CEZ Vânzare transferă toate serviciile în mediul online și închide centrele de Relații cu Clienții

CEZ Vânzare transferă toate serviciile în mediul online și închide centrele de Relații cu Clienții
scris 6 nov 2020

Furnizorul ceh de energie electrică și gaze naturale CEZ Vânzare transferă în România toate serviciile în mediul online pentru o perioadă de 30 de zile. Centrele de Relații cu Clienții vor fi închise până la 7 decembrie 2020.

Compania susține că, prin această decizie, contribuie la diminuarea riscului de infectare cu SARS COV 2 în comunitățile în care operează.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia vizează Centrele de Relații cu Clienții din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea, precum și birourile din Timișoara, Iași și Reșița, care își vor suspenda activitatea fizică.

Recent, tentativa consorțiului autohton Hidroelectrica/Electrica/SAPE de a achiziționa activele deținute de ČEZ în România, botezată Operațiunea Enescu, a eșuat oficial. Grupul ceh a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (”MIRA”).

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

Interesat este că, pe perioada stării de urgență, au fost suspendate prin ordonanță militară procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora. Măsura a avut ca scop "ca valoarea pachetelor de acțiuni care ar urma să fie tranzacționate să fie cea reală", a transmis atunci Ministerul Economiei pentru Profit.ro. "Obiectivul statului român și implicit al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este ca valoarea pachetelor de acțiuni care ar urma să fie tranzacționate să fie cea reală. Acest obiectiv nu ar putea să fie îndeplinit într-un mod satisfăcător în condițiile stării de urgență", a spus ministerul.

Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19 CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19

Activele constau în 7 companii, inclusiv rețeaua de distribuție a energiei electrice, furnizarea de electricitate și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele – Cogealac.

Vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacție: distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

În urma finalizării tranzacției, CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).

Grupul CEZ a raportat în prima jumătate a acestui an profituri în creștere pe toate business-urile din România implicate tranzacție. În primele 6 luni ale acestui an și în pofida crizei Coronavirusului, CEZ România a înregistrat un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare de aproximativ 100 milioane de euro, în creștere cu aproximativ 50% față de cel din perioada similară a anului trecut și peste întreg profitul realizat în întreg anul 2019, de aproximativ 390 milioane de lei (puțin peste 80 milioane de euro). Cel mai mare profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare, de 50 de milioane de euro, l-a adus activitatea de producție de energie. Astfel, cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac și sistemul hidroelectric din Reșița, format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale, au produs 700 Gwh de energie eoliană (+9% față de perioada similară a anului trecut) și 40 GWh de energie hidro (-12% față de semestrul întâi al lui 2019). Profitul din producția de energie regenerabilă s-a majorat cu 43% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, când acesta s-a ridicat la 34,3 milioane.

În septembrie 2019, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times.

EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele "strămoașei" falimentare RADET

La începutul anului, presa cehă relata că lista scurtă de companii aflate în frunte pentru a prelua activele din România ale grupului ceh de energie și utilități CEZ s-a redus de la peste 30 la 5, printre care și consorțiul român format din Hidroelectrica, SAPE și Electrica, dar și MIRA.

Pe 25 iunie, în urma analizelor efectuate cu consultanții angajați, Société Générale, London Branch (“Société Générale”) și consorțiul format din Ernst&Young SRL, Ernst&Young doo Beograd și Ernst&Young Advisory (EY), consorțiul format din Hidrolelctrica, Electrica și SAPE a decis depunerea ofertei agajante pentru activele CEZ România, operațiune botezată de producătorul hidro “Operațiunea Enescu”.

Câștigătorul licitației pentru activele CEZ din România, MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piață. MIRA este un investitor pe termen lung cu o experiență vastă în administrarea infrastructurii esențiale de electricitate la nivel mondial.

În prezent, portofoliul său de investiții cuprinde 12.4 GW de capacități de energie regenerabilă și rețele de distribuție a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania și Statele Unite ale Americii.

Conform presei cehe, din 2017, fondul Macquarie deține, de asemenea, o participație de 31% la EP Infrastructure (EPIF), care este una dintre principalele componente ale antreprenorului Daniel Křetínský, antreprenor energetic și industrial (EPH). Grupul este, de asemenea, acționar al České Radiokomunikace. Grupul de investiții deținut de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care a cumpărat anterior Compari.ro și posturi de radio în România, a devenit recent cel mai mare acționar al lanțului german de retail Metro.

Interesul față de activele CEZ a fost unul ridicat. În ciuda dificultăților aduse de COVID-19, CEZ și Société Générale au păstrat un nivel ridicat de competitivitate în această tranzacție. CEZ Group susține că MIRA a înaintat cea mai atractivă ofertă, așa cum o confirmă opinii independente de specialitate.

Société Générale (împreună cu grupul de companii Komerční banka și BRD – Groupe Société Générale) a fost Consilierul Financiar Exclusiv al CEZ Group pe parcursul acestui proces. Transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a se retrage de pe anumite piețe, ca urmare a strategiei aprobate în cadrul Adunării Generale a Acționarilor. CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale și în Bulgaria și Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
vânzare
active
rimania
macquarie
mira