Societatea joint-venture de proiect CCGT Power Ișalnița SA, deținută de compania de stat Complexul Energetic Oltenia și de producătorul de aluminiu Alro Slatina, se pregătește să demareze procedurile de contractare a materialelor și lucrărilor necesare construrii noii centrale pe gaze naturale cu putere instalată de 850 MW de la Ișalnița, parte a planului de restructurare și decarbonare a CE Oltenia prin înlocuirea actualelor unități de generare pe lignit.
Acționarul majoritar al CCGT Power Ișalnița este CE Oltenia, cu 59,9% din capital, restul de restul de 40,1% din acțiuni fiind în posesia Alro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acționarii și-au dat OK-ul final pentru inițierea licitației de selecție a contractorilor care vor ridica centrala electrică în ciclu combinat.
Valoarea totală a investiției este estimată la 2,518 miliarde lei, jumătate din sumă urmând a fi acoperită printr-o finanțare nerambursabilă UE din Fondul de Modernizare, pentru care contractul a fost semnat în februarie cu Ministerul Energiei.
Termenul de punere în funcțiune a noii centrale este finalul lunii mai 2027. Unitatea va înlocui grupurile 7 și 8 de la Ișalnița, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.
CE Oltenia mai are parteneriate cu OMV Petrom și cu Tinmar, pentru construirea de noi centrale electrice.
Începând din toamna anului trecut, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în mai multe rânduri că statul român va solicita Comisiei Europene prelungirea programului de restructurare a CE Oltenia, cu amânarea închiderii termocentralelor pe lignit, ca urmare a întârzierilor înregistrate în implementarea proiectelor noilor unități de producție fotovoltaice și pe gaze, menite să înlocuiască parcul de generare pe cărbune.