Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a anunțat miercuri într-o conferință redeschiderea unui număr de 3 mine din județul Harghita, mine care, potrivit înaltului oficial guvernamental, conțin zăcăminte de "materiale rare" utilizate la fabricarea bateriilor și care ar putea constitui baza unei investiții într-o unitate autohtonă de producție de profil în valoare de cel puțin 50 milioane euro.
"Vreau să vă anunț în premieră că am redeschis primele trei mine din cele 530 închise, la perimetrul minier Jolotca, din județul Harghita, mine care se află la Radioactiv Măgurele, în coordonarea Ministerului Economiei. Vorbim despre primele trei mine redeschise, după 1989 încoace. Aceste mine au materiale rare, care ne vor pune în alianța bateriilor într-o zonă extrem de bună. Avem europiu, material extrem de rar care se folosește la semiconductori și, mai ales, la sistemul de răcire al bateriilor. Aceste materiale rare ne vor pune pe harta lumii așa cum ne-a pus IT-ul, pe care unii vor să-l readucă la începuturi în România. Într-un an de zile, vă promit că vom avea toate minele deschise", a spus Bădălău, fără să facă alte precizări.
Radioactiv Mineral Măgurele este o companie de stat înființată în 2004, prin desprinderea din Compania Națională a Uraniului (CNU) a secției de prospecțiuni de metale rare și radioactive. În Hotărârea de Guvern de înființare a societății din anul respectiv se precizează că Radioactiv Mineral Măgurele preia de la CNU mai multe perimetre de cercetare geologică, printre care Vârful Prișca-Valea Jolotca din județul Harghita.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unui document al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), minele de la Jolotca au fost închise încă din anul 1999, dezafectarea și ecologizarea lor fiind finalizată în 2008.
Ulterior conferinței în care ministrul Bădălău a anunțat redeschiderea minelor, Ministerul Economiei a revenit cu un comunicat în care a precizat că este vorba despre semnarea unui contract de servicii geologice și servicii miniere între Radioactiv Mineral Măgurele SA și societatea care deține licența de explorare aferentă perimetrului Jolotca, pentru minereuri rare și disperse și minereu polimetalic, în baza căruia au fost redeschise, până în prezent, 3 din cele 6 galerii cuprinse în program, în acest moment lucrându-se la eliberarea celorlalte 3 galerii, execuția fiind îngreunată de condițiile meteorologice.
“Prin reușita celor de la Radioactiv Mineral Măgurele avem o premieră în istoria de după 1989: reușim să și redeschidem o activitate minieră, nu doar să o închidem. România deține resurse importante de metale rare, disperse, critice. Aceste substanțe sunt exact elementele care, prin absență, încetinesc economia mondială. Realizarea unor capacități de producție pentru prepararea acestor substanțe crează României o poziție deosebit de importantă în cadrul economiei europene și chiar a celei mondiale. Compania a solicitat sprijin formal și informal pentru intrarea în Alianța Europeană a Bateriilor. Astfel, se pot dezvolta proiecte naționale majore precum construirea unei fabrici de baterii în țara noastră, investiție majoră, de minimum 50 de milioane de euro, ce va reconfigura economia României, având un impact decisiv în dezvoltarea industriilor avansate, precum și construirea, de către Radioactiv Mineral Măgurele, cu fonduri atrase, a unui laborator pentru resurse minerale autorizat internațional, ce va deservi comercial toate proiectele regionale. Acest laborator poate să reprezinte centrul proiectelor miniere românești. Este o renaștere imporantă pentru o companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, care poate să se afle în centrul exploatărilor miniere din țară pentru resurse cu atractivitate economică majoră”, a declarat, în comunicat, Niculae Bădălău.
CITEȘTE ȘI Cel mai bogat om de afaceri din Cehia și rețeaua Discovery, interesate să preia inclusiv PRO TV - presăBădălău a reluat declarațiile și într-un interviu acordat Bloomberg.
