Colosul industrial german BASF face cea mai mare pompă de căldură din lume, cu sute de milioane de euro de la stat

Colosul industrial german BASF face cea mai mare pompă de căldură din lume, cu sute de milioane de euro de la stat
scris marţi, 18:54

Colosul industrial german BASF, cu rulaj anual de aproape 70 miliarde euro și peste 112.000 de angajați în întreaga lume, a primit aprobare de finanțare de sute de milioane de euro din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică, pentru construcția celei mai puternice pompe de căldură industriale din lume.

Astfel, în următoarele luni, BASF va putea începe lucrările de construcție pregătitoare pentru acest proiect la platforma sa din Ludwigshafen.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române - Avioanele F-35 de la americani, aprobate de urgență în Camera Deputaților, la solicitarea Guvernului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române - Avioanele F-35 de la americani, aprobate de urgență în Camera Deputaților, la solicitarea Guvernului
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Proiectul își propune să aducă o contribuție importantă la reducerea emisiilor industriale de CO2, potrivit grupului german.

″Instalația planificată va fi prima de acest gen care va fi folosită pentru generarea de abur. Nu există proiecte-pilot industriale comparabile nicăieri în lume″, a declarat Markus Kamieth, președintele Consiliului de Administrație al Directorilor Executivi de la BASF SE.

VIDEO ANUNȚ România semnează contractul pentru unitățile Cernavodă 3 și 4 CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ România semnează contractul pentru unitățile Cernavodă 3 și 4

BASF a fost una dintre companiile germane de top care s-au resimțit cel mai mult de pe urma crizei energetice survenită după finalul pandemiei COVID-19 și agravată dramatic de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Pompa de căldură planificată va avea o capacitate de până la 500.000 de tone metrice de abur pe an. Căldura reziduală, folosită ca sursă de energie termică, este generată în timpul răcirii și curățării gazelor de proces într-unul dintre cele două aparate de cracare cu abur de la fața locului.

Victorie pentru angajații auto din Germania, după negocieri maraton - Cresc salariile, greva a zeci de mii de salariați se oprește CITEȘTE ȘI Victorie pentru angajații auto din Germania, după negocieri maraton - Cresc salariile, greva a zeci de mii de salariați se oprește

Astfel, va fi generat abur fără CO2, prin alimentarea instalației cu electricitate din surse regenerabile. Cea mai mare parte a acestuia urmează să fie utilizată pentru producerea acidului formic. Pompa de căldură are potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 98%, spune BASF.

O proporție mai mică din aburul fără CO2 va fi furnizată altor fabrici de producție BASF, prin intermediul rețelei de abur de la fața locului. În total, pompa de căldură va reduce emisiile de gaze cu efect de seră la sediul companiei cu până la 100.000 de tone metrice pe an.

Consumul de pungi de plastic subțiri continuă să scadă în UE CITEȘTE ȘI Consumul de pungi de plastic subțiri continuă să scadă în UE

″Electrificarea generării de abur este un pas crucial către generarea energiei de care avem atât de urgentă nevoie în industria chimică, într-un mod mai durabil. Producția noastră integrată este ideal echipată pentru implementarea și extinderea noilor tehnologii, precum pompa de căldură planificată, la scară industrială″, a spus Uwe Liebelt, președintele European Verbund Sites, BASF SE.

Pe lângă electricitate, aburul este una dintre cele mai importante surse de energie din industria chimică. Unitatea de la Ludwigshafen îl folosește, în principal, ca abur de proces pentru producție – pentru uscarea produselor, pentru reactoarele de încălzire și pentru distilare, printre altele.

CONFIRMARE Total Soft va realiza o platformă destinată managementului standardizat al resurselor umane în administrația publică centrală CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Total Soft va realiza o platformă destinată managementului standardizat al resurselor umane în administrația publică centrală

În ultimul an, BASF a folosit aproximativ 14 milioane de tone metrice de abur în Ludwigshafen. Prin mijloacele de recuperare a căldurii din instalațiile de producție, BASF atinge deja jumătate din necesarul de abur al platformei sale principale, folosind un proces cu emisii scăzute de carbon. Restul de aproximativ 50% este generat, în prezent, de centralele electrice cu gaz și abur.

Uzina este programată să fie pusă în funcțiune în anul 2027. Ministerul Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică contribuie cu aproximativ 310 milioane euro la proiect, ca parte a programului de finanțare Carbon Contracts for Difference.

HARTA achizițiilor de apartamente în România -Timișorenii negociază mai pe îndelete, clujenii nu cedează la preț, constănțenii acceptă mai rapid oferta, ieșenii și bucureștenii găsesc repede doritori CITEȘTE ȘI HARTA achizițiilor de apartamente în România -Timișorenii negociază mai pe îndelete, clujenii nu cedează la preț, constănțenii acceptă mai rapid oferta, ieșenii și bucureștenii găsesc repede doritori

Contractele pentru diferență (CfD) aplicate în domeniul carbonului industrial sunt asemănătoare într-o oarecare măsură cu cele utilizate la sprijinirea investițiilor în capacități de producție de energie regenerabilă. Practic, investitorilor în echipamente și instalații industriale cu emisii reduse li se subvenționează costurile suplimentare suportate în raport cu cele ale utilajelor convenționale. Atunci când costurile noilor tehnologii prietenoase cu clima scad sub cele ale tehnologiilor convenționale, companiile rambursează bani către stat.

″Transformarea verde este unul dintre obiectivele strategice ale BASF. Pe lângă utilizarea materiilor prime regenerabile și a energiei electrice din surse regenerabile, această transformare include și testarea și dezvoltarea de noi tehnologii, care să reducă utilizarea materiilor prime fosile în producția de energie, permițând, astfel, fabricarea de produse chimice cu o amprentă de carbon redusă. Exemple ale acestei transformări la unitatea Ludwigshafen includ electrolizorul de apă care este în prezent în construcție și instalația demonstrativă pentru aparatele de cracare cu abur încălzite electric, care a intrat în funcțiune în luna aprilie a acestui an″, se mai menționează în comunicatul BASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
pompe de căldură
pompe de căldură industriale
basf reducere emisii co2
basf costuri energie
basf costuri gaze
criza energetică
decarbonare industrie