România și Bulgaria au inaugurat gazoductul Giurgiu-Ruse, cu 3 ani peste termenul avansat inițial

România și Bulgaria au inaugurat gazoductul Giurgiu-Ruse, cu 3 ani peste termenul avansat inițial

Ceremonia de inaugurare a gazoductului Giurgiu-Ruse (Sursa foto: Victor Grigorescu/facebook.com )

scris 11 nov 2016

România și Bulgaria au inaugurat, vineri, cu trei ani mai târziu față de termenul avansat inițial, gazoductul Giurgiu-Ruse, care conectează rețelele de gaze naturale dintre cele două țări. Construcția interconectorului, cu o lungime de 25 kilometri și un cost estimat la 23 milioane de euro, a fost începută în 2012 și trebuia finalizată un an mai tîrziu.

Proiectul a fost întârziat de o serie de probleme tehnice la construcția tronsonului pe sub Dunăre, tronson finalizat în luna septembrie. O a doua conductă pe sub Dunăre, de rezervă, a fost trasă la începutul acestei luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Interconectorul va ajuta Bulgaria să își reducă dependența de gazele rusești și să creeze un hub regional în portul Varna, de la Marea Neagră.

"Putem face multe lucruri cu ajutorul prietenilor și vecinilor din România (…) operațiunile au fost demarate astăzi", a declarat premierul Bulgariei, Boiko Borisov, la ceremonia de inaugurare a gazoductului, citat de Reuters.

Gazoductul Giurgiu-Ruse: Constructorii au tras a doua conductă pe sub Dunăre CITEȘTE ȘI Gazoductul Giurgiu-Ruse: Constructorii au tras a doua conductă pe sub Dunăre

"Am participat la punerea în funcțiune a primei conducte a interconectorului de gaze naturale Giurgiu - Ruse, între România și Bulgaria, în prezența Premierului Bulgariei și a ministrului Energiei din țara vecină, Temenuzhka Petkova, semn că ambele țări consideră proiectul ca fiind de maximă importanță pentru securitatea noastră energetică. În câteva zile, se va finaliza și conducta de rezervă, care va fi conectată la sistemele de transport naționale din România și Bulgaria", a scris ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe pagina de Facebook.

Gazoductul dintre România și Bulgaria are o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an și o lungime totală de 25 de kilometri, din care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei și 7,5 kilometri pe teritoriul românesc. Segmentul de sub Dunăre are 2,1 kilometri.

De implementarea proiectului s-au ocupat cei doi transportatori naționali de gaze din România și Bulgaria, anume Transgaz și Bulgartransgaz, subcontractori fiind compania românească Inspet Ploiești și firma austriacă Habau.

Interconectorul România –Bulgaria este “cea mai mare lucrare de acest gen din România și Europa până la acest moment, o lucrare de pionierat”, potrivit Transgaz.

Valoarea proiectului se ridică la 23 milioane euro, din care 10,9 milioane euro alocate lucrărilor de pe teritoriul României și 12,8 milioane euro lucrărilor de pe teritoriul Bulgariei. Valoarea orientativă a asistenței financiare nerambursabilă pentru implementarea întregului proiect este de 8,9 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazoduct
giurgiu-ruse
conducta
romania
bulgaria
gaze naturale