INVL Renewable Energy Fund I, fond care investește în proiecte de energie regenerabilă, gestionat de INVL Asset Management, cel mai mare gestionar de active din Lituania, se împrumută din nou pentru a investi în producție de energie regenerabilă în România.
Fondul a convenit să contracteze o finanțare de 24,4 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Eiffel Investment Group.
Banii vor fi folosiți pentru construirea unei centrale solare cu o capacitate de 60 MW în România, amplasată în județul Dolj.
BERD și Fondul de Investiții în Infrastructura Energetică al Eiffel Investment Group din Paris vor acorda finanțarea în părți egale de câte 12,2 milioane de euro fiecare către compania INVL Renewable Energy Fund I din România.
„Apreciem foarte mult încrederea și recunoașterea pe care ni le-au arătat BERD și Eiffel Investment Group. Finanțarea nu doar că ne permite să accelerăm construcția centralelor solare aflate deja în curs de dezvoltare în România, dar contribuie semnificativ și la extinderea capacității de producție a energiei regenerabile în România,” a declarat Liudas Liutkevičius, Managing Partner la INVL Renewable Energy Fund I.
Proiectul centralei solare cu o capacitate de 60 MW din județul Dolj, România, este al doilea proiect al Fondului. Construcția centralelor solare cu o capacitate de 51 MW în România se așteaptă să fie finalizată până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an.
CITEȘTE ȘI Studioul românesc Amber achiziționează un dezvoltator de jocuri video columbianPer total, Fondul investește în 8 parcuri solare în România, având o capacitate totală combinată de 451 MW. Enitatea s-a mai împrumutat pentru investiții în România și anul trecut.
Capacitatea totală a portofoliului de proiecte de energie regenerabilă al INVL Renewable Energy Fund I este de 483 MW. Pe lângă proiectele din România, Fondul dezvoltă parcuri solare cu o capacitate de peste 32 MW și în Polonia. Se estimează că investițiile în proiectele din România și Polonia vor depăși 330 milioane de euro. Construcția tuturor parcurilor solare din aceste țări ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul trimestrului al III-lea din 2026.