Companiile Alro, EFT și Andritz au pierdut definitiv procesele cu Hidroelectrica

Companiile Alro, EFT și Andritz au pierdut definitiv procesele cu Hidroelectrica
scris 14 nov 2016

Curtea de Apel București a respins joi toate cele trei recursuri formulate de traderul Energy Financing Team, de producătorul Alro și de contractorul Andritz Hydro împotriva hotărârilor prin care tribunalul le-a respins cererile împotriva Hidroelectrica. Pretențiile financiare ale celor trei companii depășeau 140 milioane lei, potrivit Euro Insol, firma controlată de Remus Borza, care a fost administratorul judiciar al companiei de stat pe perioada insolvenței.

Astfel, instanța a respins pretențiile de 11,3 milioane lei formulate de EFT împotriva Hidroelectrica, traderul fiind obligat și la cheltuieli de judecată în recurs de 29.469 lei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, instanța a respins și pretențiile de 129 milioane lei  formulate de producătorul de aluminiu Alro împotriva Hidroelectrica. Alro a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 29.469lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Curtea de Apel a menținut totodată și soluția dată de Tribunalul Bcurești, care a respins pretențiile Andritz pentru lucrări suplimentare pretins efectuate în cadrul contractului de retehnologizare privind Porțile de Fier II. Andritz a fost obligată și la plata cheltuielilor de judecată de 29.469 lei.

„Chiar dacă Hidroelectrica a ieșit din insolvență în iunie 2016, nu toate litigiile pornite acum patru ani s-au finalizat. În toată această perioadă de timp, băieții deștepți ne-au chemat în judecată în peste 150 de dosare”, a declarat  avocatul Remus Borza, care controlează casa de insolvență Euro Insol.

Borza susține că miza era enormă, în condițiile în care companiile Energy Holding, EFT Romania, EFT AG, Alpiq Romenergie și Alpiq Romindustrie au câștigat 1 miliard de euro în perioada 2006-2012 și ar mai fi câștigat încă 1 miliard de euro până în 2019, când expirau contractele, dacă Euro Insol nu le-ar fi denunțat în toamna lui 2012.

VIDEO A susținut sau nu ANT lansarea la Londra a programului \ CITEȘTE ȘI VIDEO A susținut sau nu ANT lansarea la Londra a programului "City break în București de la 99 de euro"?

Și companiile Andritz Hydro și Voith Hydro Holding, contractori ai Hidroelectrica pe lucrări de retehnologizare, au câștigat pe contracte cu încredințare directă aproape 1 miliard de euro pe lucrări supraevaluate și discutabile din punct de vedere tehnic, susține fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.

„După ce au pierdut toate aceste litigii în instanțele naționale unde au cerut daune de 600 milioane de euro, băieții deștepți ne târăsc mai nou la instanțele arbitrale de la Washington, Paris sau Geneva cerându-ne daune de sute de milioane de euro, în condițiile în care contractele lor au fost denunțate și declarate ilegale nu doar de Euro Insol, cât și de către ANAF, Curtea de Conturi, Parchete, Instante și mai nou Consiliul Concurenței. E o vorbă în popor, tot hoțul strigă hoțul”, a mai spus Borza.

Euro Insol și Hidroelectrica au fost apărate în instanță de avocații de la Borza și Asociații, respectiv Stănescu, Miloș Dumitru și Asociații.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

După intrarea în insolvență, Hidroelectrica a denunțat contractele de vânzare de energie electrică încheiate cu firmele așa-numiților "băieți deștepți" din energie.

Prin contractele cu companii precum Energy Trading, încheiate la prețuri apropiate de costurile de producție ale Hidroelectrica, profitul companiei de stat a fost "privatizat" în favoarea companiilor cu conexiuni politice, spun specialiștii în energie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
alro
eft
andritz