CET Govora vrea să-și plătească doar un sfert din totalul de peste 400 milioane lei al datoriilor. Cel mai mare creditor, Complexul Energetic Oltenia, pierde aproape 200 milioane lei

CET Govora vrea să-și plătească doar un sfert din totalul de peste 400 milioane lei al datoriilor. Cel mai mare creditor, Complexul Energetic Oltenia, pierde aproape 200 milioane lei
scris 7 iun 2018

Planul de reorganizare a producătorului de cărbune, energie și abur industrial CET Govora, controlat de Consiliul Județean Vâlcea, furnizor al combinatelor Oltchim și Ciech Soda, dar și al sistemului de încălzire din Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești și Călimănești, prevede plata a doar un sfert din totalul de circa 406 milioane lei al datoriilor înscrise la masa credală a companiei, respectiv 99,1 milioane lei.

Potrivit documentului citat, elaborat de administratorul judiciar Euro Insol, angajații CET Govora își vor primi restanțele salariale, în valoare totală de circa 212.000 lei, în termen de 30 de zile de la confirmarea planului de reorganizare de către instanța de judecată.

Urmărește-ne și pe Google News

Creanțele garantate, deținute de Alpha Bank (37,6 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (7 milioane lei), ANAF (6,65 milioane lei) și Complexul Energetic Oltenia (2,25 milioane lei) – în total 53,5 milioane lei, vor fi plătite eșalonat pe durata de 3 ani a planului de reorganizare.

Teodorovici va discuta cu administratorii de pensii despre Pilonul II: este posibilă o modificare a comisioanelor CITEȘTE ȘI Teodorovici va discuta cu administratorii de pensii despre Pilonul II: este posibilă o modificare a comisioanelor

La fel este preconizat și pentru creanțele bugetare în sumă totală de 45,39 milioane lei, din care cele mai mari sunt deținute de ANAF (34,26 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (5,32 milioane lei) și Administrația Fondului pentru Mediu (4,779 milioane lei).

"Creditorii chirografari nu vor fi plătiți, reducerea cuantumului creanței vizează 100%", se menționează în planul de reorganizare. Cei mari mari creditori defavorizați sunt Complexul Energetic Oltenia (peste 194 milioane lei, 47,7% din totalul masei credale), CFR Marfă (peste 21 milioane lei, 5,18% din masa credală) și acționarul unic Consiliul Județean Vâlcea (17,25 milioane lei)  

Până la pronunțarea judecătorului sindic, planul trebuie votat de către creditori, adunarea generală a acestora fiind convocată în acest scop pe 28 iunie. CET Govora a intrat în insolvență în urmă cu peste 2 ani, pe 9 mai 2016.

Tarom anunță reduceri de costuri de 16 milioane lei în urma unui contract cu Asirom CITEȘTE ȘI Tarom anunță reduceri de costuri de 16 milioane lei în urma unui contract cu Asirom

Teoretic, Complexul Energetic Oltenia, cu aproape 48% din totalul creanțelor, s-ar putea alia cu alți creditori defavorizați semnificativi pentru a respinge planul. Practic, acest scenariu este extrem de puțin probabil, dat fiind că, dacă planul este respins, CET Govora intră în faliment, iar CE Oltenia tot nu recuperează nimic din creanță.

Planul de reorganizare al CET Govora nu este lipsit de incertitudini. Compania trebuie să efectueze investiții de peste 152 milioane lei în cei 3 ani de reorganizare pentru respectarea normelor în vigoare privind emisiile poluante, pentru a putea obține autorizația integrată de mediu, fără de care nu va mai putea funcționa. Cea mai importantă este cea care vizează o instalație de desulfurare a gazelor la două cazane pe cărbune, în valoare de peste 115 milioane lei, TVA inclusă. Această lucrare va fi plătită în proporție de 5% în avans, pentru restul urmând a se contracta scrisori de garantare și acreditive bancare.

Planul depinde și de succesul programului de vânzări de active al principalului client și debitor, aflat de asemenea în insolvență - combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea.

UPDATE: OFICIAL Microsoft va prelua GitHub, cel mai mare serviciu de găzduire de cod sursă, pentru 7,5 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI UPDATE: OFICIAL Microsoft va prelua GitHub, cel mai mare serviciu de găzduire de cod sursă, pentru 7,5 miliarde de dolari

"Având în vedere că sursa principala de finantare a investițiilor pe perioada de redresare de 3 ani este reprezentată de amortizare, care este în valoare de 94,044 milioane lei, rezultă că diferența de 34 milioane lei, investiții cuprinse a se plăti, are o altă sursă de finanțare decât sursele proprii, respectiv creanțele restante de la clienți, în special creanța restantă de la Oltchim", se arată în planul de reorganizare. Aceasta este în sumă totală de 43,3 milioane lei, iar Euro Insol estimează că CET Govora va încasa din ea 25 milioane lei în primul semestru al anului viitor și 18,3 milioane lei în a doua jumătate a anului 2019.

Euro Insol mai preconizează că, pe perioada planului de reorganizare, CET Govora va mai încasa 33 milioane lei, pe care îi va putea utiliza pentru investiții, beneficiind de o prevedere mai puțin cunoscută a Codului Fiscal. Astfel, acesta stipulează că societățile unde consiliile locale sau județene sunt acționari majoritari și care derulează proiecte cu asistență financiară din partea UE varsă impozitul pe profit de 16% nu la bugetul central de stat, ci la cel local sau județean. Cu banii respectivi se constituie așa-numitul Fond de întreținere, înlocuire și Dezvoltare (Fondul IDD), din care se pot face investiții în întreținerea, înlocuirea și dezvoltarea activelor date în concesiune societății și care fac parte dintr-un proiect cu fonduri UE, în cazul de față sistemul de termoficare din Râmnicu Vâlcea și localitățile învecinate.

Suma de 33 milioane lei reprezintă impozitul pe profit care va fi datorat Consiliului Județean Vâlcea în urma haircut-ului de 100% aplicat de CET Govora creanțelor creditorilor chirografari, în valoare de peste 206 milioane lei, ștergere de datorii din care va rezulta profit impozabil.

CET Govora a terminat anul trecut cu un profit net de 18,3 milioane lei, față de pierderile de 1,93 milioane lei din 2016, și cu o cifră de afaceri de 399,12 milioane lei, cu 3,4% mai mare față de anul anterior. De la data deschiderii procedurii de insolvență, în mai 2016, și până la finalul lunii aprilie 2018, numărul de salariați ai CET Govora s-a redus cu peste 19% (446 de persoane), de la 2.312 la 1.866

viewscnt
Afla mai multe despre
cet govora
complexul energetic oltenia
insolventa
cfr marfa
haircut datorii
impozit pe profit
oltchim