Compania americană NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care se are în vedere construirea în România a unei centrale nucleare cu putere instalată de 462 MW, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, vrea să atragă de la investitorii de pe piața de capital din SUA, în perioada următoare, o finanțare de până la 200 de milioane de dolari, prin vânzare de acțiuni nou emise, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Prospectul ofertei prevede orientativ emiterea spre vânzare a unui număr de 10.449.321 de acțiuni noi, echivalentul a circa 4% din capitalizarea din prezent a companiei, cu o țintă de preț de 19,14 dolari/titlu, ultima cotație de luna trecută a NuScale de la New York Stock Exchange (NYSE).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, acționarul majoritar din prezent al NuScale, conglomeratul industrial texan Fluor Corporation, a transmis recent că are în vedere vânzarea unei părți din deținere în prima jumătate a anului viitor. Din octombrie, Fluor nu mai consolidează rezultatele și bilanțul NuScale la cele ale grupului.
Tot recent, cel mai mare asset manager al lumii, gigantul financiar american BlackRock, cu active totale în administrare de peste 10.000 de miliarde de dolari, a devenit acționar semnificativ al NuScale.
Dezvoltatorul SMR a consemnat pierderi nete de peste 168 milioane dolari în primele 9 luni ale anului, cu 36% mai mari decât în perioada similară din 2023.
Veniturile din vânzări au scăzut de la 18,25 milioane dolari la numai 2,82 milioane dolari, iar reducerea masivă a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, de la 118,22 la 37,44 milioane dolari, care a inclus și un număr mare de concedieri, a fost compensată parțial de diminuarea drastică a subvențiilor primite de la Guvernul SUA, de la circa 48,8 la doar 6,17 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prima fabrică de textile medicale cu capital românesc, lansată în plină pandemie COVID, intră sub protecția concordatului preventiv. Succes la a doua încercarePe de altă parte, cotația titlurilor NuScale a explodat pe parcursul anului 2024, majorându-se de peste 7 ori, de la 3,14 la mai mult de 23 dolari/acțiune.
Cele mai mari salturi de valoare au fost consemnate în martie, după ce ambasadoarea SUA în România a reafirmat sprijinul politic și financiar al Administrației de la Washington pentru proiectul SMR de la Doicești, în iulie, după anunțul semnării contractelor de intrare în faza 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiect, și începând din septembrie, când au început să se înmulțească informațiile despre interesul tot mai mare al industriei americane a centrelor de date AI pentru energia nucleară, inclusiv pentru SMR-uri.
Tot în toamnă, principala agenție de credit de export a Statelor Unite, ExIm Bank US, a aprobat un angajament financiar de până la 99 milioane de dolari pentru susținerea dezvoltării proiectului de la Doicești.
În urmă cu un an, NuScale anunța că a încheiat un contract cu un furnizor de servicii de infrastructură pentru depozitari și procesatori de date, pentru construirea până în 2029 a două centrale nucleare SMR cu putere instalată însumată de peste 1.800 MW, în Ohio și Pennsylvania, pentru alimentarea cu curent electric a unor centre de date.