niște înregistrări la registrul comerțului”, afirma Piperea.
Ulterior, în aprilie, unul dintre principalii creditori ai ELCEN, distribuitorul de gaze Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie, a cerut administratorului judiciar al producătorului de energie, KPMG Restructuring, ”solicitarea de informații administratorului judiciar al RADET privind strategia de reorganizare a RADET și lămurirea unor aspecte din cadrul raportului asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a RADET”, potrivit unui document al KPMG.
”Administratorul judiciar (al ELCEN, KPMG – n.r.) a efectuat o prezentare creditorilor prezenți, cu menționarea punctelor critice în susținerea activității curente pe termen scurt și pe termen lung, cât și necesitatea recuperării creanțelor curente și istorice ale ELCEN față de RADET. în vederea pregătirii strategiei de reorganizare a ELCEN. De asemenea, administratorul judiciar a prezentat creditorilor prezenți la ședință și următoarele aspecte: a. modalitatea de conlucrare între ELCEN și RADET pentru definirea strategiei de reorganizare; b. necesitatea pregătirii documentației pentru parcurgerea pașilor în aprobarea de principiu a oricărei masuri de restructurare a activității ELCEN; și c. descrierea efectelor Legii insolvenței asupra soluțiilor de reorganizare ale ELCEN/RADET și principiile de combinare a afacerilor celor doua entități ELCEN/RADET, prin raportare la tratamentul corect și echitabil, mecanism care va stabili gradul de recuperare a creanțelor creditorilor în ambele entități și care ar trebui să fie stabilit cel puțin la nivelul gradului de recuperare care ar rezulta într-o eventuală procedură de faliment a fiecărei entități”, se mai arată în documentul citat.
ELCEN și RADET, pilonii sistemului centralizat de încălzire al Capitalei, au intrat în insolvență în octombrie anul trecut, la interval de o zi una de cealaltă. În prezent, 563.300 de gospodării, 8.500 de blocuri de locuințe și mai mult de 1,2 milioane de persoane se încălzesc cu apă caldă și căldură de la cele două entități.