Bursa Română de Mărfuri cere din nou Parlamentului să evite o tulburare majoră a activității economice într-un domeniu vital de activitate, cel al tranzacționării gazelor, Profit.ro anunțând recent că membrii comisiei parlamentare au decis că OPCOM va deține monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piețe, cu o prevedere inițială de 70% din producție, procent majorat anual de Guvern, “până la atingerea cotei de 100%”.
"Comisia de Industrii și Servicii, funcționând ca un sui-generis mecanism de redistribuire a resurselor, inclusiv private, în economia românească și depășindu-și menirea de a reglementa generic, a ignorat până acum observațiile celorlalte autorități, ale specialiștilor și practicienilor și și-a concentrat energia pentru a propune o lege cu dedicație directă! De reținut este faptul că nu există justificări obiective pentru introducerea monopolului și pentru quasi – naționalizarea care se preconizează a avea loc, iar argumentele presupus tehnice au fost pe rând toate demontate de către instituțiile competente ale statului (Ministerul Energiei, ANRE, Consiliul Concurenței ) și cele europene (Comisia Europeană, Agenția Europeană de Reglementare a Energiei, Asociația europeană a Traderilor de Energie). Cu toate acestea, justificările neadevărate și false ale amendamentului 6 sunt în continuare prezentate către dvs., în scopul dezinformării și inducerii în eroare. Pe dreptul comun, se propune, pur si simplu, deposedarea discreționară a unui agent economic de bunul său, de rezultatul investițiilor sale. Altcineva, nominalizat direct, va primi bunul referit, împreună cu un monopol total al serviciilor aferente, justificat nicicum de realitatea practică a performanțelor sale. O industrie întreagă va fi adiacent perturbată. Cetățeanul - consumator final va suferi și el, prin eliminarea unui palier de concurență pe lanțul de formare a prețului. Creativitatea, calitatea serviciilor, noul, spiritul antrenorial specific agenților economici privați vor fi eliminate.
S-a sesizat că proiectul de act normativ aduce atingeri grave nu numai dreptului de proprietate și de liberă initiațivă, dar și unor obiective și proiecte economice fundamentale ale României, precum și ale ordinei și normelor UE", transmite Bursa.
Aceasta amintește că însuși comisarul european pentru energie și schimbări climatice s-a adresat factorilor decidenți din România, inclusiv președintelui Comisiei mai-sus referite. În scrisoarea transmisă pe 9 octombrie se arată că România riscă procedura de infringement dacă amendamentele vor fi adoptate definitiv de Parlament:
Profit.ro a anunțat recent că membrii comisiei parlamentare au decis că OPCOM va deține monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piețe, cu o prevedere inițială de 70% din producție, procent majorat anual de Guvern, “până la atingerea cotei de 100%”.