Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat la finalul săptămânii trecute că Electrocentrale București (ELCEN) din subordinea ministerului, principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Capitală, va închiria capacități modulare de generare de agent termic pe care le va amplasa în incinta unora dintre CET-urilor sale, pentru sporirea capacității de producție a acestora, în scopul suplinirii pierderilor extrem de mari din rețeaua de transport și distribuție a Companiei Municipale Termoenergetica.
"(...) trebuie să găsim soluții pentru a mări capacitatea de producție, pentru a suplini aceste pierderi, pentru că iarna asta, vrem, nu vrem, trebuie să o trecem așa. ELCEN a luat decizia să caute și a găsit capacități suplimentare modulare de închiriat, să le pună în diverse zone, în zona sudului, ca să poată produce cât mai multă energie termică și să suplinească aceste pierderi. E un efort uriaș pentru a asigura confortul termic, ne cerem scuze bucureștenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută că e cald, dar nu știm cât va dura. În acest moment ne pregătim să montăm aceste capacități modulare în diverse zone din București", a spus ministrul.
Închirierea și montarea temporară de echipamente modulare mobile de producție de energie electrică și termică sunt operațiuni întreprinse cel mai adesea de unități de producție industrială, inclusiv în situațiile de avarii la echipamentele proprii. Există firme specializate în oferirea de astfel de soluții temporare de alimentare cu energie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O problemă ar fi că, fiind vorba practic despre conectarea unor echipamente de generare mobile la centrale existente, punerea în funcțiune necesită timp, neputându-se face instantaneu, fiind necesare atât lucrări specifice, cât și avize și autorizații impuse de lege, respectiv certificat de urbanism, acord de mediu, autorizație de înființare de la ANRE și autorizație de construcție de la autoritatea locală.
O soluție asemănătoare în principiu (detaliile tehnice diferă) este încercată la Arad. În septembrie anul trecut, Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad) SA, producătorul de energie electrică și termică controlat de Consiliul Local Arad și aflat în insolvență precum ELCEN București, a semnat un contract de închiriere temporară a unor echipamente de generare a electricității și energiei termice cu subsidiara din România a furnizorului britanic de soluții temporare de alimentare cu energie Aggreko. Durata închirierii prevăzută de contract este de cel puțin 2 ani.
Scopul contractului este "reducerea consumului specific de combustibil și implicit reducerea poluanților degajați, asigurând și furnizarea de agent termic către SACET Arad la prețuri mai mici față de cele din prezent", potrivit documentelor oficiale ale CET Arad. Sursa citată relevă că este vorba de închirierea și instalarea la CET Arad a unui număr de 14 motoare termice în cogenerare pe gaze, containerizate, furnizate de Aggreko, cu putere de 21,84 MW, plus a unei unități de stocare de 2 MW cu baterii litiu-ion.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Skanska vinde două clădiri de birouri, cu pistă de alergare pe acoperiș, către S IMMO. Cea mai mare tranzacție a Skanska pe piața românească. Proprietarul mallului Sun Plaza devine un jucător redutabil pe sectorul birourilor din RomâniaMotoarele au fost aduse în incinta CET Arad și nu au încă puse în funcțiune. Potrivit unui document de luna aceasta al companiei, furnizorul Aggreko mai trebuie să prezinte certificate de conformitate și să finalizeze sistemul SCADA, iar clientul mai are de întocmit studiul de soluție pentru obținerea avizului tehnic de racordare a motoarelor de la distribuitorul de energie E-Distribuție Banat. În plus, este necesară realizarea racordului de alimentare cu gaze natural de către operatorul de profil Transgaz.
În martie anul acesta, CET Arad a plătit către Aggreko suma de 300.000 euro (1,445 milioane lei, la cursul de atunci) drept taxă de mobilizare a instalației de producție de energie termică.
În februarie, CET Arad a încheiat un contract de facilitate de finanțare de achiziție de gaze naturale în valoare de 8 milioane de euro cu traderul elvețian de mărfuri și energie AOT Energy Switzerland AG, al cărui pachet majoritar de acțiuni a aparținut familiei fostului cel mai bogat belgian, Albert Frere, decedat în decembrie 2018. La acel moment, s-a anunțat că producătorul arădean de energie urma să beneficieze de încă aproximativ 2,5 milioane euro pentru garanțiile aferente contractului de închiriere a motoarelor termice de la Aggreko.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu Guvernul pentru ca Primăria Capitalei să primească 20 milioane lei de la bugetul de stat, din Fondul de rezervă. "Banii respectivi vor ajunge de la municipalitate la operatorul Termoenergetica, iar de acolo la firmele private cu care Termoenergetica are deja contracte și care se ocupă de mentenanța rețelei de termoficare, pentru ca acestea să intervină mai repede și cu mai multe echipe pentru remedierea avariilor, precum și pentru intervenții preventive. Starea rețelei este extrem de proastă. Anul trecut am avut în total 1.700 de avarii. Acum stăm cu 50% mai rău. Iarna asta vom avea 10-15-20 de avarii pe zi", a explicat primarul.