Câți bani a făcut noua exploatare de gaze naturale offshore Midia din Marea Neagră în doar 2 săptămâni de producție și cât a luat statul prin supraimpozitare

Câți bani a făcut noua exploatare de gaze naturale offshore Midia din Marea Neagră în doar 2 săptămâni de producție și cât a luat statul prin supraimpozitare

Sursă foto: https://www.gasplus.eu/

scris 20 sep 2022

Grupul italian de petrol și gaze Gas Plus SpA, a cărui subsidiară românească Gas Plus Dacia SRL deține 10% din concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, la care concesionari majoritari (70%) și operatori sunt americanii de la Black Sea Oil&Gas, a raportat pentru primul semestru al anului venituri de 4,2 milioane euro și un profit operațional EBITDA de 2,1 milioane euro din vânzarea gazelor extrase din platoul continental maritim românesc.

EBITDA reprezintă profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Românii – prudenți la achiziția titlurilor de stat. Participarea în programul Fidelis este la doar jumătate față de exercițiul din primăvară CITEȘTE ȘI Românii – prudenți la achiziția titlurilor de stat. Participarea în programul Fidelis este la doar jumătate față de exercițiul din primăvară

Producția de gaze la Midia a debutat pe 15 iunie, iar raportarea Gas Plus acoperă perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, astfel că cifrele financiare de mai sus au fost realizate în numai 16 zile de producție.

În primele circa 2 săptămâni de exploatare, producția de gaze de la Midia care le-a revenit (10% din total) s-a ridicat la circa 3,7 milioane metri cubi (peste 39.000 MWh). Coroborat cu veniturile raportate de 4,2 milioane euro, rezultă un preț mediu de vânzare realizat de Gas Plus de peste 107 euro/MWh (cam 530 lei/MWh), în linie cu cotațiile de pe bursele europene din intervalul respectiv.

Gas Plus menționează că, potrivit unei evaluări oficiale efectuate în 2019, cota sa de 10% din rezervele certificate de gaze naturale din zăcămintele de la Midia este estimată la 725 milioane metri cubi, ridicând astfel cantitatea totală de gaze de pe perimetru la 7,25 miliarde metri cubi.

ULTIMA ORĂ Dacia a depășit Renault în Europa CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia a depășit Renault în Europa

Compania notează că, față de estimările inițiale ″conservatoare″ ale concesionarilor cu privire la rentabilitatea proiectului, decizia finală de investiție fiind luată în 2019, în momentul începerii producției la Midia (iunie 2022), prețurile de vânzare a gazelor de pe piața românească erau semnificativ mai mari, inclusiv datorită creșterii între timp a lichidității de pe platforma bursieră centralizată locală, care a permis corelarea mai strânsă a cotațiilor românești cu cele de pe marile hub-uri europene.

Pentru încasările pe circa 2 săptămâni din vânzarea gazelor de la Midia, subsidiara locală a Gas Plus a plătit impozit pe venit suplimentar prevăzut de Legea offshore în sumă de 1,245 milioane euro, plus redevențe, a căror valoare nu reiese cu exactitate, fiind raportată de către grup cumulat cu redevențele aferente producției de hidrocarburi din Italia.

Se pregătește schimbarea liderului topului celor mai mari parcuri eoliene onshore din România și Europa. România va avea un campion european. Este contestată și supremația Dobrogei CITEȘTE ȘI Se pregătește schimbarea liderului topului celor mai mari parcuri eoliene onshore din România și Europa. România va avea un campion european. Este contestată și supremația Dobrogei

Extrapolând, ca experiment, participația de 10% a Gas Plus la drepturile totale aferente concesiunii Midia (100%), ar rezulta ca, în cele 16 zile de producție din iunie, concesionarii au realizat venituri de 42 milioane euro și au plătit supraimpozit de 12,45 milioane euro, plus redevențe. Pentru un an întreg (la cantități și prețuri presupus constante), estimarea ar indica venituri de 958 milioane euro și supraimpozit de circa 284 milioane euro, la care se adaugă redevențele.

Grație lichidității (financiare - n.r.) suplimentare generate de cele 4 sonde ale concesiunii (Midia – n.r.) care au început producția pe 15 iunie, în august 2022, filiala (din România – n.r.) a rambursat anticipat 5,4 milioane euro″ dintr-un credit de 19 milioane euro, spune Gas Plus. Este vorba de partea de 10% a italienilor din creditul în valoare totală de 190 milioane euro contractat de toți concesionarii în vederea dezvoltării proiectului Midia.

Corpul de control al premierului, la Ministerul Mediului, în scandalul Blue Air CITEȘTE ȘI Corpul de control al premierului, la Ministerul Mediului, în scandalul Blue Air

Al treilea partener în concesiunea Midia este compania Petro Ventures, cu o participație de 20%.

Cei de la Gas Plus amintesc că, pe 20 mai, le-au comunicat investitorilor că estimează că vor termina anul pe pierderi, după ce Guvernul de la Roma a majorat o taxă extraordinară de solidaritate impusă sectorului energetic de la 10% la 25%.

Un hacker a spart rețeaua Uber CITEȘTE ȘI Un hacker a spart rețeaua Uber

După aproape 3 luni de la intrarea în producție a perimetrului românesc, contribuția sa ne permite să confirmăm o inversare de tendință a rezultatelor anuale (acum se estimează profit – n.r.)″, transmit italienii, enumerând pe primul loc printre cauzele schimbării de outlook ″ritmul de producție din România, care va face posibilă în a doua jumătate a anului dublarea producției totale de gaze a grupului și, în consecință, creșterea anuală a acesteia cu 50% față de 2021″.

Luna trecută, directorul general al transportatorului național de gaze Transgaz, Ion Sterian, a declarat la Digi24 că Black Sea Oil&Gas, operatorul perimetrului Midia, a notificat Transgaz că intenționează să majoreze producția zilnică a concesiunii de la 3 la 4 milioane de metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale marea neagra
legea offshore
supraimpozitare producatori gaze
black sea oil&gas midia