Primele cinci proiecte de parcuri eoliene offshore cu cele mai mari capacități de producție vor fi toate situate în Marea Britanie. Miercuri, Guvernul britanic a dat undă verde construirii celui mai mare parc eolian offshore din lume, Hornsea Project Two, investiție estimată la 6 miliarde de lire sterline (7,8 miliarde de dolari). Proiectul aparține companiei de utilități daneze Dong Energy A/S, care mai deține aprobarea Guvernului britanic și pentru construirea celui de-al doilea parc eolian ca mărime din lume, Hornsea Project One.
“Marea Britanie este unul dintre liderii globali în energia eoliană offshore și suntem hotărâți să devenim una dintre cele mai atractive destinații pentru investițile în energia regenerabilă, ceea ce se transpune în slujbe și creștere economică de-a lungul întregi țări”, a declarat secretarul pentru mediul de afaceri și energie al Marii Britanii, Greg Clark, citat de Energy Report.
Hornsea Project Two va avea o capacitate de 1,8 gigawați, depășind capacitatea unui alt proiect, deja aprobat, însă încă nerealizat, Hornsea Project One, de 1,2 gigawați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul va fi realizat la 89 kilometri de coasta nord-estică a Marii Britanii (coasta aferentă regiunii Yorkshire) și va crea aproximativ 2.000 de slujbe noi în domeniul construcțiilor.
Cel mai mare parc onshore din Europa se află deocamdată în România și aparține CEZ. Parcul Fântânele-Cogealac este situat în Dobrogea, la 17 kilometri de Marea Neagră, cu o capacitate record de aproape 600 de MW. Parcul folosește 240 de turbine cu o înălțime de 100 de metri și un diametru al rotorului de 100 de metri produse de GE, fiecare având o capacitate de 2,5 MW.
Prima turbină de la Fântânele-Cogealac a fost pusă în funcțiune în iunie 2010, iar ultima, în noiembrie 2012, investiția ridicându-se la 1,1 miliarde de euro.
Parcul de la Fântânele-Cogelac nu va mai fi pentru mult timp cel mai mare parc eolian terestru din Europa, grupul energetic de stat norvegian Statkraft anunțând că va investi 1,1 miliarde de euro pentru a construi în regiunea Fosen, centrul Norvegiei, un parc compus din șase ferme de turbine eoliene cu o capacitate combinată de 1.000 MW.