Cărbunele, ca și țițeiul, sfidează politicile ecologiste: s-a apreciat cu peste 40%, atingând cotația maximă a ultimilor 10 ani

Cărbunele, ca și țițeiul, sfidează politicile ecologiste: s-a apreciat cu peste 40%, atingând cotația maximă a ultimilor 10 ani
scris 2 aug 2021

În pofida politicilor ecologiste anunțate de UE, dar și de alte state, cărbunele, cel mai antipatizat activ la nivel global, s-a apreciat considerabil, cu peste 40% de la începutul anului, ajungând la un nivel record al ultimei decade, ca urmare a problemelor de aprovizionare, a secetei instalate în China și a majorării cererii în urma repornirii economiilor.

Potrivit Financial Times, prețul cărbunelui din Australia cu putere calorică ridicată (reper pe piața asiatică) a urcat cu 86%, până la peste 150 dolari pe tonă, cel mai înalt nivel înregistrat din septembrie 2008.

Urmărește-ne și pe Google News

Echivalentul său sud-african se tranzacționează, de asemenea, la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, crescând cu 44% în 2021, conform celei mai recente evaluări săptămânale a furnizorului de prețuri de mărfuri Argus.

Aprecierea cotațiilor cărbunelui îl situează peste două dintre clasele de active cu cele mai bune performanțe din acest an: cele imobiliare, care au crescut cu 28%, și cele financiare, care s-au majorat cu 25%. Doar țițeiul Brent, în creștere cu 44%, se poate lăuda cu câștiguri comparabile.

Financial Tmes notează că “renașterea” cărbunelui, folosit pentru generarea de electricitate, evidențiază dificultățile cu care se confruntă guvernele în încercarea de a trece la forme mai curate de energie.

ULTIMA ORĂ Complexul Energetic Oltenia închide 2 centrale pe cărbune și concediază peste 700 de angajați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Complexul Energetic Oltenia închide 2 centrale pe cărbune și concediază peste 700 de angajați

“Chiar dacă sursele regenerabile de energie, precum cea eoliană și cea solară, înregistrează creșteri rapide, ele au dificultăți să țină pasul cu creșterea cererii de energie electrică, permițând combustibililor fosili să umple deficitul creat”, precizează publicația economică.

"Creșterile de prețuri au fost determinate în primul rând de cererea puternică din China, cumpărătorii chinezi fiind dispuși să asigure materia primă chiar și la cele mai mari prețuri", a declarat Dmitri Popov, analist al firmei de consultanță CRU.

Seceta de la începutul acestui an din sudul Chinei a afectat producția de energie hidro și a crescut cererea de cărbune.

Totodată, producția de cărbune al principalului furnizor al Chinei, Indonezia, a fost afectată de precipitații persistente, în timp ce constrângerile feroviare și portuare au afectat transporturile din Rusia și Africa de Sud, alți doi importanți producători de cărbune

În plus, China nu a putut cumpăra cărbune australian din cauza interdicțiilor impuse, în timp ce creșterea prețurilor la gazele naturale a determinat unele companii de utilități din Japonia și Europa să apeleze la cărbune, punând presiune și mai mare pe prețuri.

Toate aceste elemente de pe partea de ofertă s-au adăugat presiunii venite din partea cererii de electricitate, care a crescut odată cu eliminarea restricțiilor Covid.

Iar situația ar putea continua. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), după scăderea cererii globale de electricitate de aproximativ 1% din 2020, aceasta va crește cu aproape 5% în 2021 și cu 4% în 2022.

„Chiar dacă este de așteptat ca sursele de energie regenerabilă să continue să crească rapid, ele vor putea acoperi doar jumătate din creșterea cererii nete din 2021 și 2022”, susține AIE în cel mai recent raport al său.

Drept urmare, agenția cu sediul la Paris se așteaptă ca energia electrică produsă din cărbune să crească cu aproape 5% în acest an, urmând a depăși nivelurile pre-pandemice, și cu încă 3% în 2022, când ar putea atinge un nivel record.

În România, termocentrala Mintia a fost închisă, oficial, în noaptea de luni spre marți, când energeticienii au ieșit din ultimul șut.

viewscnt
Afla mai multe despre
cărbune
preț
record
china
cerere