În urmă cu 2 ani, în 2017, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat 2 licențe de concesiune pentru explorarea în județul Harghita a unor zăcăminte de minereuri de elemente rare și disperse, precum și de minereu polimetalic, în perimetrele Jolotca și Lăzarea din Harghita, ambele pe numele firmei Strategic Resources Central SRL. Firma mai deține o licență similară de explorare și pentru minereu de titan și zirconou, tot în perimetrul Lăzarea, potrivit datelor Agenției.
Tot în 2017, Agenția Națională pentru Protecția Mediului Harghita a decis că proiectul Strategic Resources Central SRL, de cercetare geologică a minereurilor de elemente rare și de dispersie și a minereului polimetalic în perimetrul Jolotca, nu trebuie supus evaluării adecvate de mediu, instituția luând anul trecut aceeași decizie și pentru proiectul similar al companiei de pe perimetrul Lăzarea.
CITEȘTE ȘI Masoneria lumii va fi condusă de un românStrategic Resources Central SRL a fost înființată în anul 2014 în București, asociații firmei fiind vehiculul juridic înregistrat în Cipru Rare Yieldstone (CY) Limited (50% din capital), Metanef Holdings AG din Elveția (27%), Wellers International Trading Limited din Insulele Virgine (20%) și bancherul Ciprian Păltineanu, fostul șef al diviziei Mari Corporații a Unicredit Bank România (3%), intrat recent și într-un business cu trotinete electrice. Păltineanu conduce Innova Human Capital, firmă de consultanță și management axată pe oportunități în Europa Centrală și de Est, investind capital in faza inițială de dezvoltare a start-up-urilor și companiilor cu potențiat de creștere, cărora le oferă și consultanță.
Administrator al firmei este Cristina Turea, consilier al board-ului executiv al Metanef și fostă manager HR la ProCredit Bank, BCR și BCR Leasing. Ea se ocupă de managementul tuturor proiectelor miniere ale grupului elvețian.
Aceiași asociați, și cu același administrator, controlează și firmele-"surori" Strategic Resources North SRL și Strategic Resources South SRL.
Acționariatul companiei elvețiene Metanef Holdings AG nu este cunoscut, dar ca directori cu drept de semnătură figurează și 2 români, respectiv Victor George Turea (soțul Cristinei Turea, administratorul Strategic Resources) și Mihai Dan Cernăianu. În presă au apărut, în 2016 și 2017, articole în care se afirma că Cernăianu a avut calitatea de martor în dosarul penal al fostei șefe a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.
CITEȘTE ȘI Demis de Dăncilă, Borza iese la atac: Doar amantele, hoții și proștii au succesMetanef Holdings AG este și cel mai mare asociat al firmei REMAT Group Management SRL, care anul trecut le-a făcut intrarea pe piața românească canadienilor de la Leading Edge Materials, specializați în exploatarea mineralelor și metalelor rare și care dețin în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume. Intrarea s-a făcut prin preluarea a 51% din firma LEM Resources SRL, controlată anterior integral de REMAT Group Management și unde administrator este tot Cristina Turea.
Leading Edge Materials avea în plan de mai demult să înființeze, împreună cu un partener român, o societate mixtă în vederea explorării unor potențiale zăcăminte de cobalt și litiu, materiale folosite la fabricarea bateriilor de tip litiu-ion folosite la aparate precum telefoane mobile și laptopuri.
REMAT Group Management SRL a obținut în 2014 de la ANRM licență de explorare de minereu polimetalic și minereu de molibden în perimetrul Nucet Est (Băița și Băița Plai) din județul Bihor. Asociații REMAT Group Management SRL sunt Metanef Holdings AG (36,94%), Mihai Dan Cernăianu și Victor George Turea (câte 31,53%). Cernăianu este și administrator al firmei.
În plus, cei de la REMAT Group Management au efectuat în anii anteriori studii de prospecțiune geologică a minereurilor de molibden, titaniu-zirconiu și pământuri rare din perimetrele harghitene Jolotca și Lăzarea, în baza unor contracte semnate cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale și Resurse Radioactive (ICPMRR), exact perimetrele concesionate în 2017 de către Strategic Resources Central SRL.