Nuclearelectrica și compania franceză Framatome au semnat Acordul de Colaborare pentru producerea izotopului medical Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă din România. Lutețiu-177 este utilizat pentru o serie de tratamente vitale împotriva cancerului.
În cadrul unei ceremonii speciale găzduite de Ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, la Reședința Franței, în prezența șefului Cancelariei Prim-Ministrului, domnul Alexandru-Mihai Ghigiu, a domnului Dr. Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății al României și alți înalți oficiali, SN Nuclearelectrica SA și Framatome au semnat oficial Acordul de Colaborare pentru producerea izotopului medical Lutețiu-177 la centrala nucleară de la Cernavodă.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna octombrie, Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunțat că va investi în instalarea unei unități de fabricație a izotopului medical anti-cancer Lutetium-177 la reactorul 2 al centralei, cu tehnologia de profil dezvoltată de francezii de la Framatome, controlați de gigantul Electricite de France (EDF), a decis Consiliul de Administrație al companiei românești.
″Prognozele evoluției cererii de radioizotopi sunt ca această piață să înregistreze o creștere rapidă, mai ales începând cu 2027, prin dezvoltarea și industrializarea de noi tipuri de produse radiofarmaceutice terapeutice bazate pe Lutetium-177, care au un potențial uriaș de a trata nu numai cancerele de nișă, ci și cancerele "obișnuite", cum ar fi cancerul de prostată″, se menționează într-un document SNN analizat de Profit.ro.
CA-ul Nuclearelectrica poate aproba implementarea de proiecte de cel mult 50 milioane euro, potrivit actului constitutiv al societății.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit într-un restaurant din BrașovO instalație Framatome de producție de Lutetium-177 funcționează în prezent la centrala nucleară CANDU canadiană Bruce, fiind montată în 2022 la reactorul 7 al acesteia, în timpul unei opriri planificate.
Sursă foto: https://www.brucepower.com/
SNN și Framatome au perfectat încă din 2023 o înțelegere preliminară pentru acest proiect, în baza căreia a fost întocmit un studiu de fezabilitate, finalizat și avizat luna trecută, cu concluzia că implementarea tehnologiei Framatome la reactorul 2 de la Cernavodă este viabilă din punct de vedere tehnic și economic..
Studiul de fezabilitate, a fost elaborat cu resurse interne alocate de Framatome și SNN și a fost verificat independent de către Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON) Măgurele din cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
Instalația de fabricație de Lutetium-177 de la reactorul 2 al centralei nucleare Cernavodă ar urma să fie finalizată și să înceapă producția comercială peste circa 3 ani, în decembrie 2027.
Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate.