Cea mai mare companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, se așteaptă la o scădere mai accentuată a propriei producții în a doua jumătate a anului, în pofida unei diminuări sub cea anticipată, de doar 4%, în primul trimestru al acestui an.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important Ca urmarea a faptului că este mare producător de hidrocarburi, România este statul membru al Uniunii Europene cel mai puțin dependent de importul de gaze și al doilea cel mai puțin dependent stat UE de importul de produse petroliere. În ceea ce privește importul total de energie, România se află pe poziția a patra ca independență, după Suedia, Estonia și Islanda.
Mai este interesant Profit.ro a anunțat că producția de hidrocarburi a celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a scăzut în primul trimestru al acestui an cu aproximativ 4%, sub rata anuală estimată de companie la 5%, de la o medie de 116,3 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) în primul trimestru al anului trecut la una de 111,7 mii bep pe zi.
CITEȘTE ȘI FOTO A fost instalat primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din RomâniaÎn raport cu cifrele din ultimul trimestru al anului trecut, însă, producția este în creștere, ca urmare a majorării producției de gaze, cea de petrol scăzând marginal.
“În primul trimestru am avut performanțe bune de producție, de fapt mai bune decât ne așteptam, cu o scădere de doar 4% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cred că a fost destul de echilibrat între petrol și gaze naturale în primul trimestru. În acest moment, ne menținem anticipația de a produce peste 106.000 de barili echivalent petrol pe zi pentru întregul an. În a doua jumătate a anului avem însă activități de mentenanță, la fel ca anul trecut. Deci, ne așteptăm la o rată de scădere mai mare în a doua jumătate a anului”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.
În primul trimestru al acestui an, OMV Petrom a extras 53,5 mii bep/zi de țiței și 58,1 mii bep/zi de gaze. Comparativ, în ultimul trimestru al anului trecut, producția de petrol s-a ridicat la 53,7 mii bep/zi, iar cea de gaze doar la 56,3 mii bep/zi.
O scădere mai accelerată a producției interne va conduce la o majorare a dependenței de importuri.