Canicula lovește la bursă: Electricitatea înregistrează pe piața spot un preț de 500 lei/MWh, record pentru perioada de vară

Canicula lovește la bursă: Electricitatea înregistrează pe piața spot un preț de 500 lei/MWh, record pentru perioada de vară
scris 2 aug 2017

Prețul energiei electrice tranzacționată pe piața spot, energie furnizată în ziua următoare, între orele 17-21, a atins un nivel record pentru lunile de vară, de 109,7 euro sau 500 de lei pe MWh. Recordul absolut a fost însă înregistrat în luna ianuarie, când, pentru un MWh a fost plătit pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), operată de OPCOM, și 680 lei.

Următoarea perioadă se anunță una caniculară, secetoasă, cu temperaturi de peste 35 de grade și cu viteze ale vântului reduse, sub 10 km/h, ceea ce ar putea afecta și producția de electricitate, în special cea hidro și cea eoliană.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul de 109,7 euro/MWh este identic cu cel de pe alte piețe cu care este cuplată bursa de energie din România, cea din Ungaria și cea din Slovacia, și cu aproximativ 20 de euro peste prețul înregistrat în Cehia, cea de-a patra piață regională cuplată cu cea din România. În general, prețurile din Cehia sunt mai reduse decât cele de pe celelalte trei piețe regionale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu toate acestea, prețul mediu înregistrat miercuri pe bursa de la Praga, de 62,71 euro/MWh este cu 32,16% mai mare decât cel de marți. Pe piața slovacă, prețul mediu înregistrat pe PZU miercuri este de 82,29 euro, în creștere cu 12,7% față de ziua precedentă, iar pe piețele maghiare și române, de 87,24 euro (397,61 lei), în creștere cu 17,59, respectiv 19,84% față de cel de marți. Capacitatea de transfer de energie electrică dintre Slovacia și Ungaria, de 420 de MW a fost utilizată aproape la maxim, Ungaria importând constant în cursul zilei, peste 400 MW de la vecinii săi. În plus, au fost intervale orare când Ungaria a importat și din România, precum și intervale orare în care fluxul s-a inversat.

Potrivit datelor Transelectrica, pe durata întregii zile, producția din România a fost superioară consumului, la ora 17,09 existând o diferență de 680 MW. Dacă în cursul nopții, producția de energie hidro a fost una de sub 1.000 de MW, începând cu ora 10, aceasta a urcat al 2.000 MW, pentru ca la ora 17 să ajungă la 2.500 MW.

Consumul și producția de energie electrică (defalcată pe surse) înregistrate miercuri 

Canicula lovește la bursă: Electricitatea înregistrează pe piața spot un preț de 500 lei/MWh, record pentru perioada de vară
viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
pzu
opcom