Gazoductul ”Forța Siberiei 2”, aflat în discuție de ani de zile între Moscova și Beijing, ”va înlocui” Nord Stream 2, care urma să lege Rusia și Europa prin Germania, dar cărui dare în folosință a fost abandonată din cauza Războiului rus din Ucraina, anunță ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak, relatează AFP.
Novak a răspuns ”da” atunci când a fost întrebat, într-un interviu la postul de releviziune Rossiya-1, despre o înlocuire, în strategia energetică a Rusiei, a gazoductului european Nord Stream 2 cu gazoductul asiatic Forța Siberiei 2, scrie News.ro.
Ministrul rus al Energiei a declarat, într-o vizită în Uzbekistan, că Rusia și China urmează să semneze în curând acorduri cu privire la livrarea a ”50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale” pe an prin viitorul gazoduct Forța Siberiei 2.
Acest volum reprezntă aproape capacitatea maximă a Nord Stream 1 - 55 de miliarde m³ în total -, care a fost oprit de la 2 septembrie.
Prin acest gazoduct strategic, care leagă Rusia și Germania, tranzita, până la 2 septembrie, o treime dintre livrările de gaze naturale rusești către Uniunea Euroepană (UE).
Forța Siberiei 2 urmează să alimenteze ”energivora” economie chineză, în parte prin Mongolia.
Data lansării lucrărilor de construcție a fost stabilită în 2024.
În strategia energetică a Rusiei, acest gazoduct urmează să înlocuiască proiectul Nord Stream 2, susținut mult timp de către Germania, dar pe care Statele Unite îl vedeau cu ochi răi și pe care Occidentul l-a îngropat după invazia Ucrainei de către Rusia, la sfârșitul lui februarie.
Exporturile de gaze naturale rusești către UE ”vor scădea cu aproximativ 50 milairde m³” în 2022, a anunțat joi Novak.
Ministrul rus a anunțat că Gazprom, operatorul gazoductului Forța Siberiei 1, care leagă din 2019 zăcământul Ceaiadinskoe, din Iacutia, de nord-estul Chinei, ”își va crește livrările” și urmează să atingă ”20 miliarde m³ de gaze naturale” pe an.
Racordarea, la începutul anului, a zăcământului Kovitka, situat în apropiere de Lacul Baikal, la acest gazoduct, urmează să faciliteze această creștere importantă.
În 2025, când își va atinge capacitatea maximă, acest important gazoduct va produce 61 de miliarde de metri cubi pe an, adică mai mult decât Nord Stream 1, dintre care 38 miliarde m³ vor fi destinate Chinei, potrivit unui contract importanrt, semnat în 2014 de către Gazprom cu omologul său chinez CNPC.
Acorduri au fost semnate cu Beijingul în vederea construirii unei noi rute de tranzit de la Vladivostok, în Extremul Orient rus, către nordul Chinei, reprezentând ”10 miliarde m³ de gaze naturale suplimentari”, a mai anunțat joi ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak.